2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


CES 2010: Το μέλλον σε 3 διαστάσεις

Δημοσίευση: 04-03-2010 - Στήλη: Ψηφιακός Κόσμος - Τεύχος: Τεύχος 49 (Μάρτιος 2010)



Η CES (Consumer Electronic Show) αποτελεί την μεγαλύτερη έκθεση του κόσμου για ηλεκτρονικά που σύντομα θα δούμε στα σπίτια μας, στα γραφεία μας και αλλού.

To Las Vegas πλημμυρίζει κάθε χρόνο από όλους τους μεγάλους κατασκευαστές οι οποίοι παρουσιάζουν τις τεχνολογίες που έχουν αναπτύξει εργαστήρια τους, προκειμένου να γίνουν εμπορικές. Ας δούμε τι επιφυλάσσει το κοντινό μέλλον, ιδιαίτερα στο κομμάτι της τηλεόρασης. Όταν μερικές δεκαετίες πριν ο πόλεμος των άστρων μας παρουσίαζε τρισδιάστατα ολογράμματα, αυτά έδειχναν πολύ μακρινά. Εν έτη 2010, όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές Panasonic, Samsung, LG, Toshiba, κ.ά. παρουσία- σαν στα high end μοντέλα τους 3D δυνατότητες. Αν και η 3D τεχνολογία δεν εισήλθε καθολικά σε όλο το φάσμα των τηλεοράσεων, δείχνει σίγουρα την κατεύθυνση που θα κινηθεί η αγορά. Μακάρι να δούμε και σύντομα τη δική μας Digea και σε 3D.

Σημαντική επίσης είναι η δικτυακή και internetική δυνατότητα που απόκτησαν πολλές από τις τηλεοράσεις, συνδυαζόμενες με πολλές online υπηρεσίες (skype, youtube, κτλ.) τις μεταμορφώνουν σε ολοκληρωμένα μέσα οικιακής ψυχαγωγίας και ενημέρωσης. Στον τεχνολογικό τομέα, όσο και αν οι plasma θεωρούνται κινηματογραφικές (και όχι δεν είναι τεχνολογία που έχει πεθάνει αν και μερικοί θα το θέλανε), οι LED TVs αυξάνονται και πληθύνονται και έχουν τον τρόπο τους να μας κάνουν να ασχολούμαστε μαζί τους. Highlights αποτελoύν τόσο ο συνδυασμός Edge-LED με Local Dimming, όσο και οι σαρώσεις στα 480Hz που αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε. Η φυσική εξέλιξη των οθονών εν γένει αποτελούν οι AMOLED, οι οποίες παρουσιάστηκαν και αυτές με τη σειρά τους, σε μικρές ακόμη διαστάσεις λόγω του μεγάλου (ακόμη) κόστους παραγωγής. Συνεχίζοντας στα υπόλοιπα προϊόντα που μεσουράνησαν είναι οι σίγουρα οι e-Readers. Πολλές εταιρίες παρουσίασαν τις λύσεις τους, προσπαθώντας να αποκτήσουν μερίδιο της επερχόμενης αγοράς. Το σίγουρο είναι ότι μόνο ολοκληρωμένες λύσεις θα επιζήσουν.

Ακόμη παρουσιάστηκαν πάμπολλα netbook, νέα laptop, το πολυαναμενόμενο Google Nexus One mobile, το νέο Palm Pre και ελάχιστα desktop, δείχνοντας ολοένα και περισσότερο ότι το μέλλον είναι φορητό. Εντυπωσίασε η Intel με το Wireless Display που ενσωματώνεται στα νέα WiFi chips της και με το πάτημα ενός κουμπιού η οθόνη του υπολογιστή μεταφέρεται ασύρματα στην τηλεόραση μας. Από την Intel και πάλι είναι τα νέα CPU που ενσωματώνουν και GPU με HD δυνατότητες. Σε πιο κλασσικές IT πλατφόρμες, η έλευση του Sata των 6Gbps και του USB 3.0 υπόσχεται πιο γρήγορα περιφερειακά, τα νέα SoC από Samsung, ΤΙ και Nvidia πιο γρήγορους επεξεργαστές στα mobile gadgets μας και φυσικά τα εναλλακτικά OSes (λέγε με Android) ήταν παντού. Κλείνοντας την συνοπτικότατη αυτή αποτίμηση της έκθεσης, θα ήθελα να εκφράσω την απογοήτευσή μου σχετικά με την μη ενασχόληση των Μ.Μ.Ε. με αυτό το θεσμό – γιορτή της τεχνολογίας. Αλλά να μην ξεχνιόμαστε εδώ είναι Ελλάντα!