2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Σπάνε τα μπότια στο Πέτα

Δημοσίευση: 04-03-2010 - Τεύχος: Τεύχος 49 (Μάρτιος 2010)



Σπάνε τα μπότια στο Πέτα

Η αναβίωση ενός παλιού εθίμου από την Αδελφότητα των Πετανιτών

Του Γιώργου Κακαριάρη*

Η Μεγάλη Εβδομάδα ήταν η εποχή που όλοι οι ξενιτεμένοι γύριζαν σπίτι τους. Τα σπίτια στο Πέτα γέμιζαν, οι οικογένειες ξανάσμιγαν, οι φωνές των παιδιών ξεσήκωναν τις γειτονιές. Ήταν για όλους μας περίοδος λύπης, κατάνυξης, νηστείας. ΄Ηταν η εβδομάδα των Παθών του Χριστού. ΄Ολοι πήγαιναν στην Εκκλησία και ζούσαν το Θείο Δράμα. Έρχεται όμως η ελπίδα, η ζωή, η χαρά, η προοπτική. ΄Ερχεται η Ανάστα- ση. Από νωρίς το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου οι γυναίκες Πετανίτισσες άρχιζαν τις ετοιμασίες για την Ανάσταση και την Κυριακή του Πάσχα. Η μάνα Πετανίτισσα, αρχηγός της οικογένειας, για εκείνες τις ημέρες, από το χάραμα έβαζε το μπότι σε κεντρικό σημείο της αυλής. Ήταν το σκεύος που μετέφερε και αποθήκευε το νερό της οικογένειας. Ένα βασικό εξάρτημα για την ζωή στο κάθε σπίτι. Μόλις η καμπάνα χτυπούσε χαρμόσυνα για την πρώτη Ανάσταση όλοι μαζί σπάγανε το μπότι. Κρότος, φασαρία, ευχές, γέλια σε όλο το χωριό. Το σπάσιμό του συμβολίζει το θόρυβο που έγινε όταν Αναστήθηκε ο Χριστός, κατά τις Γραφές. Το τέλος του Κακού, το τέλος του παλιού. Η αρχή μιας νέας ζωής, ελπίδας, χαράς Τα χρόνια που ακολούθησαν έφεραν την πρόοδο και την τεχνολογία. Τα μπότια εξαφανίστηκαν. Το έθιμο συνεχίστηκε με σκεύη που αντικατέστησαν τον πηλό. Σιγά-σιγά όμως άρχισε να ξεχνιέται.

Έτσι εμείς, η Αδελφότητα των εκ Πέτα Άρτας, αποφασίσαμε να το αναβιώσουμε. Δειλά-δειλά στην αρχή, πριν από δύο χρόνια, φοβούμενοι την συμμετοχή του κόσμου. Τελικά η μεγάλη προσέλευση και το ενδιαφέρον όλων των Πετανιτών μάς έδωσε το κουράγιο να το συνεχίσουμε πιο οργανωμένα, πιο σωστά.

Καλούμε λοιπόν όλον τον κόσμο να βρεθεί στην πανέμορφη πλατεία του χωριού, μπροστά από τον ιστορικό ναό του Αγίου Γεωργίου, στις 9 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου. Μόλις η καμπάνα χτυπήσει για την Πρώτη Ανάσταση, θα σπάσουμε τα μπότια στην πλατεία και μετά θα ακολουθήσει μικρό γλέντι με ποτά και τραγούδια.

Σκοπός μας είναι να μάθουν οι νεώτεροι, να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να ξαναζωντανέψουν μνήμες στους ηλικιωμένους.

* Ο Γιώργος Κακαριάρης είναι πρόεδρος της Αδελφότητας των εκ Πέτα Άρτας "Ο 'Αγιος Γεώργιος"