2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Μετανάστες

Δημοσίευση: 11-02-2010 - Τεύχος: Τεύχος 48 (Φεβρουάριος 2010)



Μετανάστες
H πολιτογράφηση των μεταναστών πυροδοτεί τη σύγκρο\ουση μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων. Όλοι συμφωνούν ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό, αλλά διαφωνούν με τον τρόπο επίλυσής του. Ζητήσαμε από τους βουλευτές του νομού Άρτας Δημήτρη Τσιρώνη (ΠΑΣΟΚ), Παύλο Στασινό (ΠΑΣΟΚ)και Κώστα Παπασιώζο (ΝΔ) να μας πουν τις απόψεις τους για το φλέγον θέμα.

Συνεντεύξεις : Ντίνος Γιώτης

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Σ
1. Χιλιάδες παιδιά μεταναστών γεννήθηκαν, πήγαν σχολείο και μεγαλώνουν στην Ελλάδα. Δεν ήρθε η ώρα πλέον να κάνει η Πολιτεία κάτι για αυτά, όπως συμβαίνει σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο;

2. Ποιός φταίει για την ανεξέλεγκτη είσοδο στη χώρα μας εκατοντάδων χιλιάδων παράνομων μεταναστών;

3. Στην παρούσα φάση τί πολιτική πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα κατά τη γνώμη σας;

4. Εκτιμάτε ότι, το προς ψήφιση νομοσχέδιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την αναγνώριση ιθαγένειας στη δεύτερη γενιά μεταναστών, πρόκειται να λύσει το υπαρκτό πρόβλημα των παράνομων μεταναστών στην Ελλάδας;

5. Yποστηρίζεται ότι το νομοσχέδιο αντί να θεσμοθετήσει αντικίνητρα για να συρρικνώσει τις ροές παράνομων μεταναστών, αντιθέτως τροφοδοτεί το επόμενο κύμα. Πώς το σχολιάζετε;

6. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι παιδιά αλλοδαπών που γεννιούνται στην Ελλάδα και ένας από τους γονείς τους κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στη χώρα για πέντε συνεχή έτη αποκτούν από τη γέννησή τους την ελληνική ιθαγένεια. Θεωρείτε ότι οι συγκεκριμένες προυποθέσεις είναι οι ενδεδειγμένες;

7. Γράφτηκε (Σταύρος Λυγερός - Καθημερινή) ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου, με το υπαρκτό επιχείρημα της κάλυψης κοινωνικών-ανθρωπιστικών αναγκών, στήνει μια βιομηχανία ελληνοποιήσεων με ψηφοθηρικούς στόχους. Πώς το σχολιάζετε;

8. Δεδομένου του διαφορετικού βαθμού αφομοίωσης των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία, εκτιμάτε ότι η Ελληνική Πολιτεία πρέπει να δημιουργήσει διαφορετικές προϋποθέσεις πολιτογράφησης, ανάλογα με την προέλευση των μεταναστών;

9. Θεωρείτε ότι η ξενοφοβία, που διακατέχει σημαντικό τμήμα των λαϊκών στρωμάτων της Ελλάδας, συνδέεται με τον ρατσισμό;

10. Είστε υπέρ ή κατά ενός δημοψηφίσματος για την "Ιθαγένεια στους αλλοδαπούς μετανάστες και τα παιδιά τους" και γιατί;

Δημήτρης Τσιρώνης
1. Η λέξη «ώρα» είναι η κρίσιμη της ερώτησης. Πράγματι σήμερα έχουν ωριμάσει όλες εκείνες οι συνθήκες προκειμένου η Πολιτεία να μπορέσει να δημιουργήσει δομές ισότιμης αντιμετώπισης των μεταναστών και των παιδιών τους. Η Ελλάδα, δεν είναι η Γερμανία, ούτε οι ΗΠΑ. Ποτέ δεν είχε αναδειχθεί σε χώρα υποδοχής μεταναστών και γνωρίζουμε τους λόγους πολύ καλά. Το ίδιο το Κράτος, πρώτο απ’ όλους φοβήθηκε τη μετανάστευση αντιμετωπίζοντάς την ως «έκτακτο καιρικό φαινόμενο». Οι μετανάστες όμως δεν αντιμετωπίζονται με σχέδια τύπου «Ξενοκράτης». Είναι άνθρωποι, έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις και σε κάθε περίπτωση προστατεύονται και από το Εθνικό Δίκαιο και από Διεθνείς Συμβάσεις. Το μοντέλο της μετανάστευσης στην Ελλάδα είναι μοναδικό και οφείλουμε να το αντιμετωπίζουμε κριτικά. Σήμερα λοιπόν, για πρώτη φορά μετά το 1992, έχει διαμορφωθεί μια πραγματικότητα, που το Ελληνικό Κράτος έχει την εμπειρία να αντιμετωπίσει και θεσμικά. Τα χιλιάδες παιδιά μεταναστών πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα ελληνόπαιδα. Και όχι μόνο δικαιώματα, αλλά και ευκαιρίες.

2. Το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης εισόδου δεν είναι ελληνικό, είναι αμιγώς Μεσογειακό και κατ’ επέκταση Ευρωπαϊκό. Και η Ισπανία και η Ιταλία, η Μάλτα και τώρα και η Κύπρος αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με την Ελλάδα. Και πόσο μάλλον όταν το μήκος των ακτογραμμών της χώρας μας είναι παραπάνω από το μισό όλης της υπόλοιπης Ευρώπης. Να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου. Αντιμετωπίζει το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης σεβόμενη βασικές αρχές ατομικών δικαιωμάτων. Αυτό επιβάλλει μια τυπικότητα στην αστυνόμευση και μια ετοιμότητα. Απέναντί της έχει μια Λερναία Ύδρα που έχει απλωμένα τα κεφάλια της στην Ευρώπη, την βαθιά Ασία, την Αφρική και την Μέση Ανατολή. Ένα εμπόριο ανθρώπων, που αποδίδει πολλά κέρδη. Από την άλλη, εν ονόματι της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης έχουν γίνει εγκλήματα και από τα Κράτη, που αμαυρώνουν την εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βύθιση πλοίων, εκρήξεις ναρκών κατά προσωπικού, στρατόπεδα συγκεντρώσεων! Όλα αυτά προσπαθούμε να τα αποτρέψουμε να επαναληφθούν.

3..Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει τα Μεσογειακά κράτη, να προχωρήσουν σε ένα Μνημόνιο συνεργασίας άσκησης κοινής πολιτικής για τα ζητήματα λαθρομετανάστευσης. Αυτά είναι που δέχονται την μεγαλύτερη πίεση, τουλάχιστον σε αριθμούς. Τα Βόρεια Κράτη απολαμβάνουν το γεγονός ότι ουσιαστικά εμείς αντιμετωπίζουμε με μεγάλο οικονομικό κόστος τα ρεύματα των λαθρομεταναστών.

4. Όταν μιλάμε για την δεύτερη γενιά μεταναστών, μιλάμε για Έλληνες Πολίτες. Αυτή η ιστορία πρέπει επιτέλους να τελειώσει. Το ΠΑΣΟΚ δεν κομίζει γλαύκας, το ΠΑΣΟΚ πράττει τα αυτονόητα. Άλλο πράγμα ο παράνομος μετανάστης, άλλο πράγμα είναι το παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα, μεγαλώνει στην Ελλάδα και «της ημετέρας παιδείας μετέρχεται». Το ζήτημα δεν είναι φυλετικό, είναι ανθρώπινο!

5.. Πάντοτε ένα κράτος, που θεσπίζει ανθρώπινα δικαιώματα, γίνεται πιο θελκτικό σε ανθρώπους που δεν τα έχουν. Όσοι υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανθρωπιά σε μια Πολιτεία, για να μην γίνεται πόλος έλξης, δεν μπορούν να συζητάνε σοβαρά. Να υπενθυμίσω και κάτι άλλο: η Ελλάδα το 1822 διακήρυξε την κατάργηση της δουλείας, όταν τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά Κράτη, την υιοθετούσαν ακόμη (έστω και ασθενώς). Οι επικριτές της Ελληνικής Επανάστασης υποστήριζαν ότι θα γίνει το Αιγαίο έδρα απελεύθερων πειρατών. Πάντως, άλλο πράγμα η δεύτερη γενιά μεταναστών και άλλο τα αντικίνητρα για τις ροές των παράνομων μεταναστών. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο.

6. Θεωρώ ότι πρέπει επιτέλους τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα, να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα υπόλοιπα παιδιά. Και πραγματικά χαίρομαι όταν παιδιά μεταναστών σηκώνουν ψηλά την Ελληνική σημαία και κάνουν περήφανη τη χώρα μας. Είμαι βέβαιος ότι αυτά τα παιδιά, θα γίνουν  πολύ περισσότερο Έλληνες από κάποιους επικριτές τους.

7. Ψηφοθηρικούς στόχους; Που; Στις τοπικές αυτοδιοικήσεις; Κοιτάξτε να δείτε. Το νομοσχέδιο είναι επαναστατικό, αλλά διατηρεί ακόμη κάποιες δεσμεύσεις και επιφυλάξεις. Προβλέπει αναγνώριση ιθαγένειας στα παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών και δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ωστόσο, με εξαίρεση το αξίωμα του δημάρχου, αντιδημάρχου και του προέδρου δημοτικού ή τοπικού συμβουλίου. Γενικά, δίνει τα δικαιώματα που έχουν οι πολίτες των υπολοίπων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που κατοικούν στην χώρα μας. Όπως ο Δανός, ο Ιταλός, ο Γερμανός μπορούν να ψηφίσουν στις δημοτικές εκλογές του τόπου κατοικίας τους στην χώρα μας (όχι όμως και στις Εθνικές) έτσι θα έχουν δικαίωμα και οι νόμιμοι μετανάστες να αποφασίσουν για την διαχείριση της πόλης και της γειτονιάς που ζουν.

8. Υπάρχουν, υπήρχαν και ασφαλώς θα υπάρχουν διαφορετικές προϋποθέσεις πολιτογράφησης, όπως είναι λ.χ. οι πολίτες που προέρχονται από χώρες της Ε.Ε.. Αλλά δεν θεωρώ σκόπιμο να εισάγουμε διαφορετικές προϋποθέσεις πολιτογράφησης μεταξύ των μεταναστών, όταν την ίδια στιγμή προσπαθούμε να άρουμε τις όποιες διαφορές τους με τους υπόλοιπους έλληνες πολίτες. Όταν κάποιος διαμένει επί μακρόν μόνιμα στη χώρα μας, διαθέτει νόμιμη άδεια διαμονής και κάρτα εργασίας, καταβάλλει κανονικά τις εισφορές του στο ασφαλιστικό φορέα που είναι ασφαλισμένος, πληρώνει στο ελληνικό δημόσιο τους φόρους που του αναλογούν με βάση τα εισοδήματά του, πως μπορείς να αρνηθείς ότι πρέπει να έχει πλήρη δικαιώματα όπως όλοι οι έλληνες ή ότι πρέπει να θεσπίσεις διαφορετικές ή δυσμενείς συνθήκες πολιτογράφησης σε σχέση με τους υπόλοιπους ή με άλλους μετανάστες.

9. Όχι. Η ξενοφοβία στην Ελλάδα είναι ζήτημα άγνοιας! Και ευτυχώς τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν κανένα πρόβλημα ξενοφοβίας. Αντιμετωπίζουν τους μετανάστες ισότιμα, γιατί έχουν σε μεγάλο βαθμό τα ίδια προβλήματα. Ο ρατσισμός είναι δημιούργημα των λαϊκιστικών πολιτικών χώρων, που καλλιεργούν την ξενοφοβία για να επιβιώσουν στην επικαιρότητα.

10. Είμαι εναντίον δημοψηφισμάτων που σχετίζονται με την εφαρμογή νόμων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είμαι εναντίον των δημοψηφισμάτων διαχωρισμών, μίσους και αδιαλλαξίας. Γιατί δεν επιθυμώ ο Ελληνικός Λαός να αντιμετωπίζει ψευδοδιλλήματα. 


Παύλος Στασινός
 
1. Νομίζω, ότι μια ιστορική αναδρομή στην σχέση της χώρας με την μετανάστευση θα ήταν διαφωτιστική αλλά και θα έλυνε πολλές παρεξηγήσεις. Στην επανάσταση του 1821 ένας στους τέσσερις κατοίκους και αγωνιστές των επαναστατημένων περιοχών μιλούσε κάποια αλβανική διάλεκτο. Πάρα πολλοί έλληνες μετανάστευσαν κυρίως στις αρχές του 20ου αιώνα στις Η.Π.Α, Αυστραλία, Καναδά, όπου οι ίδιοι και οι απόγονοί τους ενσωματώθηκαν πλήρως. Μετά τον εμφύλιο πόλεμο, υπήρξε έντονο μεταναστευτικό ρεύμα προς τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, η χώρα δέχθηκε μεγάλο αριθμό μεταναστών από τις χώρες του. Τα τελευταία χρόνια η χώρα δέχεται μεγάλο αριθμό μεταναστών από ασιατικές χώρες (Αφγανιστάν, Πακιστάν, κλπ), οι οποίοι μέσω Τουρκίας εισέρχονται στην χώρα. Οι περισσότεροι, θεωρούν τη χώρα μας σαν ενδιάμεσο σταθμό, με προορισμό τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Σήμερα, το 7% του πληθυσμού της χώρας είναι αλλοδαποί. Το σύνολο σχεδόν των μεταναστών έχει σήμερα ενσωματωθεί στην ελληνική πραγματικότητα, καθώς εργάζονται και πληρώ- νουν εισφορές στα ασφαλιστικά τους ταμεία. Επίσης, τα παιδιά τους πάνε σε ελληνικά σχολεία και πανεπιστήμια, έχουν ως μητρική τους γλώσσα την ελληνική και θεωρούν την Ελλάδα πατρίδα τους. Νομίζω, ότι πλέον είναι ώριμο αίτημα των καιρών, οι άνθρωποι που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη χώρα μας να γίνονται ισότιμοι πολίτες με τους Έλληνες.

2. Η ανεξέλεγκτη είσοδος των παράνομων μεταναστών στη χώρα μας είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων όπως:
α) Οικονομικοί: Κυρίως από τις χώρες του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού αλλά και από τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες προσπαθούν να εισέλθουν
στη χώρα, όπου ή παραμένουν ή συνεχίζουν προς τις χώρες του τελικού προορισμού τους.
β) Πολιτικοί: άνθρωποι που διώκονται πολιτικά από τις χώρες καταγωγής τους.
Η ευκολία πρόσβασης στη χώρα μας είναι αποτέλεσμα:
α)του μεγάλου μήκους των συνόρων μας και ιδιαίτερα των ανατολικών, των οποίων η φύλαξη είναι δύσκολη.
β)Η απροθυμία της Τουρκίας, να ενεργοποιήσει τη συνθήκη επαναπροώθησης των λαθρομεταναστών.
γ)Η αδυναμία της ευρωπαϊκής δύναμης FRONTEX να εμποδίσει σε συνεργασία με τις τουρκικές αρχές, τους Τούρκους διακινητές των λαθρομεταναστών.

3. Η χώρα μας πρέπει σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση να θεσπίσει μια κοινή μεταναστευτική πολιτική, η οποία να χαρακτηρίζεται από διαφάνεια, σαφήνεια και δικαιοσύνη ώστε να:
α) να ορίσουν σαφείς κανόνες για την είσοδο και διαμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση,
β) να παρέχουν πληροφορίες στους αιτούντες ή εν δυνάμει μετανάστες, για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
γ) να παρέχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και περίθαλψης για όσους παράνομα εισέλθουν στις χώρες της ευρωπαϊκής ζώνης.

4. Το νομοσχέδιο που η κυβέρνηση προτίθεται να φέρει στη Βουλή, σίγουρα θα βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων των παράνομων μεταναστών. Η νομιμοποίηση της δεύτερης γενιάς μεταναστών , η καταγραφή των υπολοίπων θα δώσει μια σαφή αντίληψη του μεγέθους του προβλήματος. Θα γίνει έτσι δυνατόν, να καταγραφεί η ανασφάλιστη εργασία, να δοθούν πόροι στα ασφαλιστικά ταμεία και σε τελική ανάλυση , οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι συμβιώνουν μαζί μας, να θεωρούνται ισότιμοι πολίτες της χώρας.

5. Η παράνομη εισροή μεταναστών είναι θέμα γενικότερης μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας και της ΕΕ γενικότερα. Η θέσπιση κοινής μεταναστευτικής πολιτικής και μόνο θα είναι το αντικίνητρο στην είσοδο παράνομων μεταναστών.

6. Πιστεύω ότι όποιος γεννιέται στη χώρα μας, πάει σε ελληνικό σχολείο, έχει την ελληνική σαν μητρική του γλώσσα και σκέπτεται ελληνικά πρέπει να απολαμβάνει των προνομιών που έχουμε οι υπόλοιποι Έλληνες.

7. To ΠΑ.ΣΟ.Κ όπως περίτρανα έδειξαν οι τελευταίες εκλογές δεν έχει ανάγκη από ψηφοθηρικές πολιτικές. Ο λαός απέδειξε καθαρά ότι το εμπιστεύεται για το πρόγραμμά του και τους στόχους του.

8. Προσωπικά, είμαι αντίθετος στη λογική των διαχωρισμών και η ελληνική πολιτεία πιστεύω θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

9. Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού δε διακατέχεται από ρατσιστικές ιδέες. Με την αναγνώριση λοιπόν των μεταναστών δεύτερης γενιάς και τη νομιμοποίησή τους, θα εξαλείψει σε μεγάλο βαθμό το όποιο αίσθημα ξενοφοβίας, που σημειωτέον δεν εγγίζει την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

10. Η διενέργεια ενός δημοψηφίσματος σαφώς και δεν είναι η λύση του προβλήματος. Σ’ ένα τόσο λεπτό και ανθρωπιστικό θέμα πρέπει να υπάρξει διαλλακτικότητα από όλους, ορθός λόγος και τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία.


Κώστας Παπασιώζος
 
1.Ήδη η Πολιτεία έχει δώσει λύσεις πάνω στο θέμα των μεταναστών. Η Κυβέρνηση της ΝΔ το 2004 ψήφισε τον Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας – ΚΕΙ (Ν.3284/2004), λαμβάνοντας υπ’ όψιν της τόσο αυτά που ισχύουν στις άλλες χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και τις Ευρωπαϊκές οδηγίες σχετικά με τα δικαιώματα των μεταναστών. Πραγματικά είναι άξιο απορίας γιατί η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωρά σ’ αυτή τη ρύθμιση. Η Νέα Δημοκρατία καθιστά απολύτως σαφές ότι επιμένει στη γενική αρχή του κριτηρίου «των μετεχόντων της ημετέρας παιδείας», με τη διευκρίνιση ότι η Παιδεία διατηρεί το χαρακτηρισμό της ως «εθνική». Σύμφωνα με τις προτεινόμενες αντικαταστάσεις του ισχύοντα Κώδικα, ένα παιδί δεν χρειάζεται να έχει γεννηθεί εδώ, αρκεί να παρακολουθήσει τρεις τάξεις του δημοτικού ή οποιεσδήποτε έξι της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και θα αποκτά την ελληνική ιθαγένεια και στη συνέχεια θα την αποκτά και όλη η οικογένεια. Δεν προνοεί καν για παρακολούθηση όλης της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ως ελάχιστη διαδικασία πολιτισμικής ενσωμάτωσης. Αν λοιπόν πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ενσωματώσει ομαλά τα παιδιά των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία και στην Ελληνική Ταυτότητα, τότε κινείται αντίθετα.

2. Η Ελλάδα είναι «πύλη εισόδου» μεγάλου αριθμού παράνομων μεταναστών που έχουν τελικό προορισμό άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες, εκ των οποίων , μόνο ένα μικρό ποσοστό καταφέρνει να φύγει από τη χώρα μας. Ο μεγάλος όγκος των παράνομων μεταναστών διοχετεύεται στη χώρα μας μέσω Τουρκίας, κυρίως με πλοιάρια από τα μικρασιατικά παράλια. Η ανάσχεση αυτής της ροής είναι πρακτικά αδύνατη. Όταν τα πλοιάρια εισέρχονται στα χωρικά μας ύδατα και εντοπισθούν, συνήθως προκαλούν βύθιση του πλοιαρίου και οι λιμενικοί αναγκάζονται να προβούν σε επιχείρηση διάσωσης. Οι υπόλοιπες χώρες μέλη είναι σε θέση να ελέγχουν καλύτερα τα σύνορά τους. Έτσι στην Ελλάδα έχουμε μετανάστες με νόμιμη και μόνιμη διαμονή, οι οποίοι όμως, στη μεγάλη τους πλειονότητα εισήλθαν παράνομα. Να σημειώσω εδώ ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η παράνομη είσοδος δύσκολα οδηγεί σε νομιμοποίηση ή πολύ περισσότερο σε πολιτογράφηση. Επίσης τα παιδιά των μεταναστών, αν έχει προηγηθεί παράνομη είσοδος των γονέων τους στη χώρα αυτή, δεν παίρνουν ιθαγένεια, ακόμα κι αν έχουν γεννηθεί σε ευρωπαϊκή χώρα.

3. Στην Ελλάδα παραμένουν ακόμα άλυτα τα ζητήματα παράνομης μαζικής εισόδου, καταχρηστικής αξιοποίησης του πολιτικού ασύλου και της συναφούς διαδικασίας που είναι εξαιρετικά χρονοβόρος, όπως της απέλασης, των συνθηκών διαμονής και διαβίωσης. Το χουμε και το βλέπουμε καθημερινά στην περιοχή μας. Με τέτοιες συνθήκες θα ήταν ιστορικό λάθος να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό πρόβλημα με τα ελαστικότερα κριτήρια απόδοσης της ιθαγένειας. Άποψή μας είναι ότι η απόδοση της ιθαγένειας αποτελεί τον τελευταίο κρίκο στην αλυσίδα. Προηγούμενοι κρίκοι είναι η παράνομη είσοδος στη χώρα, το άσυλο, η απέλαση, η άδεια παραμονής και εργασίας στη χώρα μας. Το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί αποσπασματική και πρόχειρη «αντιμετώπιση» του προβλήματος, ξεκινώντας μάλιστα από τον τελευταίο κρίκο. Εάν πιστεύουν ότι θα λυθεί το μεταναστευτικό πρόβλημα με την μαζική απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας, τότε βρίσκονται σε αναντιστοιχία με αυτά που ισχύουν στην Ευρώπη, αλλά και σε πλήρη αντίθεση με την πραγματικότητα.

4.. Όχι μόνο δε θα το λύσει αλλά θα δημιουργήσει και άλλα προβλήματα. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν το θέμα, σε καμιά περίπτωση δεν περιορίζεται σε αυτή καθαυτή την απόδοση ιθαγένειας σε αλλοδαπούς, αλλά συνδέεται με το πραγματικό ζήτημα της μετανάστευσης πληθυσμών, κυρίως από την Ασία και την Αφρική προς την Ευρώπη με πύλη εισόδου την Ελλάδα. Η ευκολία με την οποία περιγράφεται η απόκτηση της Ελληνικής Ιθαγένειας, στέλνει λάθος μήνυμα όχι μόνο στους παράνομους μετανάστες που ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα, αλλά πολύ περισσότερο σε όσους προσδοκούν να πατήσουν έδαφος χώρας Ε.Ε. Σε χώρες προέλευσης εκτός Ευρώπης, δημιουργείται η εντύπωση ότι αρκεί να εισέλθει κανείς στην Ελλάδα για να αποκτήσει σε λίγα χρόνια την ιθαγένεια. Αυτή η εντύπωση θα τροφοδοτήσει ακόμη περισσότερο την παράνομη μετανάστευση. Έτσι αντί για «θεραπεία» θα ενταθούν οι συνθήκες για τη καλλιέργεια κοινωνικής και οικονομικής αναταραχής..

5. Το πρόβλημα των νομίμων μεταναστών στην ελληνική κοινωνία, δεν είναι απλά ζήτημα πολιτογράφησής τους. Είναι και θέμα ένταξης τους στο σώμα και τον πολιτισμό της χώρας τόσο των ίδιων όσο και των παιδιών τους. Οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν αντιμετωπίζουν τα κύματα της παράνομης και ανεξέλεγκτης μετανάστευσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Παρόλα αυτά, υιοθετούν αυστηρές προϋποθέσεις για την πολιτογράφηση και την απόδοση της ιθαγένειας. Εμείς αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα ανεξέλεγκτης εισροής μεταναστών και αντί να είμαστε πιο προσεκτικοί, κατεβαίνουμε με το νομοσχέδιο αυτό, στο πιο «χαλαρό κατώφλι» απ’ όλους ! Πηγαίνουμε αντίθετα με τη λογική, αντίθετα προς το συμφέρον μας, αντίθετα από τους υπόλοιπους εταίρους μας. Είναι ένα νομοσχέδιο που διευκολύνει την είσοδο μεταναστών παράνομα, ώστε να κάνουν παιδιά στην Ελλάδα, στη συνέχεια να παίρνουν τα παιδιά τους αυτόματα ιθαγένεια και να νομιμοποιούνται έτσι αναγκαστικά και οι γονείς τους.

6. Όχι. Σεβόμαστε, βέβαια, τα παιδιά των νόμιμων μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα. Αυτά θα παίρνουν με αίτησή τους ιθαγένεια όταν ενηλικιώνονται κι εφόσον έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον την 9/χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση. Απαραίτητη προϋπόθεση που πιστοποιεί τη συμμετοχή τους στην ελληνική παιδεία. Αντίστοιχα αυτό προβλέπει και η νομοθεσία μιας σειράς ευρωπαϊκών χωρών. Θέλουμε την Ελλάδα «κοινότητα Παιδείας, Παράδοσης και Πολιτισμού». Θέλουμε να ενσωματώσουμε τους νόμιμους μετανάστες στην «ημετέρα παιδεία».

7. Οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες βάζουν αυστηρές προϋποθέσεις τόσο στην μακρόχρονη νόμιμη παρουσία των γονιών, όσο και στην ενσωμάτωση των παιδιών στην Παιδεία και τον Πολιτισμό τους. Η Γερμανία π.χ. δε δίνει δικαίωμα ψήφου στους μακροχρόνιους νόμιμους μετανάστες της, ούτε στις δημοτικές εκλογές. Ενώ η Ολλανδία π.χ. που δίνει δικαίωμα ψήφου στις τοπικές εκλογές στους νόμιμους μακροχρόνιους μετανάστες της, τους οποίους νομιμοποιεί πολύ προσεκτικά, δε δίνει ωστόσο ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών μέχρι την Τρίτη γενιά. Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται εντός ευρωπαϊκής λογικής ενώ η Κυβέρνηση με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, το οποίο είναι πέρα από κάθε λογική, θέλει να εξυπηρετήσει προ- φανείς μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

8. Υπάρχει πραγματικά πρόβλημα κοινωνικής ενσωμάτωσης. Οι μετανάστες π.χ. από την Ανατολική Ευρώπη, λόγω πολιτισμικής ταυτότητας και τρόπου ζωής, έχουν εισέλθει πια σε τροχιά κοινωνικής ενσωμάτωσης. Οι μουσουλμάνοι μετανάστες π.χ. από την Ασία και την Αφρική δυσκολεύονται περισσότερο στην κοινωνική τους ενσωμάτωση λόγω της πολιτισμικής-θρησκευτικής τους ταυτότητας. Γι’ αυτό πρέπει να συζητήσουμε χωρίς βιασύνη τα κριτήρια, ώστε να προστατέψουμε τους νόμιμους μετανάστες με κοινωνική συνοχή.

9. Το καλύτερο «αντίδοτο» στο ρατσισμό και στην ξενοφοβία είναι η ενσωμάτωση των νόμιμων μεταναστών στην «ημετέρα παιδεία». Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική κοινωνία και οι Έλληνες δεν είναι «πληθυσμός» είναι Λαός. Δεν πρέπει να φοβόμαστε να μιλήσουμε για την «ελληνικότητά» μας.

10. Το δημοψήφισμα δεν είναι λύση. Η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Θα υπερψηφίσουμε, φυσικά, το δικαίωμα ψήφου των ομογενών. Όταν θα αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας δεσμευόμαστε από τώρα ότι, θα καταργήσουμε το νομοσχέδιο, θα ενισχύσουμε τον εθνικό χαρακτήρα της παιδείας μας σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 2 του Συντάγματός μας, θα νομοθετήσουμε προϋποθέσεις, αυστηρά καθορισμένες, για την πολιτογράφηση και την απόκτηση ιθαγένειας, όπως προβλέπεται και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.