2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Σημειώσεις 47

Δημοσίευση: 18-12-2009 - Στήλη: Σημειώσεις - Τεύχος: Τεύχος 47 (Δεκέμβριος 2009 - Ιανουάριος 2010)



ΤΕΩΣ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΟΙ, ΝΥΝ ΠΡΟΕΔΡΟΙ
 

Και όμως είναι ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς από τη δεκαετία του ’70, τότε που και οι δύο σπούδαζαν στο πανεπιστήμιο  Αμχερστ της Μασαχουσέτης. Κοινωνιολογία ο πρωθυπουργός, Οικονομικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Υπήραξαν συμφοιτητές αλλά και συγκάτοικοι για έναν χρόνο στη φοιτητική εστία του πανεπιστημίου. Στη φωτογραφία- ντοκουμέντο βλέπουμε εκτός από τον Παπανδρέου και τον Σαμαρά τον κ. Στέφανο Μανουηλίδη και τον διεθνούς φήμης φωτογράφο, ζωγράφο, γλύπτη και εικαστικό κ. Φίλιππο Τσιάρα. Η παρέα έζησε τρία χρόνια στο ίδιο πανεπιστήμιο...

Του Στράτου...

Ο Στράτος Στασινός άφησε τον μάταιο αυτό κόσμο στις 10 Νοεμβρίου, σε ηλικία 64 ετών, ύστερα από σύντομη μάχη με τον καρκίνο. Δημιουργός και δάσκαλος τού κινουμένου σχεδίου, σκηνοθέτης, εικονογράφος και ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κινουμένου Σχεδίου "CARTOON. Ως ελάχιστη επιμνημόσυνη πράξη αναδημοσιεύουμε αποσπάσματα από τη συνέντευξη που είχε παραθέσει στην ARTA PRESS πριν από τρία χρόνια (τεύχος 25), με αφορμή την συμμετοχή του στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την ταινία του "Πέρα από τη λίμνη". "Δεν θέλησα ποτέ να "ξεφύγω" από τον γενέθλιο τόπο και ούτε ποτέ αισθάνθηκα την ανάγκη να το κάνω. Το αντίθετο θα έλεγα ότι μου συνέβαινε κι απ ότι θυμάμαι για τα μέχρι τώρα του βίου μου, όποτε βρισκόμουν στην ανάγκη της ψυχικής στήριξης, νοερώς επέστρεφα για ν' αντλήσω δύναμη και παρηγορία..."

"Στην Άρτα μου αρέσει και το Γεφύρι, και η Παρηγορίτισσα και η Αγία Θεοδώρα και το πέτρινο κτίριο του Γυμνασίου, για τους δικούς μου, όμως, λόγους. Αυτό όμως που θα ξεχώριζα είναι το χρώμα της μικρής πόλης, της μικρής κοινωνίας, ενός μεγάλου χωριού θα έλεγα, που όσο κι αν η εισβολή του μοντέρνου στοιχείου της αλλοιώνει την όψη, αυτή διατηρεί την ατμόσφαιρα του οικείου. Μιά βόλτα να κάνει κανείς, στον πεζόδρομο της οδού Σκουφά, θα ανταλλάξει δέκα "καλημέρες" με γνωστούς. Δεν μου αρέσει το κάστρο (για το μαύρο χάλι του), δεν μου αρέσει το ποτάμι (που δεν διαρρέει την πόλη και είναι σκουπιδότοπος) και δεν μου αρέσει το επίπεδο του πολιτισμού (διότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τον πολιτισμό)."

ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ 2009
ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΠΟΥΖΟ
 

Μετά από την επιτυχημένη πορεία του «Ιμαρέτ - Στη σκιά του ρολογιού» - εκδόσεις Μεταίχμιο ήρθε και η επιβράβευση των αναγνωστών για τον Γιάννη Καλπούζο. Η ψηφοφορία το ανέδειξε ως αγαπημένο ελληνικό μυθιστόρημα του αναγνωστικού κοινού για το 2009, ανάμεσα από τα δεκαπέντε της «βραχείας λίστας» που κατήρτισαν με την ψήφο τους μέλη Λεσχών Ανάγνωσης από τις 230 που λειτουργούν σ’ όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, χαρίζοντας στον Αρτινό συγγραφέα το «Βραβείο Αναγνωστών 2009».

Οι αναγνώστες συμμετείχαν κατά 50% στο τελικό αποτέλεσμα ενώ το υπόλοιπο 50% βγήκε από τις ψήφους που είχαν ήδη δώσει οι Λέσχες Ανάγνωσης. Το «Ιμαρέτ» είναι το πέμπτο κατά σειρά βιβλίο που κερδίζει το Βραβείο Αναγνωστών που θέσπισε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίο το 2005 (στη φωτογραφία η διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ κα Κατρίν Βελισσάρη παραδίδει το βραβείο στο Γιάννη Καλπούζο).

Το μυθιστόρημα του Γιάννη Καλπούζου εκτυλίσσεται στην τουρκοκρατούμενη Άρτα του 1854 και επικεντρώνεται στην ιστορία δύο αγοριών, ενός ελληνόπουλου και ενός τουρκόπουλου, που γεννιούνται την ίδια νύχτα. Μια ολόκληρη εποχή αναπαρίσταται με μοναδικό τρόπο στη σκιά του ρολογιού που χτυπά τις οθωμανικές ώρες για Έλληνες, Τούρκους και Εβραίους που συνυπάρχουν στην Άρτα, στον απόηχο των πολεμικών γεγονότων του 19ου αιώνα.

ΕΝΑ ΠΟΤΑΜΙ (ΔΕΝ) ΚΥΛΑΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΤΗ ΤΟΥ
 
Eν όψει της απόφασης του ΣτΕ η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη θέτει για πρώτη φορά θέμα επανεξέτασης του έργου της εκτροπής του Αχελώου με βάση την κοινοτική οδηγία για την διαχείριση των υδάτινων πόρων και παρά την πίεση του θεσσαλικού λόμπυ. Πρακτικά αυτό ισοδυναμεί με στροφή 180 στην πολιτική Σουφλιά που έβλεπε "οικολογικό στραβισμό" στις ενστάσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Ωστόσο η αντίθετη γνώμη του υπουργού Υποδομών Δημήτρη Ρέππα, που τάσσεται υπέρ της συνέχισης και της ολοκλήρωσης των έργων στην επόμενη τριετία, μάλλον περιπλέκει παρά λύνει το πρόβλημα. Από τη μεριά τους οι Οικολόγοι Πράσινοι αμφισβητούν τη θέση της υπουργού Περιβάλλοντος για εξαίρεση του φράγματος της Μεσοχώρας από το σχεδιασμό, υποστηρίζοντας αυτό δεν έχει προταθεί ποτέ ως ανεξάρτητο έργο και η λειτουργία του θα επιφέρει τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως όλα τα φράγματα αυτού του μεγέθους.