2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Βασίλης Καζούλλης

Δημοσίευση: 17-12-2009 - Τεύχος: Τεύχος 47 (Δεκέμβριος 2009 - Ιανουάριος 2010)




Βασίλης Καζούλλης
«Η μουσική δίνει νόημα στη ζωή μου»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Παναγιώτης Κίτσιος*

Τί συναισθήματα σού γεννά η Ήπειρος. όπως την έχεις βιώσει από τα μουσικά σου περάσματα σε αυτήν;
Παρότι δεν είμαι από την Ήπειρο, η πεντατονική κλίμακα, πράγματι, παίζει κυρίαρχο ρόλο στη μουσική μου. Εξάλλου πρόκειται για αρχέγονη μουσική με ρίζες στην Αρχαία Ελλάδα, οπότε λίγο έως πολύ, την κουβαλάμε όλοι μέσα μας, ανεξάρτητα από τόπους καταγωγής. Στην πεντατονική κλίμακα επίσης, πέραν από την  παράδοσή μας, βασίζεται όλη η δυτική μουσική και ειδικότερα η ροκ κι επειδή οι βασικές επιρροές μου προέρχονται από εκεί, και ιδιαίτερα τους Beatles, είναι επόμενο να με "κερδίζει" και να την χρησιμοποιώ.

Tί σου αρέσει και τί δεν σου αρέσει στην ελληνική μουσική του σήμερα;
Μ' αρέσουν τα τραγούδια με αυθόρμητο τρόπο γραφής, που βγάζουν ένα νόημα. Δεν μου αρέσει η εμπορευματοποίηση της μουσικής, με την έννοια του "επιβάλλουμε ποιά τραγούδια θα γίνουν επιτυχίες".

Tί έχεις αποκομίσει από τη μουσική, όλα αυτά τα χρόνια;
Μια καλύτερη αίσθηση για τη ζωή, για τους ανθρώπους, για τον ίδιο μου τον εαυτό. Η μουσική δίνει νόημα στη ζωή μου γενικότερα και με γοητεύει το δημιουργικό της μέρος και η επικοινωνία με το κοινό.

Τί θα συμβούλευες ένα νέο παιδί που θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μουσική;
Δε νομίζω ότι μπορώ να δώσω καμία συμβουλή. Αν όμως πρέπει να πω κάτι, τότε θα έλεγα, αν θέλει κάποιος να ασχοληθεί με τη μουσική, να κρατήσει την αγάπη και το αίσθημά της, που είναι και η ουσία, και να μην ασχολείται με όλα τα υπόλοιπα που μπορεί να τον αποπροσανατολίσουν, όπως είναι, ας πούμε, η δίψα για γρήγορη επιτυχία και λεφτά.

Εμπορικό ή ποιοτικό τραγούδι; Μπορούν να συνυπάρξουν;
Φυσικά και μπορούν να συνυπάρξουν. Ένα τραγούδι μπορεί να είναι ποιοτικό και
εμπορικό ταυτόχρονα, συνήθως όταν η εμπορικότητα ή ποιότητά του δε είναι αυτοσκοπός του δημιουργού του, αλλά πηγάζει αυθόρμητα, από την ψυχή του.

Πώς ήταν η χρονιά που φεύγει και τί προσδοκάς από αυτήν που έρχεται;
Χάρηκα γιατί κυκλοφόρησε ο καινούριος μου δίσκος "Απ' το Λίβερπουλ στη Σαντορίνη" με παραγωγό τον Ηλία Μπενέτο. Γενικότερα ήταν μια δημιουργική χρονιά. Ετοιμάζομαι ήδη και για τις χειμερινές ζωντανές μου εμφανίσεις, με το συγκρότημά μου. Όσο για το μέλλον, όπως και για κάθε χρονιά, ελπίζω να μη χάσω ποτέ την αγάπη και τον ενθουσιασμό μου γι' αυτό που κάνω.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;
Πρόκειται να παίξω μέσα στον Δεκέμβρη στη μουσική σκηνή Ρυθμός stage στην Αθήνα και θα ακολουθήσει μια σειρά συναυλιών σε όλη την Ελλάδα. Νιώθω όμως πάλι την ανάγκη, κάποια στιγμή, να κλειστώ ξανά στο μικρό μου home studio και να γράψω καινούρια τραγούδια...

Τί θα ήθελες να ευχηθείς για το νέο έτος;
Αγάπη, ειρήνη, υγεία, ισορροπία και υπομονή...

*Ο Παναγιώτης Κίτσιος είναι παραγωγός στο Orange Radio 96.0 Arta