2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Σημειώσεις 46

Δημοσίευση: 13-11-2009 - Στήλη: Σημειώσεις - Τεύχος: Τεύχος 46 (Νοέμβριος 2009)



 

50o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟY ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Με κεντρικό σύνθημα, το ερώτημα «Why Cinema Now?» το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση της Δέσποινας Μουζάκη, γιορτάζει την επέτειο μισού αιώνα ζωής. Παράλληλα φιλοδοξεί να αποτελέσει μια διαφορετική πρόταση που θα τροφοδοτήσει τη σκέψη και θα προκαλέσει το διάλογο, που θα εξερευνήσει το νόημα και την αξία, τα όρια και τις προοπτικές του κινηματογράφου στις μέρες μας.

Από τις 13 έως τις 22 Νοεμβρίου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα κινηματογραφικό δεκαήμερο, με προβολές ταινιών από όλο τον κόσμο, σημαντικούς προσκεκλημένους, αφιερώματα, masterclasses, ανοιχτές συζητήσεις, και παράλληλες εκδηλώσεις. Το 50ο Φεστιβάλ θα τιμήσουν με την παρουσία τους μεγάλα ονόματα της κινηματογραφικής τέχνης, μεταξύ αυτών ο σκηνοθέτης Βέρνερ Χέρτζογκ, ο παραγωγός και πρόεδρος της 20th Century Fox Τζιμ Γιαννόπουλος, η ηθοποιός και ερμηνεύτρια Τζέιν Μπίρκιν, ο βραβευμένος με Όσκαρ παραγωγός του Τελευταίου Αυτοκράτορα, Τζέρεμι Τόμας, ο σεναριογράφος και βασικός συνεργάτης του Τέρι Γκίλιαμ, Τόνι Γκρισόνι κ.ά.

Στο επίσημο Διαγωνιστικό πρόγραμμα συμμετέχουν 15 πρώτες ή δεύτερες ταινίες μυθοπλασίας σκηνοθετών απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίες θα διεκδικήσουν το Χρυσό και τον Αργυρό Αλέξανδρο που θα απονείμει επταμελής διεθνής κριτική επιτροπή με πρόεδρο τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο. Το ελληνικό τμήμα του 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης φιλοξενεί 8 ταινίες ελληνικής παραγωγής, το καθιερωμένο διαγωνιστικό πρόγραμμα DigitalWave, καθώς και 8 φοιτητικές ταινίες.

Επίσης θα γίνει μια εκδήλωση για την 1η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου, που έγινε πριν από 50 χρόνια, θα προβληθεί η ταινία “Το ποτάμι” του Νίκου Κούνδουρου, η πρώτη ελληνική ταινία που βραβεύθηκε και θα τιμηθούν σημαντικές προσωπικότητες που έχουν συμβάλλει στην πενηντάχρονη πορεία του θεσμού.


“Πάγος” στο Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων

Αναστέλλεται η λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης των Εθνικών Πάρκων με απόφαση της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνας Μπιρμπίλη. Έτσι μέχρι νεωτέρας σταματούν οι συνεδριάσεις των ΔΣ και δεν θα εκδίδονται αποφάσεις και γνωμοδοτήσεις. Γεγονός που δικαιώνει τις θέσεις των τριών περιβαλλοντικών συλλόγων (Προστασίας Αράχθου, Θεοδωριανιτών Άρτας ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ και Προστασίας Φυσικής και Πολιτιστικής κληρονομιάς Ματσουκίου), οι οποίοι είχαν δια-φωνήσει τόσο με τη σύνθεση, όσο και με τον τρόπο λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, που είχε αποφασίσει ο πρώην υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Σταύρος Καλογιάννης.

Συγκεκριμένα οι τρείς σύλλογοι διερωτώνται πώς είναι δυνατό η σύνθεση του Δ.Σ. του Φορέα να ανακοινώνεται στα ΜΜΕ των Ιωαννίνων στις 2 Οκτωβρίου ( δύο ημέρες πρίν τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές) και το Δ.Σ. να φέρεται πως έχει συνεδριάσει και έχει αποστείλει έγγραφο αναφορικά με τους κανονισμούς του Φορέα στο ΥΠΕΧΩΔΕ από τις 24 Σεπτεμβρίου;

Ακόμα σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 8 του ν. 2742/1999 ο Φορέας καταρτίζει τους κανονισμούς λειτουργίας του, και τους υποβάλει για έγκριση στο ΠΕΧΩΔΕ.

"Πότε πρόλαβε να τους καταρτίσει μέσα σε 8 ημέρες από τον ορισμό του (16/9), και τι είδους συμμετοχή είχε ο εκπρόσωπος των περιβαλλοντικών οργανώσεων στο ΔΣ σε αυτή την διαδικασία; Ο πρώην Υφυπουργός υπέγραψε τους 4 κανονισμούς λειτουργίας του Φορέα μία ημέρα αργότερα. Πότε πρόλαβε να τους ελέγξει; "