2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Online radio, hard to get...Greece Vercion!

Δημοσίευση: 13-11-2009 - Στήλη: Ψηφιακός Κόσμος - Τεύχος: Τεύχος 46 (Νοέμβριος 2009)




Έως πριν από λίγο σχετικά καιρό, η αντίληψή μας σχετικά με τις υπηρεσίες online radio ήταν πολύ απλή: Οι αντίστοιχοι σταθμοί τους οποίους ακούμε από τους ραδιοφωνικούς δέκτες μας streamάρουν την ίδια ακριβώς εκπομπή online, με όλα τα πλεονεκτήματα (…και μειονεκτήματα) που έχει μια τέτοια διαδικασία. Λίγο πολύ όλοι μας όταν έχουμε μείνει στο εξωτερικό για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, χρησιμοποιήσαμε τις υπηρεσίες αυτές προκειμένου να κρατήσουμε επαφή με την μαμά πατρίδα.

Επειδή όμως (ευτυχώς) η τεχνολογία δεν παραμένει ποτέ στάσιμη και έχουν εμφανιστεί radio providers που πάνε το radio experience έναβήμα παραπέρα. Προσφέρουν πρόσβαση σε τεράστια μουσικά libraries ανάλογα με την επιθυμία του χρήστη. Πολύ απλά λοιπόν το αγαπημένο μας τραγούδι βρίσκεται online μόλις ένα click μακριά. Κι επειδή ως γνωστόν το behavior based customer targeting είναι η νέα μόδα, το ίδιο το σύστημα μας προτείνει album, καλλιτέχνες, playlists, κτλ. ανάλογα με τα ακούσματα και τις προτιμήσεις μας, πλήρως ανταποκρινόμενα με μεγάλη επιτυ- χία πολλές φορές στις ακουστικές μας προτιμήσεις. Ακούγεται πολύ trendy και geeky? Φυσικά. Κάπου εδώ όμως ξεκινούν τα προβλήματα.

Τρεις από τους μεγαλύτερους online εκπροσώπους του πραγματικού online radio, το Last.fm, το Spotify και η Pandora, ενώ προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ΔΩΡΕΑΝ (πλην του last.fm που έγινε πρόσφατα συνδρομητικό) σε πάμπολλες χώρες, η Ελλαδίτσα μας είναι εκτός. Το κλειδί για αυτή την απαγόρευση είναι για άλλη μια φορά τα πνευματικά δικαιώματα.

Οι διαχειριστές των πνευματικών δικαιωμάτων όπως έχουν αποδείξει δυστυχώς και στο παρελθόν χρησιμοποιούν κανόνες οι οποίοι δημιουργήθηκαν πριν την ανακάλυψη του internet, για αυτό άλλωστε θέτουν γεωγραφικούς περιορισμούς. Προσωπική μου άποψη είναι ότι όλοι αυτοί οι περιορισμοί ωθούν προς την παρανομία παρά προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο. Το μόνο σίγουρο είναι το μοντέλο πρέπει να αλλάξει και να υπάρξουν νέοι τρόποι δημιουργίας εισοδημάτων από μια βιομηχανία που δείχνει ήδη κουρασμένη. Κι επειδή η πειρατεία σκοτώνει ως γνωστόν τη μουσική, τα πνευματικά δικαιώματα την μετατρέπουν σε συνδρομή.