2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Μουσική 46

Δημοσίευση: 13-11-2009 - Στήλη: Μουσική - Τεύχος: Τεύχος 46 (Νοέμβριος 2009)



 

Broadcast and the focus group
“Intertigate witch cults of the radio age”
Warp rec.
Έπειτα από τέσσερα χρόνια σιωπής οι Broadcast επιστρέφουν μ’ ένα δίσκο ισάξιο του μεγαλειώδους Tender buttons. Απλώς εδώ φαίνεται να προτάσσουν τις επιρροές τους, κυρίως από τις δεκαετίες του ’60 και ’70, σε σχέση με τον καινοτόμο προηγούμενο δίσκο τους. Επίσης δεν υπάρχει η ίδια ομοιογένεια αλλά επικρατεί ένας αξιοθαύμαστος πλουραλισμός στις είκοσι τρεις συνολικά συνθέσεις. Χαρακτηριστική είναι η παραισθιογόνος ατμόσφαιρα που διαπνέει το δίσκο και στην οποία συμβάλλει σαφώς και η υπέροχη φωνή της Keenan. Το “make sleep his song” διαθέτει την ομορφότερη μελωδία από το σύνολο.



Yo la tengo
“Popular songs”
Matador rec.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο δέκατος τέταρτος δίσκος των YLT χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο αποτελείται από τα πρώτα εννιά τραγούδια συνολικής διάρκειας τριάντα πέντε λεπτών. Ο τίτλος του δίσκου αντικατοπτρίζεται σ’ αυτά τα τραγούδια τα οποία είναι τόσο popular που σε υποχρεώνουν σχεδόν να χορέψεις. Το δεύτερο μέρος αποτελείται από τα τρία τελευταία τραγούδια που η διάρκεια τους είναι ίση μ’ αυτή των εννιά πρώτων. Εδώ αρχίζει να χαλάει κάπως το πράγμα. Στο “more stars..” οι YLT επιμένουν να επαναλαμβάνουν ένα ανιαρό θέμα, στο “the fireside” γίνονται τόσο μινιμαλιστικοί που καταντούν περιττοί και στο “and the glitter is gone” απλώς δημιουργούν μια χαοτική κατάσταση άνευ σημασίας. Πάλι καλά που υπάρχει το πρώτο μέρος.



The xx
“XX”
Young trucks rec.
Οι XX είναι ένα κουαρτέτο πιτσιρικάδων από το Λονδίνο που έχουν προκαλέσει ήδη μεγάλο ντόρο. Οι επιρροές τους προέρχονται κυρίως από τη δεκαετία του ’80 κι από ονόματα όπως οι Pixies, οι Cure, οι Cocteau twins και οι Young marble giants . Υπνωτική pop λοιπόν με γερές δόσεις post punk αλλά και κλεφτές ματιές προς την soul και το new wave. To “crystalized”,το “shelter” και το “basic space” είναι απλώς κομματάρες. Αν αναζητείτε πρωτότυπες ιδέες και φρέσκο ήχο οι XX είναι οι άνθρωποί σας.



The flaming lips
“Embryonic”
Warner Bros rec.
Δωδέκατος δίσκος για το συγκρότημα που οφείλει τη διεθνή φήμη του κυρίως στις απίστευτες συναυλίες του. Στο “embryonic” ακολουθούν τη κλασική συνταγή που τους καθιέρωσε ως ένα από τα πιο αγαπημένα ανε- ξάρτητα συγκροτήματα. Ανορθόδοξη pop, μυστήριοι στίχοι, η απαραίτητη ψυχεδέλεια και μια απρόσμενη jazz άλα Miles Daves στιγμή στο “Aquarius sabotage”. Δεκαοχτώ συνθέσεις συνολικά και αξίζει να σημειωθεί η συμμετοχή της Karen O των Yeah yeah yeahs καθώς κι αυτή των MGTM.