2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Εικονική Πραγματικότητα

Δημοσίευση: 13-11-2009 - Τεύχος: Τεύχος 46 (Νοέμβριος 2009)




Απολογισμός Δήμου Αρταίων 2008
ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Της: Όλγας Γεροβασίλη* 

H τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο χώρος που αποκαλύπτει αυστηρά την ευθύ- νη όλων μας, δεν αφήνει κανένα να κρύβεται στη βολική ατομική του αδράνεια επιρρίπτοντας ευθύνες στο μακρινό απρόσωπο βαθύ κράτος και τους διοικητές του ή σε μια ομιχλώδη αστική τάξη και τους εξυπηρετητές της ή σε μια συστημική νομοτέλεια ή στην «κατάρα που στοιχειώνει την πόλη μας». Επειδή η αυτοδιοίκηση αφορά τη γειτονιά μας, το δρόμο που περπατάμε κάθε μέρα, τους συμπολίτες μας που καλημερίζουμε, γι’ αυτό και η ουσιαστική επαφή με την αυτοδιοίκηση δοκιμάζει συνεχώς και σκληρά τη διαθεσιμότητά μας για δουλειά, τη δυνατότητά μας για σύνθεση και τη διάθεσή μας για ρήξη.

Με αφορμή τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων, στις 27 Σεπτεμβρίου 2009, όπου συζητήθηκε ο απολογισμός του Δήμου για το 2008, για ακόμη μία φορά, πολλοστή δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, η παράταξή μας, η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, επαναδιατύπωσε, με διαφορετικό βέβαια τρόπο, όλα τα παραπάνω, που αποτελούν εξάλλου κομμάτι των βασικών πολιτικών μας αναλύσεων. Δυστυχώς δεν τις διατυπώσαμε σε μια γόνιμη συνθετική διαδικασία αλλά σε αντιδιαστολή με τις απόψεις της Δημοτικής Αρχής που φαίνεται πως έχει εγκλωβιστεί στη συνηθισμένη κατηφορική ατραπό όλων των περιστασιακά ισχυρών, την παντογνωσία,  την κώφωση και τα αναχώματα.

Θέση της παράταξής μας ήταν πως ο Δήμος δεν είναι Α.Ε. και το γεγονός πως μέσα από αριθμούς και λογιστικές προσεγγίσεις φαίνεται να εμφανίζει θετικό ισολογισμό για το 2008 δεν μπορεί να τον κατατάξει στους πετυχημένους. Ο ρόλος της Δημοτικής αρχής θα έπρεπε να είναι να εμφανίζει καθημερινά το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου, να οργανώνει τους τρόπους για να είναι η πόλη μας φιλική, ευχάριστη, λειτουργική και πολιτισμένη και ταυτόχρονα να βασανίζεται να βρει τρόπους να τη βγάλει από την απομόνωση, ιεραρχώντας υψηλά, αξιοποιώντας και προβάλλοντας τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της, τουριστικά, παραγωγικά κ.α.

Αντίθετα, ο Δήμος «έχει αποκτήσει απόλυτη εξειδίκευση σε ψηφιακά προγράμματα» που προφανώς δεν αγγίζουν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι μας ζώντας στην Άρτα και τα Δημοτικά της Διαμερίσματα. Δεν λύνεται μέσω εικονικής πραγματικότητας το πρόβλημα ηλεκτροφωτισμού. Πολλές γωνιές της πόλης είναι χωρίς φωτισμό, όχι γιατί δεν υπάρχει δίκτυο αλλά επειδή δεν αλλάζουν τις καμένες λάμπες. Όλη η πόλη είναι βρώμικη όσο ποτέ άλλοτε και αυτό αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο της πρόβλημα.

Ξεκίνησε επιτέλους στην Άρτα το πρόγραμμα της ανακύκλωσης και κατάφερε η Δημοτική μας αρχή, μάλλον είναι η μοναδική δημοτική αρχή που το κατάφερε αυτό, το πολύ σοβαρό πρόγραμμα της ανακύκλωσης να το μεταλλάξει σε πρόβλημα της ανακύκλωσης. Κι αυτό έγινε γιατί δεν το αξιολογούν ως σημαντικό, δεν ξέρουν πώς να το κάνουν και δε φροντίζουν και να ρωτήσουν. Τοποθέτησαν κάδους και νόμισαν πως ήταν αρκετό. Μ’ αυτό τον τρόπο δυσφημούν την ανακύκλωση, δρουν αποτρεπτικά γι’ αυτήν και διαμορφώνουν συνείδηση στα μικρά παιδιά και σε όλους τους πολίτες πως η ανακύκλωση είναι ρύπανση. Η ανακύκλωση είναι συνείδηση και στάση και για να γίνει αυτό απαιτεί πολύ δρόμο ακόμα, απαιτεί στόχευση και δουλειά, δεν εξαντλείται σε έγχρωμους κάδους. Κάδους έχουμε και για τα υπόλοιπα σκουπίδια αλλά είναι κάδοι βρώμικοι, άναρχα τοποθετημένοι που βρωμίζουν την πόλη μας και δυσκολεύουν τη ζωή μας. Δε λύνεται μέσω εικονικής πραγματικότητας το πρόβλημα των ελεύθερων και δημοτικών χώρων.

Οι πλατείες έχουν την ίδια ακριβώς βεβαρημένη εικόνα, το παραποτάμιο πάρκο είναι στο μεγαλύτερό του κομμάτι ξεχασμένο, το Τουριστικό περίπτερο ρημαγμένο, επίτηδες ξεχασμένο, επομένως έτοιμο να δοθεί σε ιδιώτη το στρατόπεδο Παπακώστα δεν το διεκδίκησαν στ’ αλήθεια ποτέ, το παλιό Δημαρχείο το εγκατέλειψαν και σε λίγο καιρό θα κινδυνεύει να καταρρεύσει το ΞΕΝΙΑ, όπως δημόσια είχαμε προβλέψει μετά την επιστροφή μας από τη συνάντηση με τους φορείς του Υπουργείου Πολιτισμού και τη συνεδρίαση του ΚΑΣ, δεν παραχωρήθηκε στο Δήμο.

Δεν λύνεται, μέσω εικονικής πραγματικότητας, το πρόβλημα του σχεδίου πόλεως που η Δημοτική Αρχή δεν το έχει ολοκληρώσει τα τελευταία 7 χρόνια. Προσπαθεί να το φέρει στην προεκλογική περίοδο για εκλογικά κέρδη, αλλά υποτιμά προφανώς τη νοημοσύνη των πολιτών. Το μοναδικό που φρόντισαν σ’ αυτή την κατεύθυνση είναι ο πολλαπλασιασμός του συντελεστή δόμησης στο Τουριστικό Περίπτερο προκειμένου να κατασκευασθεί ξενοδοχείο, ασφαλώς όχι από το Δήμο και προσπαθούν με πρόσχημα την αντιπυρική ζώνη να κατασκευάσουν και δρόμο πρόσβασης σ’ αυτό, κάτω από το Νοσοκομείο και τον Αϊ Λιά. Πράγματι είναι πολύ όμορφη η περιοχή του λόφου για εκμετάλλευση.

Για εμάς, για τη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ και για πάρα πολλούς συμπολίτες 2008, αυτός είναι ο θλιβερός απολογισμός της πορείας της Δημοτικής Αρχής 7 χρόνια και όχι τα νούμερα που μας παρουσίασαν και η εικονική πραγματικότητα που προσπαθούν να μας πείσουν ότι ζούμε. Ζούμε εδώ, δεν ήρθαμε να γνωρίσουμε την Άρτα με e- ξεναγό.

*Η Όλγα Γεροβασίλη είναι:
επικεφαλής της παράταξης “Δημοτική Αλλαγή”