2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


3ος Διαγωνισμός Διηγήματος

Δημοσίευση: 13-11-2009 - Τεύχος: Τεύχος 46 (Νοέμβριος 2009)




 
3ος Διαγωνισμός Διηγήματος
 
Δεν αρκεί το ταλέντο…

Του Γιάννη Καλπούζου
Στην ιστορία ανήκει και ο 3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Διηγήματος που διοργάνωσε η εφημερίδα ARTA PRESS και οι εκδόσεις Μεταίχμιο. Διηγήματα υπέβαλλαν σαράντα διαγωνιζόμενοι, από αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Η Κριτική Επιτροπή επέλεξε τα δέκα εξ’ αυτών και οι προκριθέντες στη δεκάδα φιλοξενήθηκαν στην Άρτα, ενώ σε εκδήλωση, η οποία έγινε στην αίθουσα "Μακρυγιάννη", στις 26.9.2009 απονεμήθηκαν βραβεία στους τρεις πρώτους.

Ωστόσο, όπως αποδείχτηκε, ο διαγωνισμός αυτός αφορά μόνο τους συμμετέχοντες, ενώ στο τελικό στάδιο μόνο εκείνους-ες που τα διηγήματα τους προκρίθηκαν στη δεκάδα. Ελάχιστοι Αρτινοί παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, όπως βέβαια συμβαίνει παντού ακόμη και στα κρατικά βραβεία. Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι ουδείς από τους Αρτινούς συμμετέχοντες στον διαγωνισμό (πλην ενός και μιας φοιτήτριας των Τ.Ε.Ι. που τα κείμενά τους μπήκαν στη δεκάδα) παρευρέθηκε τόσο στο σεμινάριο δημιουργικής γραφής, όσο και στην εκδήλωση που ακολούθησε. Προφανώς, κατά την κρίση τους, τίποτε ωφέλιμο δεν είχαν να αποκομίσουν. Όμως πρέπει να γνωρίζουν πως στη γραφή δεν αρκεί το ταλέντο, αλλά απαιτείται παράλληλα άσκηση και μαθητεία. Κάθε εκκολαπτόμενος συγγραφέας έχει να κερδίσει από τους παλαιότερους, είτε διαβάζοντας τα κείμενα τους, είτε συζητώντας μαζί τους όταν παρέχεται αυτή η δυνατότητα.

Προσωπικά, διέκρινα σε ορισμένους συμμετέχοντες, των οποίων τα κείμενα δεν συμπεριλήφθηκαν στη δεκάδα, από τη μια το ταλέντο και από την άλλη την αδυναμία στην τεχνική της γραφής. Δυστυχώς η απουσία τους δεν επέτρεψε μια δημιουργική συζήτηση. Πέραν αυτών διαπιστώθηκε θεματολογική πενία, δυστοκία στην ανάπτυξη και στη δομή, καθώς και γενικότερα έλλειψη φαντασίας. Η γραφή είναι γλώσσα, φαντασία, θέμα και πολύ δουλειά.

Τέλος και επειδή ίσως σε κάποιους να φαντάζει ασήμαντος ο εν λόγω διαγωνισμός, να ενημερώσω ότι από τους βραβευθέντες στον 1ο και 2ο διαγωνισμό της ARTA PRESS, τέσσερις από τους συμμετέχοντες και βραβευθέντες εξέδωσαν στη συνέχεια βιβλία σε έγκριτους εκδοτικούς οίκους. Και μόνο αυτό το γεγονός αρκεί για να πιστοποιήσει την σημασία του και την ανάγκη της συνέχισης του.

(ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το βραβευμένο με το πρώτο βραβείο διήγημα της Δήμητρας Αμαραντίδου "Δέκα γράμματα" θα δημοσιευθεί στο επόμενο το τεύχος).