2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Σημειώσεις 45

Δημοσίευση: 22-10-2009 - Στήλη: Σημειώσεις - Τεύχος: Τεύχος 45 (Οκτώβριος 2009)



Το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων απέκτησε Διοίκηση
Συστάθηκε στο παραπέντε των εκλογών με την υπογραφή του πρώην υπουργού ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. κ. Σουφλιά, το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, χωρίς τελικά τη συμμετοχή εκπροσώπου της... μεσογειακής φώκιας (Μονάχους Μονάχους). Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο το ΠΕΧΩΔΕ είχε αποστείλει πρόσκληση στην περιβαλλοντική οργάνωση ΜΟΜ προστασίας της μεσογειακής φώκιας για εκπροσώπηση στο Δ.Σ. του Πάρκου, παραβλέποντας συλλόγους που δραστηροποιούνται στην περιοχή, όπως ο Σύλλογος Προστασίας Αράχθου. Αν και αρχικά η επιλογή του ΥΠΕΧΩΔΕ ήταν η συγχώνευση των Φορέων Διαχείρισης αυτό δεν πραγματοποιήθηκε και όλοι οι φορείς έχουν τις διοικήσεις τους.

Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, που έχει τριετή θητεία, ορίσθηκε ο Χρήστος Χασιάκος, Δήμαρχος Αγνάντων. Τα μέλη, πλην του ειδικού επιστήμονα, είναι εκπρόσωποι Φορέων και οι θέσεις τους είναι άμισθες. Με απόφαση του πρώην υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Σταύρου Καλογιάννη εγκρίθηκαν και οι τέσσερις Κανονισμοί λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης, ενώ παράλληλα εξασφαλίστηκαν κονδύλια ύψους 5 εκατ. ευρώ για τον Φορέα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ‘‘Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη'' του ΥΠΕΧΩΔΕ


MΟΥΣΕΙΟ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ
Επιλέγοντας το σχολείο του χωριού του, το Ελληνικό των Κατσανοχωρίων- και όχι την Αθήνα ή τα Γιάννενα- ο γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης δημιούργησε εκεί ένα Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Το Μουσείο περιλαμβάνει έργα που μιλούν για την Ήπειρο και την ιστορία της, για το ψωμί, για τον ευεργέτη, τον ξενιτεμένο, τον πνευματικό άνθρωπο, τον Ηπειρώτη μάστορα, το βοσκό, το γεωργό, την πολύπαθη Ηπειρώτισσα μάνα και τέλος για τη μάθηση. Διευθυντής του Ά Εργαστηρίου Γλυπτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, ο Θεόδωρος Παπαγιάννης πρωταγωνιστεί στη διοργάνωση Συμποσίων Γλυπτικής σε πολλές πόλεις της Ελλάδος και της Κύπρου δημιουργώντας μεγάλα γλυπτά στον δημόσιο χώρο.


3ος ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ
ΑRTA PRESS -ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Οι γυναίκες επικράτησαν στον 3ο Διαγωνισμό Διηγήματος που διοργάνωσε η ARTA PRESS και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, παίρνοντας και τα τρία πρώτα βραβεία. Νικήτρια του διαγωνισμού αναδείχθηκε η Δήμητρα Αμαραντίδου, Ναύπλιο, για το διήγημά της “Δέκα Γράμματα”. Η Ασπασία Βασιλάκη, Ηράκλειο και η Χριστίνα Χρυσανθοπούλου, Αθήνα, κατέλαβαν την 2η και 3η θέση αντίστοιχα. Τα έπαθλα απονεμήθηκαν στους νικητές το Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2009, σε ειδική εκδήλωση, στην αίθουσα του "Μακρυγιάννη". Αναλυτικό ρεπορτάζ καθώς και το 1ο διήγημα θα δημοσιευτούν στο επόμενο τεύχος.


ΔΙΑΒΑΖΩ x 500
Έκλεισε 33 χρόνια και 500 τεύχη το περιοδικό Διαβάζω. Το 500στό του τεύχος κυκλοφόρησε με ένα αφιέρωμα στον ποιητή Τίτο Πατρίκιο. Στην εποχή της ψηφιακής εποχής το περιοδικό Διαβάζω εξακολουθεί να αποτελεί μια επιθεώρηση για όλα τα είδη βιβλίου. Και όσο εξακολουθούν να τυπώνονται μυθιστορήματα, διηγήματα, ποιήματα, δοκίμια, θα υπάρχουν και τέτοια καλά περιοδικά, που θα τα παρακολουθούν με κριτική αγάπη.


Public στα Γιάννενα
Νέο κατάστημα στα Ιωάννινα άνοιξε η γνωστή αλυσίδα Public που σήμερα αριθμεί έξι στην Ελλάδα και την Κύπρο. Σ΄ένα τριώροφο κτίριο, συνολικού εμβαδού 1700 τ.μ., στην καρδιά της πόλης (Πυρσινέλλα και Γ. Μελανίδη) ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί και να επιλέξει ανάμεσα στα πιο σύγχρονα προϊόντα τεχνολογίας και υπηρεσιών: Εικόνα και Ήχος, Computer κσι Gaming, Κινητά και Ψηφιακά, Gadgets και Παιχνίδια, Μουσική και Ταινίες, Βιβλία και Comics.