2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Παύλος Χαραλάμπους

Δημοσίευση: 22-10-2009 - Τεύχος: Τεύχος 45 (Οκτώβριος 2009)



Παύλος Χαραλάμπους

« O Αμβρακικός έχει πρόβλημα έλλειψης οξυγόνου, λόγω της προβληματικής ανακύκλωσης των νερών που επιδεινώθηκε με το φράγμα Πουρναρίου»

Γεννήθηκε το 1955 στην Ανέζα Άρτας. Τελείωσε το Γυμνάσιο Αρρένων Άρτας και σπούδασε στο ΤΕΙ Αθηνών, σχολή Τουριστικών Επιχειρήσεων. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη Χαϊδελβέργη, στη σχολή Διοίκησης Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων από όπου απεφοίτησε με πτυχίοΟικονομολόγου Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων (Hotel Manager). Παρακολούθησε σεμινάρια του Ιταλικού Ινστιτούτου Εξωτερικού Εμπορίου ΕΕ στη Χαϊδελβέργη και Εργαστήρι Ηγετικών Στελεχών (Λειτουργία αποτελεσματικών ομάδων) στην Αθήνα. Εργάστηκε ως Διευθυντής του ξενοδοχείου ΕΓΝΑΤΙΑ του Ελληνικού Οργανισμού Management ΕΟΜΑ ΑΕΒΕ στη Θεσσαλονίκη και συνέχισε, στην ίδια εταιρεία, ως Διευθυντής Σιδηροδρομικής Εκμετάλλευσης στην Αθήνα. Από το φθινόπωρο του 2000 εως σήμερα ασχολείται επαγγελματικά με την αλιεία.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΤΙΝΟΣ ΓΙΩΤΗΣ

Είστε Πρόεδρος του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών Περιοχής Αμβρακικού καθώς και της Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου, Παύλος. Πώς προέκυψε;
Το 2000 πήρα την μεγάλη απόφαση να εγκαταλείψω το επάγγελμα του οικονομολόγου ξενοδοχειακών επιχειρήσεων (Hotel Manager) και το νέφος της Αθήνας και να εγκατασταθώ στην Ανέζα, ασχολούμενος με την αλιεία, ένα επάγγελμα που αγαπούσα από μικρός. Αλιεύοντας μέσα στον Αμβρακικό Κόλπο παρατήρησα στη θάλασσα ότι δεν ήταν καθαρά και διαυγή τα νερά όπως παλαιότερα και τα αλιεύματα χρόνο με το χρόνο μειωνόταν. Και επειδή μόνος δεν εισακούγεσαι από τους αρμοδίους, οργάνωσα και δικτύωσα τους αλιείς του Αμβρακικού με τους αλιείς της Ηπείρου, ιδρύοντας την Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου, στην οποία έγινα πρόεδρος. Παράλληλα, επειδή η επιβίωση του ανθρώπου εξαρτάται από την επιβίωση του περιβάλλοντος και η επιβίωση του περιβάλλοντος εξαρτάται από τη δράση ΟΛΩΝ ΜΑΣ, μαζί με άλλους ενεργούς πολίτες ιδρύσαμε το Σύλλογο Ενεργών Πολιτών Περιοχής Αμβρακικού Κόλπου, για να ενώσουμε τις φωνές και να πιέσουμε για τη λήψη μέτρων προστασίας.

Οικονομία και αλιεία. Tί είδους σχέση;
Στον Αμβρακικό προπολεμικά αναπτύχθηκε το εμπόριο μέσω θαλάσσιων μεταφορών, των ιστιοφόρων πλοιαρίων (μαούνες και γατζαίο), τα οποία μετέφεραν και εξήγαγαν τα προϊόντα της περιοχής (λιμάνι της Σαλαώρας επί Αλή-πασά και Κόπραινας πριν και μετά την απελευθέρωση). Πριν από είκοσι χρόνια ο Αμβρακικός απασχολούσε άμεσα 3.000 άτομα στην αλιεία, εκτός των άλλων επαγγελμάτων που εξαρτώνται από την αλιεία. Σήμερα απασχολούνται περί τα 1500 άτομα και στους τρεις νομούς, μερικοί από τους οποίους ασχολούνται αποκλειστικά με την αλιεία και άλλοι που το κύριο επάγγελμα είναι η αλιεία και δευτερεύοντος συμπληρώνουν το εισόδημά τους από άλλα επαγγέλματα. Εκτός της αλιείας ο Αμβρακικός προσφέρεται για ήπιες οικοτουριστικές δραστηριότητες, όπως περιηγητικός τουρισμός, ιστιοπλοϊκός, ιστιοσανίδα, κωπηλασία κ.α.

Μπορούμε να τρώμε, άφοβα, ψάρια από τον Αμβρακικό;
Ο Αμβρακικός έχει πρόβλημα έλλειψης οξυγόνου λόγω της προβληματικής ανακύκλωσης των νερών, ανακύκλωση που επιδεινώθηκε μετά την λειτουργία του φράγματος του Πουρναρίου στον Άραχθο, και των πολλών οργανικών φορτίων που δέχεται καθημερινά. Μπορούμε να τρώμε άφοβα τα λίγα εναπομείναντα ψάρια του. Πρόσφατα λόγω των αλλαγών των καιρικών συνθηκών και θερμοκρασιών στον κόλπο αυξήθηκαν αισθητά οι ποσότητες φυτοπλαγκτόν, το οποίο προσκολλάται και πατώνει τα δίχτυα των ψαράδων, με αποτέλεσμα να μην αλιεύουν.

Ασχολούμενος ενεργά με τον Αμβρακικό, ποιά διαπιστώνετε ότι είναι σήμερα η μεγαλύτερη απειλή για την ύπαρξή του;
Η ανάπτυξη χωρίς αειφορία και σεβασμό στο περιβάλλον και η μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας των επιχειρήσεων της ευρύτερης λεκάνης απορροής του Αμβρακικού Κόλπου.

Τί πρέπει να γίνει άμεσα για να σωθεί ο Αμβρακικός;
Να αποδεχθούν όλα εμπλεκόμενα μέρη την σοβαρότητα της σημερινής υφιστάμενης κατάστασης, να δοθούν κίνητρα για την μετεγκατάσταση όλων των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας εκτός Αμβρακικού, να σταματήσει η λειτουργία των φραγμάτων στον Άραχθο για μια πενταετία και να ενταχθεί άμεσα η ευρύτερη λεκάνη απορροής σε πρόγραμμα απονιτροποίησης.

Ποιά είναι η γνώμη σας για την ΚΥΑ προστασίας του Αμβρακικού;
Η ΚΥΑ δεν συνάδει με τις διατάξεις του 1650 του 86, καθώς δεν είναι Π.Δ. αλλά υπουργική απόφαση και μπορεί να την προσβάλλει στο ΣΤΕ κάποιος του οποίου επηρεάζονται τα οικονομικά του συμφέροντα. Εκτός αυτού επιτρέπει σε μη διπύθμενα δεξαμενόπλοια να μπαινοβγαίνουν χωρίς κανένα έλεγχο στον Κόλπο, με κίνδυνο οικολογικής καταστροφής, σε περίπτωση ατυχήματος.

Τί σας αρέσει από (σ)την 'Αρτα;
Το ειδυλλιακό τοπίο του Αμβρακικού με τα χιονισμένα βουνά το χειμώνα.

Τί δεν σας αρέσει από (σ)την Άρτα;
Η έλλειψη ενδιαφέροντος συλλογικών δράσεων και η ιδιοτέλεια.

Ποιά είναι τα σχέδιά σας για το άμεσο μέλλον;
Η εφαρμογή του Ε.Κ. 1967/06 για την αλιεία που συνάδει με τις κατευθύνσεις του ΠΑΣΟΚ για την πράσινη ανάπτυξη και η σωτηρία του Αμβρακικού Κόλπου. Για να αφιερώσω περισσότερο χρόνο στην δημιουργία καλυτέρων συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής σκοπεύω να ασχοληθώ με τα δημοτικά και να διεκδικήσω το χρίσμα του υποψηφίου δημάρχου δήμου Αμβρακικού.

Ποιά συμβουλή έχετε κρατήσει για τη ζωή, ως μότο, από τους γονείς σας;
Κάνε το καλό και ρίχτο στο γιαλό.