2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


DVD 19

Δημοσίευση: 10-05-2007 - Στήλη: DVD - Τεύχος: Τεύχος 19 (Απρίλιος 2007)



Mια μέλισσα τον Αύγουστο

Ο συγγραφέας, Χάρης (Θοδωρής Αθερίδης), συνοδευόμενος από την γυναίκα του, την νευρωτική Βασούλα (Αλίνα Κωτσοβούλου), την ετεροθαλή αδελφή του Χίλντα (Βίκη Βολιώτη), με την ξενική νοοτροπία και την ερωμένη του Μαρία (Σμαράγδα Καρύδη), μια εκκεντρική ψυχίατρο που για την περίσταση, υποδύεται την κωφάλαλη Γερμανίδα φίλη, μεταφέρονται με τη βάρκα του Μανώλη, στην απομονωμένη παραλία όπου κάνουν το μπάνιο τους επί σειρά ετών. Για κακή του τύχη ο Χάρης, θα δεχτεί την δηλητηριώδη επίθεση μιας μέλισσας, γεγονός που θα του προκαλέσει αλλεργικό σοκ, και αποκαλύπτοντας τον «άλλο» εαυτό του, έναν ευτραφή, δειλό και αναποφάσιστο, γίγαντα. Σενάριο βασισμένο στο θεατρικό ομότιτλο έργο που κίνησε το ενδιαφέρον περισσότερων από εκατό χιλιάδων θεατών δεν καταφέρνει να ξεφύγει από τη θεατρικότητά του και να μετατραπεί σε κινηματογραφική ταινία, χωρίς τούτο να σημαίνει ότι δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον ή ότι δεν παρακολουθείται ευχάριστα, περισσότερο στο σπίτι παρέα με φίλους και λιγότερο στην αίθουσα, όπου η στατικότητα του ιδίως πέραν ενός σημείου γίνεται ιδιαιτέρως αισθητή.
Εν τούτοις, παρά τα ελαττώματά της – πρόκειται για την πρώτη σκηνοθετική δουλειά του Θ. Αθερίδη - και με την υποστήριξη του έμπειρου παραγωγού Παναγιώτη Παπαχατζή) η ταινία παρακολουθείται αβίαστα και διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή μέχρι το τέλος της.

 

 

Ο μάγος Αϊζενχάιμ

Στη Βιέννη των  αρχών του 20ου αιώνα, η φήμη ενός νεαρού μάγου, ονόματι Eisenheim ( Edward Norton), φτάνει μέχρι το παλάτι του διαδόχου του θρόνου Leopold ( Rufus Sewell), ο οποίος  αποφασίζει να τον γνωρίσει. Ο Eisenheim, στη διάρκεια της παράστασης, αναγνωρίζει στο πρόσωπό της μέλλουσας συζύγου του διαδόχου Sophie ( Jessica Biel) τον εφηβικό του έρωτα. Όπως είναι αναμενόμενο ο παλαιός έρωτας φουντώνει. Σκηνοθετημένη απο τον Neil Burger, που έχει σκηνοθετήσει και το Interview with the Assassin (2002), η ταινία ξεχωρίζει χάρη στους εξαίρετους Νόρτον και Τζιαμάτι που ερμηνεύουν υπέροχα τους χαρακτήρες τους. Το σενάριο είναι βασισμένο στο διήγημα Eisenheim the Illusionist του Steven Millhauser, ενώ οι χαρακτήρες των Leopold και Eisenheim έχουν ομοιότητες με αληθινούς. Ο πρώτος με τον διάδοχο του θρόνου της εποχή της ταινίας, Rudolf και ο δεύτερος με ένα αυστριακό μάγο που έζησε το 1900 και λεγόταν  Erik Jan Hanussen. Η ανατροπή στο τέλος ίσως εντυπωσιάσει την πλειονότητα των θεατών, όμως πρόκειται για ένα ακόμα τέχνασμα, όπως τα πολλά που περιλαμβάνονται στην ταινία και μάλλον θα απογοητεύσει τον κινηματογραφόφιλο θεατή. Εν τούτοις η ταινία γοητεύει από τη πρώτη σκηνή και κρατεί αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή μέχρι τέλους χωρίς πάντως να υπερβαίνει τα όρια ενός ευχάριστου, εύληπτου έργου, ιδανικού για θέαση στο DVD.

*Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ KAKABAΣ
είναι σεναριογράφος