2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Σημειώσεις 44

Δημοσίευση: 22-09-2009 - Στήλη: Σημειώσεις - Τεύχος: Τεύχος 44 (Σεπτέμβριος 2009)



ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΟΖΗΣ
 Πέθανε σε ηλικία 56 ετών, την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου, από ανακοπή καρδιάς, στον ύπνο του, ο διακεκριμένος σε διεθνή φεστιβάλ ντοκιμαντερίστας Γιώργος Κολόζης. Μεταξύ των ντοκιμαντέρ που φέρουν την υπογραφή του είναι και τα «Αιγαίο νυν και αεί» (2003), «Ου τόπος» (2002), «Τα τραγούδια των νομάδων» (1999). Η πιο πρόσφατη δουλειά του ήταν η παραγωγή των επεισοδίων της σειράς του ΣΚΑΪ "Οι μεγάλοι Έλληνες" (2009). Για το κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ «Το πήδημα του Κατσαντώνη και ο μπαρμπα-Λάμπρος» είχε βραβευτεί στη Ρωσία με τον Αργυρό Ιππότη Το καλοκαίρι του 2007, με αφορμή το Tzoumerka Art Festival, του οποίου είχε αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση, έδωσε μια συνέντευξη στην ARTA PRESS (τεύχος 24/Σεπτ. 2007). Τον αποχαιρετούμε με ένα μικρό απόσπασμα από εκείνη τη συνέντευξη.

" Πρωτοήρθα στα Τζουμέρκα, το 1981, όταν έκανα τη σειρά ντοκιμαντέρ "Τα βουνά της Ελλάδας" για την ΕΡΤ...". "Το εντυπωσιακό για μένα είναι ότι, μετά από 26 χρόνια, η τουριστική ανάπτυξη είναι χαμηλή και η περιοχή διατηρείται ακόμα παρθένα. Τα Tζουμέρκα για μένα είναι ο τελευταίος φυσικός παράδεισος της Ελλάδας..."



ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΓΙΑΣ
Ο επί τρεις τετραετίες δήμαρχος Άρτας Κώστας Βάγιας απεβίωσε στις 3 Σεπτεμβρίου, σε ηλικία 77 ετών. Σημαίνον πρόσωπο της τοπικής κοινωνίας έβαλε τη σφραγίδα του επί χρόνια τόσο στις αυτοδιοικητικές, όσο και στις πολιτιστικές -με την ιδιότητα του προέδρου του "Σκουφά"- εξελίξεις της Άρτας. Η πεζοδρόμηση της οδού Σκουφά, που άλλαξε τη μορφή και τη λειτουργία του ιστορικού κέντρου της πόλης, θεωρείται το μεγαλύτερο έργο του.



EKΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΖΙΑΚΑ

Έργα της ζωγράφου Μαρίας Ζιάκα (με σπουδές ζωγραφικής και χαρακτικής στη Φλωρεντία και στο Λονδίνο) εκτίθενται στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης, μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου. Η έκθεση αποτελείται από ένα σύνολο επτά πανό σε καμβά το καθένα με κύριο υλικό το λάδι και από σειρά σαράντα έργων μικτής τεχνικής, καθώς και σχέδια μεγάλων διαστάσεων. Τα έργα της Μαρίας Ζιάκα που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πρέβεζα, εκτίθενται στον ίδιο χώρο με τα αρχαιολογικά ευρήματα και είναι εμπνευσμένα από την αρχαία Νικόπολη.
 
 

Archive

Είχα βγάλει το εισιτήριο από τον Ιούνιο, επειδή ήθελα να δω και να ακούσω τους Archive από τις πρώτες σειρές των καθισμάτων. Ειλικρινά θα ξαναπλήρωνα ευχαρίστως 50 ευρώ για να απολαύσω ένα δίωρο μουσικής πανδαισίας απο τους εκπληκτικούς Λονδρέζους, που εισήλθαν στην παγκόσμια μουσική σκηνή, πριν από 15 χρόνια, με το "Londinium". Η συναυλία ξεκίνησε με τον Pollard Berrier (φωτό) να ερμηνεύει το «Controlling Crowds", από το ομώνυμο τελευταίο άλμπουμ τους, που πυροδότησε τον ενθουσιασμό του κοινού.


Παίζοντας κομμάτια κυρίως από την τελευταία δουλειά τους, ακολούθησαν δύο ώρες ατμοσφαιρικής μουσικής πανδαισίας, χάρη και στην άριστη ηχητική του θεάτρου Badminton. Ο επανακάμψας Rosko John ανέλαβε την trip-hop πλευρά της συναυλίας , ενώ η απούσα Maria Q είπε σε ηχογράφηση το «Collapse/ Collide» από το… video wall, καθώς η μπάντα έπαιζε ζωντανά στη σκηνή. Ήταν μια ξεχωριστή και εμνπευσμένη στιγμή της συναυλίας. Το encore ξεκίνησε με το "Londinium" και έκλεισε με το «Again», που ξεσήκωσε ολόκληρο το θέατρο. Το πλέον, ίσως, δημοφιλές κομμάτι τους , το «Fuck U», δεν τον έπαιξαν, αλλά μην τα θέλουμε και όλα δικά μας...

Υ.Γ. Οι φωτογραφίες είναι από το κινητό μου.
Ντίνος Γιώτης