2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Μουσική 44

Δημοσίευση: 22-09-2009 - Στήλη: Μουσική - Τεύχος: Τεύχος 44 (Σεπτέμβριος 2009)



 

Franz Ferdinand
“Tonight”
Domino rec.
Οι Franz Ferdinand γίνανε γνωστοί με τον πρώτο κιόλας δίσκο τους που προκάλεσε παραλήρημα στους φίλους της ανεξάρτητης μουσικής σκηνής. Τα κοφτά κιθαριστικά riffs, οι χορευτικοί ρυθμοί και ο πριμαριστός post punk ήχος τους δημιούργησε ένα αμάγαλμα που πολλοί το βαπτίσανε disco punk. Όλα αυτά τα στοιχεία διατηρήθηκαν και στον δεύτερο δίσκο και φέτος φτάσανε αισίως στην τρίτη κυκλοφορία τους. Από το σύνολο των τραγουδιών το εναρκτήριο “Ulysses” είναι το hit του δίσκου, το “send
him away” με τον αφρικανικό ρυθμό το πιο ενδιαφέρον και το “Lucid dreams” το πιο περίεργο. Παρόλο που οι FF διατηρούνε τον ιδιωματισμό τους, φαίνεται ότι δεν έχουν πλέον την ίδια απήχηση στο κοινό μιας και η συντήρηση των ίδιων συντεταγμένων έχει αρχίσει να κουράζει.




St. Vincent
“Actor”
4AD rec.
Η ώρα της Annie Clark, η δημιουργός που κρύβεται πίσω από το όνομα St. Vincent, για να δούμε αν θα λάμψει, έφτασε. Η μεταγραφή της στην θρυλική πλέον 4AD αύξησε τις προσδοκίες και η τραγουδοποιός ανταποκρίθηκε ανάλογα. Το “actor” είναι σαφώς ανώτερο σε κάθε επίπεδο από το προηγούμενο “marry me”. Συνθετικά η Clark δεν αυτοπεριορίζεται και με άνεση κινείται μεταξύ διάφορων ειδών από rock και jazz ως ηλεκτρονικής και folk. Η ατμόσφαιρα του δίσκου είναι σκοτεινή και η πρόθεση της Clark να ταλαντευτεί μεταξύ της αθωότητας και της βίας γίνεται σαφής στα τραγούδια “ the strangers ” και “ the bed ”. Από κει και πέρα στο “laughing with the mouth of blood” μας χαρίζει την πιο μελένια στιγμή του δίσκου και με το “actor out of work” φτάνει στο άλλο άκρο. Σπουδαία δουλειά και εις ανώτερα.




Broken records
“Until the earth
begins to part”
4AD rec.
Οι Broken records σχηματιστήκανε το ’06 στο Εδιμβούργο, την επόμενη χρονιά κυκλοφορήσανε το πρώτο ομώνυμο ep τους και έπειτα αρχίσανε να ανοίγουνε συναυλίες για συγκροτήματα όπως οι Sons and daughters και οι Editors. Αφού, λοιπόν, δώσανε τα διαπιστευτήρια τους η 4AD τους εμπιστεύτηκε και φέτος κυκλοφορήσανε τον πρώτο τους δίσκο. Μεταξύ των άλλων οργάνων οι Broken records χρησιμοποιούνε βιολί, τσέλο, ακορντεόν, μαντολίνο, πιάνο και τρομπέτα. Επίσης διαθέτουνε έναν frontman (Jamie Sutherland) αρκετά αινιγματικό και η ατμόσφαιρα του δίσκου είναι πέρα για πέρα δραματοποιημένη. Διόλου παράδοξο, λοιπόν, που ο διεθνής μουσικός τύπος έσπευσε να τους βαπτίσει Βρετανούς Arcade Fire. Ακούστε και κρίνετε. Εμένα πάντως ποτέ δεν με ξετρελάνανε οι Arcade Fire.




Dalek
“Gutter tactics”
Irecac rec.
Το σχήμα Dalek απαρτίζεται από τον Dalek και τον Octopus και αυτό που τους κάνει ξεχωριστούς μεταξύ της hip hop κοινότητας είναι ο ογκώδης κιθαριστικός τους ήχος. Το “gutter tactics” αποτελεί την φυσική συνέχεια του “abandoned language”. Σκοτεινός, ίσως ο πιο σκοτεινός δίσκος τους, υπνωτικός, διατηρώντας την αλά My Bloody Valentine θολότητα και την παραμορφωτική ορχηστικότητα των Mono, o δίσκος των Dalek άλλοτε απειλεί κι άλλοτε κατευνάζει. Το “no question” αποτελεί την πιο δυσοίωνη στιγμή του συνόλου, ενώ το “we lost sight” στέκεται ακριβώς στον αντίποδα. Όσο για την στιχουργική και ερμηνευτική δεινότητα του Dalek ούτε λόγος. Πρέπει να τον ακούσετε.