2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Οι κανόνες του παιγνιδιού

Δημοσίευση: 22-09-2009 - Στήλη: Editorial - Τεύχος: Τεύχος 44 (Σεπτέμβριος 2009)



Ο Γιωργάκης έγινε Γιώργος. Τα Μίντια που μέχρι χθες τον λοιδορούσαν ανακάλυψαν σήμερα τις χαμένες αρετές του. Και όμως ο Γιώργος Παπανδρέου είναι αυτό που ήταν πάντα. Ένας συγκροτημένος και ενημερωμένος πολιτικός με αναγνώριση στη διεθνή σκηνή. Εκτός και αν κάνουν λάθος τόσοι ξένοι ηγέτες. Ένας ειλικρινής πολιτικός που θέλει να αφήσει πίσω του έργο. Γιατί από δόξα και αναγνώριση είναι χορτασμένος, τρεις γενιές πίσω.

Το ΠΑΣΟΚ έχει μια μοναδική ευκαιρία να πραγματοποιήσει το καθολικό αίτημα της κοινωνίας στην τελευταία εικοσαετία, ήτοι αυτό άκουγε στο όνομα εκσυγχρονισμός είτε στο όνομα μεταρρύθμιση είτε επανίδρυση του κράτους. Με άλλα λόγια να δημιουργήσει ένα κράτος ευνομούμενο που θα σέβεται τον πολίτη. Οι ευκαιρίες υπήρξαν αλλά χάθηκαν, επειδή εκείνοι που τις είχαν τις άφησαν να ξεφύγουν μέσα από τα χέρια τους με αποτέλεσμα σήμερα η χώρα να βιώνει ένα καθεστώς ανομίας, με την απαξίωση θεσμών, νόμων και αξιών, σε όλα τα επίπεδα. Από τη βάναυση καταστροφή του περιβάλλοντος μέχρι τις διεφθαρμένες δημόσιες υπηρεσίες.

Είναι λίγο παράδοξο να συζητούμε, εν έτει 2009 τους κανόνες - έστω τους συστημικούς - του παιγνιδιού. Και όμως, δυστυχώς, αυτό είναι το ζητούμενο. Και αν αυτό είναι το ζητούμενο, το στοί- χημα πώς αυτοί οι κανόνες θα τεθούν εν μέσω οικονομικής κρίσης? Σε μια χώρα υπερχρεωμένη που για να εξυπηρετεί τις τρέχουσες ανάγκες της συχνά καταφεύγει σε εξωτερικό δανεισμό, σε μια χώρα με μικρή ανταγωνιστικότητα και προϊόντα χαμηλής ποιότητας, σε μια χώρα με ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού της στα όρια της φτώχιας, το μεγάλο ερώτημα είναι πως θα λύσουμε το σταυρόλεξο, ποδηλατώντας ταυτόχρονα. Τουτέστιν πως θα πετύ-χουμε την περιβόητη ανάπτυξη χωρίς να σφίξουμε και άλλο τη θηλειά στο λαιμό μας. Δεν μένει παρά να δούμε.

Ντίνος Γιώτης