2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


5ος ΔΙΑΠΛΟΥΣ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ

Δημοσίευση: 17-07-2009 - Τεύχος: Τεύχος 43 (Ιούλιος-Αύγουστος 2009)



5ος ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΠΛΟΥΣ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ
Κυριακή 26 Ιουλίου 2009
 

 
Του Γιώργου Τσαφούλη*

Στις 21 Αυγούστου 2005 κολύμπησα από το ακρωτήριο Κεφάλι Παναγιάς, που βρίσκεται από την πλευρά της Βόνιτσας, μέχρι την Κορωνησία. Το ίδιο έκανα και στις 13 Αυγούστου 2006. Ήταν ο 1ος και 2ος Διά- πλους του Αμβρακικού, έστω και από έναν συμμετέχοντα. Η αγάπη μου μαζί με την ανησυχία και την αγωνία για το μέλλον του Αμβρακικού κόλπου, που μολύνεται καθημερινά και αργοπεθαίνει, ήταν τα κίνητρα για να το κάνω, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα «Σώστε τον Αμβρακικό» στους αρμόδιους και υπεύθυνους φορείς της κοινωνίας. Αυτά τα ατομικά εντελώς εγχειρήματα εδραίωσαν την πίστη μου για το εφικτό της προσπάθειας και από άλλους. Έτσι την επόμενη χρονιά, ο 3ος Διάπλους (5/8/07), έγινε από τέσσερις κολυμβητές, τους Τσαφούλη Γιώργο, Σουραβλιά Παναγιώτη, Χριστοδουλόπουλο Παναγιώτη και Καραμέτσιο Μιχάλη. Οι κολυμβητές ξεκίνησαν από τη Βόνιτσα και κάλυψαν τα 6 ναυτικά μίλια μέχρι την Κορωνησία, σε περίπου 3-4 ώρες, καθιερώνοντας πλέον και τη διαδρομή του Διάπλου του Αμβρακικού. Ο 4ος Διάπλους (27 / 7/ 2008) θα γινόταν πλέον με 13 συμμετοχές. Οι κολυμβητές Τσαφούλης Γιώργος, Σαλαμούρας Θεόδωρος, Κολιάτσος Κων/νος, Σουραβλιάς Παναγιώτης, Λαμπράκης Δημήτρης, Ευαγγελίδης Γρηγόριος, Θεοδώρου Αθανάσιος, Τζιομάκης Άκης, Τατσιώνας Νικόλαος, Φερεντίνος Ανδρέας, Αναγνωστόπουλος Αλέξης, Μάνου Αλεξάνδρα, Χριστοδουλόπουλος Παναγιώτης θα μετέφεραν, δυναμικά πλέον, το μήνυμα «Σώστε τον Αμβρακικό».

Την Κυριακή 26 Ιουλίου 2009 μας περιμένει ο 5ος Διάπλους. Μέχρι στιγμής οι συμμετοχές φθάνουν τις 17. Οι κολυμβητές θα συνοδεύονται από βάρκες, θα υπάρχει συνοδός γιατρός και τον αγώνα θα εποπτεύει το Λιμεναρχείο Πρέβεζας.

Ο Διάπλους δεν έχει ανταγωνιστικό χαρακτήρα αλλά συμμετοχικό, μιας και, τόσο οι αθλητές όσο και οι συνοδοί τους, με την πράξη τους αυτή, θέλουν να αναδείξουν την αξία της άθλησης, τις ομορφιές του Αμβρακικού και ταυτόχρονα να περάσουν το μήνυμα της προστασίας αυτού του σπάνιου οικοσυστήματος. Είναι πλέον βέβαιο ότι η προσπά- θεια αυτή, που στηρίζεται από το Δήμο Αμβρακικού, στεριώνει, με ζωντανή την ελπίδα ότι ο Διάπλους Αμβρακικού θα γίνει θεσμός με πανελλήνια εμβέλεια.

* Ο Γιώργος Τσαφούλης είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.