2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Πάργα, αρχόντισσα

Δημοσίευση: 17-07-2009 - Τεύχος: Τεύχος 43 (Ιούλιος-Αύγουστος 2009)



Πάργα, αρχόντισσα
 

 
Η Πάργα με τα στενά λιθόστρωτα δρομάκια και τη νησιώτικη γοητεία, αποπνέει έναν αέρα αλλοτινής εποχής. Είναι μια από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας, μία ντελικάτη αρχόντισσα, νωχελικά απλωμένη κάτω από τη σκιά του μεσαιωνικού της φρουρίου. Χαίρεται να ανηφορίζει κανείς τα στενά της δρομάκια, πνιγμένα από την ευωδιά του γιασεμιού.
 
 Από τη βορινή πλευρά ο απέραντος και βαθύσκιος ελαιώνας και από την άλλη οι αμέτρητοι βράχοι μέσα στη θάλασσα που σε ώρες φουσκοθαλασσιάς δημιουργούν παράξενες ηχητικές συμφωνίες. Από το ύψωμα του κάστρου η θέα προς το πέλαγος τους καλοσχηματισμένους κολπίσκους είναι εκπληκτική. Στα δυτικά της είναι ο κόλπος του Βάλτου με την ολόχρυση αμμουδιά που καταλήγει στο ακρωτήριο Χελαδιό, όπου πάνω του ακόμα σώζονται ερείπια της Μονής των Βλαχερνών (η Αγία Βλαχέρνα όπως λένε οι ντόπιοι). Το κατάφυτο νησάκι της Παναγιάς με το γραφικό εξωκλήσι είναι το στολίδι της Πάργας. Στέκεται σε απόσταση αναπνοής από την πόλη, έτσι που αρκετοί επισκέπτες φτάνουν κολυμπώντας εκεί για να θαυμάσουν την Πάργα από μια διαφορετική οπτική γωνία. Αλλά και από όποια άλλη γωνία να κοιτάξει ο επισκέπτης την Πάργα, το βέβαιο είναι ότι θα αντικρύσει κάτι που μοιάζει με απαράμιλλο πίνακα ζωγραφικής. Βορειοδυτικά της Πάργας λίγο μετά την Ανθούσα και την Αγιά, ο δρόμος κατηφορίζει και μετά από αρκετές στροφές, μέσα από ελαιώνες, καταλήγει σε έναν πανέμορφο κολπίσκο. Είναι το Σαρακήνικο, που πήρε το όνομά του επειδή, σύμφωνα με την παράδοση, εδώ είχαν βρει καταφύγιο παλιά οι Σαρακηνοί πειρατές.
 
Πρόκειται για μια καλά "κρυμμένη" πανέμορφη παραλία, με γαλαζοπράσινα νερά και ξανθιά άμμο. Το Σαρακήνικο απέχει περίπου δώδεκα χιλιόμετρα από την κοσμοπολίτισσα Πάργα, αλλά την ίδια στιγμή φαίνεται να απέχει από αυτήν μίλια, χαμένο σε κάποιον τροπικό. Ένας άλλος τρόπος προσέγγισης είναι με το καραβάκι από την Πάργα. Μαγευτική διαδρομή και στο ενδιάμεσο οι παραλίες Βάλτος, Μοναστήρι, Σπλάντζα, Άγιος Σώστης