2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Σημειώσεις 42

Δημοσίευση: 16-06-2009 - Στήλη: Σημειώσεις - Τεύχος: Τεύχος 42 (Ιούνιος 2009)



Διαμαρτυρία στην Κόπραινα
Θαλάσσια διαμαρτυρία οργάνωσε ο σύλλογος "Ενεργοί Πολίτες Περιοχής Αμβρακικού Κόλπου" την Κυριακή 14 Ιουνίου, στην Κόπραινα, καταγγέλοντας την αδιαφορία της Πολιτείας για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση και ρύπανση του Αμβρακικού κόλπου.
 
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Παύλος Χαραλάμπους, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις δεξαμενές καυσίμων που παραμένουν στον κόλπο, στα δεξαμενόπλοια που μπαινοβγαίνουν χωρίς διπλά τοιχώματα, στην έλλειψη βιολογικών καθαρισμών στους Δήμους Λούρου και Φιλιππιάδας τα λύματα των οποίων καταλήγουν με αγωγούς στο ποταμό Λούρο, στο «νεκροταφείο» πλοίων εντός του Αμβρακικού στη περιοχή Αγ.Θωμά, στις ιχθυοκαλλιέργειες που λειτουργούν χωρίς άδειες και χωρίς τήρηση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας, στη ΔΕΗ που εξακολουθεί να λειτουργεί με αποικιοκρατικούς όρους τα φράγματα του Αράχθου, στερώντας τον Αμβρακικό από τους πολύτιμους υδάτινους πόρους.
 
 
ΝΟΥΑΡ ΦΑΝΤΑΣΙΑ
Δύο παλιοί γνώριμοι της ARTA PRESS (από τη συμμετοχή τους στους διαγωνισμούς διηγήματος), ο Γιάννης Παλαβός και ο Σωτήρης Μπαμπατζιμόπουλος, εξέδωσαν από κοινού δύο νουάρ ιστορίες επιστημονικής φαντασίας.
 
Το "Σαν Άνγκρε" και "Τα Δάκρυα της Φον Μπράουν".
 
Η πρώτη αφορά σε μια ελεεινή κωμόπολη της αμερικανικής επαρχίας, όπου ένας άεργος τριαντάρης θα μπλεχτεί σε μια υπόθεση με κυβερνητικές συνωμοσίες, καταθλιπτικά ανδροειδή που διαβάζουν Καμί, παλιοροκάδες μπακάληδες και νομπελίστες ποιητές.
 
Η δεύτερη είναι η ιστορία του Τζο Λυχνία, δεύτερου καλύτερου ντετέκτιβ των ανατολικών φτωχοσυνοικιών, που αναζητά τα δάκρυα μιας παλιάς δόξας του κινηματογράφου
 
 
Ηθική Τράπεζα
Ακούγεται οξύμωρο, ωστόσο όμως υπάρχουν και τέτοιες Τράπεζες! Για την ακρίβεια 24 τέτοιες τράπεζες υπάρχουν σήμερα σε 13 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης . Όλες μαζί ίδρυσαν την Συνομοσπονδία Ηθικών Τραπεζών Ευρώπης την FEBEA. Η ηθική τράπεζα είναι ένα εναλλακτικό τραπεζικό ίδρυμα, μια «αντι-τράπεζα», και λειτουργεί στα πλαίσια του Ηθικού Χρηματοπιστωτικού συστήματος .
 
Να μερικές από τις αρχές του:
- Η πίστωση σε όλες τις μορφές της είναι δικαίωμα όλων.
- Ο πλουτισμός που στηρίζεται στην κατοχή χρήματος δεν είναι θεμιτός.
- Οι επιλογές σε σημαντικές αποφάσεις γίνονται από τους μετόχους και τους καταθέτες
- Κριτήριο των επιλογών είναι κατ’ αρχή το όφελος που αποκομίζει η κοινωνία, η διάσωση του περιβάλλοντος και η διεθνής αλληλεγγύη και δευτερευόντως τα οικονομικά μεγέθη.
Διαβάστε περισσότερα στο: www.ecovision-net.gr


Kρουστοπανήγυρις 2009

Το Φεστιβάλ Κρουστών ξεκίνησε στο Κομμένο πριν από ένα χρόνο και από ότι φαίνεται σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Στις περσινές εκδηλώσεις έλαβαν μέρος διάσημοι κρουστοί και καλλιτεχνικά συγκροτήματα από όλον τον κόσμο, ενώ χιλιάδες επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μια ξεχωριστή εμπειρία και ταυτόχρονα να γνωρίσουν την ιστορία του μαρτυρικού χωριού.
 
Για αυτό η κοινότητα και ο Μορφωτικός Σύλλογος Κομμένου προσκάλεσαν και φέτος τον Νϊκο Τουλιάτο και την ομάδα του για να οργανώσει την επόμενη Κρουστοπανήγυρι,. Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει από την Παρασκευή 27 Ιουλίου μέχρι την Κυριακή 2 Αυγούστου με στόχο να γίνει θεσμός στο Κομμένο και την περιοχή.
 
 
6η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Η 6η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης έκλεισε τις πύλες της, φιλοδοξώντας να καθιερωθεί στις συνειδήσεις όλων των ενδιαφερομένων (συγγραφείς, επαγγελματίες, αναγνωστικό κοινό) ως το μεγαλύτερο ετήσιο ραντεβού για το βιβλίο. Στη φωτογραφία η διεθύντρια του ΕΚΕΒΙ και ΔΕΒΘ κα Κατρίν Βελισσάρη ανάμεσα στους ισχυρούς άνδρες του βιβλίου: αριστερά ο διευθυντής της ΔΕΒ Φραγκφούρτης Juergen Boos, δεξιά ο διευθυντής της ΔΕΒ Λειψίας Oliver Zille. Στη μέση δίπλα της, ο Γερμανός Πρέσβης στην Αθήνα, Dr Wolfgang Schultheiss.