2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


ΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ

Δημοσίευση: 16-06-2009 - Τεύχος: Τεύχος 42 (Ιούνιος 2009)




Δυτικά της Νικόπολης
Σε μικρή απόσταση δυτικά της αρχαίας Νικόπολης εκτείνεται σε μήκος δεκάδων χιλιομέτρων η ακτογραμμή της δυτικής Ηπείρου. Μόνο στο νομό Πρέβεζας ξεπερνά σε μήκος τα εξήντα χιλιόμετρα.

Σε αυτήν την τεράστια ακτογραμμή ο επισκέπτης, ακόμα και ο πιο απαιτητικός, θα έχει να διαλέξει ανάμεσα από ανοιχτές παραλίες που η αγριάδα τους θυμίζει ωκεανό και υπήνεμους κολπίσκους με ψιλή άμμο και ζεστά νερά. Ανάμεσα σε πολυσύχναστα κοσμοπολίτικα θέρετρα με οργανωμένες πλαζ και ήσυχα καταλύματα μέσα στους ελαιώνες.

Στο νότιο άκρο αυτής της μεγάλης ακτογραμμής, εκεί όπου το Ιόνιο σμίγει με τον Αμβρακικό, κοντά στην Νικόπολη των Ρωμαίων και απέναντι από το Άκτιο της ιστορικής ναυμαχίας, βρίσκεται περιτριγυρισμένη από νερό και πράσινο η Πρέβεζα. Πόλη αρχοντική, πόλη γραφική με νησιώτικο χρώμα και ταυτόχρονα πόλη σύγχρονη, διοικητικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της περιοχής.

Στη μύτη της χερσονήσου της Πρέβεζας ο Μύτικας με τις πολλές παραλίες μικρές και μεγάλες, αμμώδεις και βραχώδεις. Λίγο βορειότερα το Μονολίθι με το αισθητικό δάσος, τα βαθιά νερά και τα κύματα που σου δίνουν την αίσθηση ωκεανού, σημείο συνάντησης του νεαρόκοσμου.

Η απέραντη ακτογραμμή συνεχίζεται στο Κανάλι για να συνεχίσει βορειότερα στην περισσότερη "οικογενειακή" Καστροσυκιά. Όρμοι, χερσόνησοι, κόλποι, αμμουδιές και βράχια εναλλάσσονται αρμονικά σε αυτό το κομμάτι της δυτικής Ελλάδας.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο επισκέπτης, ακόμα και τον Αύγουστο, δεν θα αντιμετωπίσει ούτε μια στιγμή πρόβλημα συνωστισμού, οποιαδήποτε παραλία και αν διαλέξει. Όλα εδώ είναι τόσο ευρύχωρα...


Διεθνής βράβευση
Το 2009 είναι η χρονιά της Νικόπολης για τρείς τουλάχιστον λόγους: πρώτον, ο αχανής και εγκατελειμένος ερειπιώνας αναδεικνύεται, μετά από χρόνια εργασιών συντήρησης και αναστήλωσης, σε επισκέψιμο μνημείο. Δεύτερον, βραβεύεται, για τις εργασίες αυτές, από την Europa Nostra,ομοσπονδία αποτελούμενη από 250 μη κυβερνητικές οργανώσεις για την προστασία της πολιστικής και φυσικής κληρονομιάς της Ευρώπης, λαμβάνοντας ένα από τα 21 μετάλλια, ανάμεσα σε 140 υποψηφιότητες από 24 χώρες. Τρίτον ανοίγει φέτος το καλοκαίρι το αρχαιολογικό μουσείο, όπου εκτίθενται πολλά και σπουδαία ιστορικά ευρήματα από την εποχή που η Νικόπολις ήταν μια ακμάζουσα ρωμαϊκή πόλη των τριακοσίων χιλιάδων κατοίκων.