2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Beach Handball

Δημοσίευση: 16-06-2009 - Τεύχος: Τεύχος 42 (Ιούνιος 2009)




Beach Handball
 
Στην άμμο του Ιονίου
 
Του Νίκου Γιαμούρη
 
Το τουρνουά Beach Handball Loutsa 2009 υποδέχονται στη μαγευτική παραλία της Πρέβεζας, το τριήμερο 10-12 Ιουλίου, η Λούτσα και το Cafe Bar Belvedere. Πάνω από 180 άνθρωποι - αθλητές, αθλήτριες, κριτές, διαιτητές, επίσημοι και ανεπίσημοι προσκεκλημένοι- θα συμμετάσχουν στο τουρνουά, που γίνεται στα πλαίσια του 10ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος Beach Handball και θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη μαγεία του Ιονίου και την άψογη φιλοξενία των ανθρώπων της περιοχής.
 
Το συγκεκριμένο event αναβιώνει μετά από δέκα χρόνια, με διοργανωτές την Αναγέννηση Άρτας (υπεύθυνοι : Γιαμούρης Νικόλαος και Γρούμπας Κωνσταντίνος) και τους Γιώργο Μασίνα και Ντίνο Παναγιώτου, ιδιοκτήτες του Cafe Bar Belvedere.
 
Η διοργάνωση, που γίνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Φαναρίου και της Νομαρχίας Πρέβεζας, είναι ενταγμένη στο ευρωπαϊκό σιρκουί της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Οι ομάδες αποκομίζουν πόντους για την τελική ευρωπαϊκή κατάταξη και το ΕΒΤ (που φέτος διεξήχθη στην Κέρκυρα με συμμετοχή 8 ομάδων ανδρών και γυναικών από όλη την Ευρώπη).
 
Το Beach Handball είναι ίσως το πιο συναρπαστικό άθλημα στην άμμο, καθώς οι φάσεις έχουν απίστευτο ρυθμό και οι εντυπωσιακές πιρουέτες, τα εναέρια γκολ, οι δυνατές μονομαχίες στις καυτές παραλίες δίπλα στη θάλασσα παρασύρουν τους θεατές σε ένα θέαμα άκρως απολαυστικό. Στην Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκε το 1995 στην παραλία του Σχοινιά (θέση Καράβι), στο Μαραθώνα με κύριο πρωτεργάτη, τον ακούραστο Δημήτρη Καρρά. Έκτοτε καθιερώθηκε στις παραλίες τις Ελλάδας και διοργανώθηκαν πάμπολλα τουρνουά με συμμετοχή ευρωπαϊκών ομάδων υψηλού βεληνεκούς (ποιος δε θυμάται την παρέα των Γάλλων αστέρων του Κεντέν στην Αιδηψό ή στις Ράχες με πανελλήνια κάλυψη από την ΕΤ 1 ). Ψυχή αυτών των τουρνουά ο ευρηματικός Δημήτρης Καρράς, που έδωσε τα διαπιστευτήρια του και έδειξε τον τρόπο φιλοξενίας στις ξένες και ελληνικές ομάδες.
 
Τα πανελλήνια τουρνουά και πρωταθλήματα άρχισαν σταδιακά να παίρνουν σάρκα και οστά και ομάδες ξεφύτρωναν από παντού. Το νέο άθλημα είχε εντυπωσιάσει το χαντμπολικό κόσμο αλλά και τους υπόλοιπους φιλάθλους. Η προβολή όμως του αθλήματος δεν είχε σωστό προγραμματισμό με αποτέλεσμα να μην εξελιχθεί ραγδαία.
 
Τα τελευταία όμως χρόνια το Beach Handball έχει καθιερωθεί και διεξάγεται σε πασίγνωστες παραλίες, όπως η Κόπα Καμπάνα της Βραζιλίας, με συμμετοχή πλήθους κόσμου. Έξι χιλιάδες θεατές παρακολούθησαν τον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στη Βραζίλία, ενώ σχεδόν 2.000 και 3.000 ήταν οι θεατές που συμμετείχαν καθημερινά στα Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα στη Γερμανία και την Ιταλία το 2006 και 2007 αντίστοιχα. Στις παραλίες του Κουξχάφεν η Ελλάδα έκανε την υπέρβαση, αφού συμμετείχε για πρώτη φορά στην άμμο της Ευρώπης με χορηγό το Δήμο Θρακομακεδόνων και τεχνικό το Δημήτρη Καρρά. Οι Γιαμούρης Νίκος (ένας εκ των δύο αρχηγών) και Ζήσης Δημήτρης ήταν μέλη αυτής της Εθνικής, όπως και το 2007 στο Ρίμινι της Ιταλίας και εκπροσώπησαν την Αναγέννηση Άρτας επάξια. Κορυφαίες διοργανώσεις έχουν γίνει στην Ελλάδα το 2005 και το 2009 στην Κατερίνη και την Κέρκυρα με την ανάληψη της τελικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Συλλόγων , που αποκαλείται ως « champions league της άμμου». Επίσης, οι Μπεμπάτσος και Μεϊμαρίδης είναι για πολλά χρόνια διεθνείς διαιτητές και αποτελούν το κορυφαίο δίδυμο έχοντας διευθύνει πολλούς τελικούς πανευρωπαϊκών και παγκοσμίων αγώνων.
 
Το τουρνουά LOYTSA ’09 αποτελεί σταθμό για την περιοχή και είναι πρόδρομος για μεγαλύτερα τουρνουά στο μέλλον με ονόματα από όλη την Ευρώπη.