2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


DVD 41

Δημοσίευση: 13-05-2009 - Στήλη: DVD - Τεύχος: Τεύχος 41 (Μάϊος 2009)



Η ανταλλαγή 
Μια γυναίκα, στο Λος Άντζελες του 28, δηλώνει στην αστυνομία την εξαφάνιση του εννιάχρονου γιου της. Έπειτα από έρευνες, η αστυνομία της περιοχής φέρνει στη γυναίκα ένα άλλο παιδί στη θέση του εξαφανισμένου γιού της κι όταν εκείνη διαμαρτύρεται χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να αποδείξουν ότι είναι τρελή Ο 78χρόνος σκηνοθέτης, προσπάθησε να επαναλάβει την επιτυχία του δράματος Million Dollar Baby αλλά ατυχώς απέτυχε από πάσης απόψεως. Μια υπερβολική ιστορία για τα σημερινά δεδομένα, μια Τζόλι που δεν ταίριαζε στο ρόλο, ένας απάνθρωπα, και απίστευτα κακός αστυνομικός, ένας ασκιαγράφητος δολοφόνος και δη μικρών παιδιών. Ένα έργο που αφορά μόνον τους φανατικούς θιασώτες του Κλιντ Ιστγουντ.

Bίκυ, Χριστίνα, Βαρκελώνη  
Η Βίκυ και η Χριστίνα είναι δυο αμερικανίδες φίλες που πηγαίνουν για τις καλοκαιρινές διακοπές τους στη Βαρκελώνη. Η Βίκυ είναι σοβαρή και συγκροτημένη και αρραβωνιασμένη. Η Χριστίνα λατρεύει τις περιπέτειες. Γνωρίζουν ένα γοητευτικό Ισπανό ζωγράφο που σαγηνεύει αμφότερες και τις καθιστά διαδοχικά ερωμένες του. Όμως επιλέγει να διατηρήσει σχέση με τη Χριστίνα μέχρις ότου εμφανίζεται η όμορφη αλλά ιδιόρρυθμη πρώην σύζυγος του. Καίτοι η Χριστίνα ενοχλείται από την παρουσία της, τελικά ενδίδει στην ερωτική έλξη που αισθάνεται για εκείνη κι έτσι σχηματίζεται ένα ερωτικό τρίγωνο. Κοινότοπη, επιφανειακή αλλά διασκεδαστική ταινία του Γούντι Άλλεν, με εντυπωσιακή Πενέλοπε Κρουζ στο ρόλο της συζύγου. Θα περάσετε ευχάριστα.
Πρωταγωνιστές: Σκαρλετ Γιοχανσον, Πενελοπε Κρουζ, Χαβιέ Μπαρντέμ,
Σκηνοθέτης: Γουντι Αλεν. Διάρκεια: 96 λεπτά

Απόπειρα δολοφονίας  
Η δολοφονία του αμερικανού προέδρου, μια έκρηξη βόμβας με αθώα θύματα και μερικοί αυτόπτες μάρτυρες που είδαν την τρομοκρατική ενέργεια από διαφορετικές γωνίες και καλούνται να βοηθήσουν στην εξιχνίαση της. Αυτή είναι η σεναριακή ιδέα του Vantage Point, μιας ταινίας που παρουσιάζει το ίδιο γεγονός μέσα από το βλέμμα των διαφορετικών χαρακτήρων του εντυπωσιακού καστ ( Weaver Quaid Fox Whitaker . Η ιδέα δεν είναι πρωτότυπη και για το μέσο θεατή καταντά μάλλον κουραστική καθώς μέχρι να φθάσει στο τέλος της ιστορίας, δηλαδή τι συμβαίνει μετά την τρομοκρατική ενέργεια, πρέπει να διαθέτει την υπομονή να δει όλα τα flashback της πλοκής. Αξίζει να προσπαθήσετε να υπερβείτε αυτή την δυσκολία γιατί το Vantage Point προσεγγίζει με ένα διαφορετικό τρόπο το πολιτικό θρίλερ.

Η σιωπή της Λόρνας  
Οι αδελφοί Dardenne επιμένουν σε ένα σινεμά απόλυτου ρεαλισμού με ήρωες ανθρώπους στα όρια της ένδειας. Στη Σιωπή της Λόρνα, αντίθετα από τις προηγούμενες ταινίες τους, η ιστορία είναι μυστηριώδης και πρωτότυπη, ίσως σε μια προσπάθεια να προσεγγίσουν το ευρύ κοινό. Μετανάστευση, ανάγκη για μητρότητα και ελπίδα για την εκπλήρωση ενός ονείρου η Lorna γίνεται μέλος ενός κυκλώματος που εξαπατά ανθρώπους και πολιτεία προκειμένου να πλουτίσει μέσα από την νομιμοποίηση παράνομων αλλοδαπών. Κινητήριος μοχλός όμως της συμμετοχής της είναι η ανάγκη της να ζήσει αξιοπρεπώς και γι’αυτό είναι διατεθειμένη να θυσιάσει τα πάντα. Η Αλβανίδα ηθοποιός Arta Dobroshi είναι υπέροχη στο ρόλο, όμως η ερμηνευτική αποκάλυψη ακούει στο όνομα Jeremie Renier ο οποίος παρά την ολιγόλεπτη παρουσία του, καταφέρνει να εντυπωσιάσει ως εξαρτημένος από τα ναρκωτικά σύζυγος. Ταινία ενδιαφέρουσα, αλλά για ελάχιστους.

*Ο Aλέξανδρος Κακαβάς είναι σεναριογράφος.