2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Windows 7: Ακόμα ένα (s)Vista

Δημοσίευση: 13-05-2009 - Στήλη: Ψηφιακός Κόσμος - Τεύχος: Τεύχος 41 (Μάϊος 2009)



Όταν πριν από 2 περίπου χρόνια η Microsoft κυκλοφόρησε τα Windows Vista, δεν περίμενε την εμπορική αποτυχία που θα είχε το εν λόγω προϊόν.

Οι κύριοι λόγοι που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα ήταν τρεις:

Ελλιπής υποστήριξη hardware drivers, μεγάλες απαιτήσεις σε hardware, κακό backwards compatibility με τα Windows XP.

Το αποτέλεσμα; Τα Vista πούλησαν αλλά όχι όσο θα περίμενε ή θα ήθελε η εταιρία. Ο ειδικός τύπος τα κατέθαψε, οι χρήστες τα απεγκαταστούσαν και έβαζαν XP και τα request για downgrade ερχόντουσαν βροχή.

Η Microsoft δεν έκατσε με σταυρωμένα χέρια. Κυκλοφόρησε το Service Pack 1 για τα Vista που βελτίωσε αρκετά την κατάσταση και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές το SP2 είναι κάπου στο δρόμο για RTM. Επιπρόσθετα ωρίμασε επιπλέον το hardware και οι δυσβάσταχτες (τότε) προδιαγραφές των Vista σήμερα δείχνουν πιο βατές. Ένα βήμα παραπέρα, οι κατασκευαστές υποστηρίζουν πλέον πολύ καλύτερα τα Vista με εγγενές support από την αρχή των product line τους. Μέσα σε όλο αυτό το κομφούζιο η Microsoft ανακοίνωσε την επερχόμενη έκδοση των Windows της. Και εγένετω Windows 7.

Τα Windows 7 ξεκίνησαν με τις κωδικές ονομασίες Blackcomb και Vienna, με τη δεύτερη να αποτελεί το βασικό “πυρήνα” του νέου λειτουργικού. Η Microsoft δεν ήθελε να κάνει ξανά τα ίδια λάθη που έκανε στα Vista. Έτσι, τα Windows 7 αποτελούν incremental upgrade των Windows Vista, αποζητώντας εναγωνίως τη συμβατότητα με hardware και applications που δουλεύουν ήδη στα Vista! Παράλληλα δεν ήθελαν επ’ουδενί να αλλάξουν τις απαιτήσεις του hardware σε κάτι εξωτικό.

Χαρακτηριστικά, οι προδιαγραφές που απαιτεί ένα σύστημα για να τρέξει Windows 7 είναι οι εξής:

Επεξεργαστής 1GHz 32-bit ή 64-bit

1GB RAM μνήμη

16GB χώρο στον σκληρό δίσκο (ή 20GB για χρήστες της έκδοσης για 64-bit)

Κάρτα γραφικών που υποστηρίζει DirectX 9 με WDDM 1.0 ή ανώτερο

Τα πρώτα δείγματα των Windows 7 δείχνουν αν μη τι άλλο πολύ θετικά. Ιδιαίτερα στο κομμάτι των performance improvements, εκεί που πόναγαν δηλαδή τα Vista, η Microsoft έδωσε ιδιαίτερη βάση και τα αποτελέσματα των betas την δικαιώνουν.

Στο κομμάτι του functionality, τα Windows 7 κινούνται πάνω σε τέσσερις βασικούς άξονες:

Multi-touch support, καινούριο Windows Shell με νέο taskbar, ένα home networking σύστημα ονόματι HomeGroup και φυσικά performance improvements.

Αναρίθμητα φυσικά παραμένουν τα features τα οποία ενσωματώνονται στο νέο λειτουργικό όπως virtual hard disks, improved multi-core processors performance, improved boot performance, kernel improvements, UAC interference, new Windows Aero, new Themes, κ . ά .

 

Αναφορικά με την ευχρηστία, το λειτουργικό είναι πανεύκολο και αντίστοιχης φιλικότητας όπως όλα τα MS λειτουργικά που έχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια.

Όσον αφορά το backwards compatibility, με τα Vista θεωρείται δεδομένο. Για τα XP η Microsoft μας επιφύλασσε μια έκπληξη: Τα 7 θα έρχονται με XP Mode (σε Virtual PC) μέσω του οποίου μπορείτε να τρέξετε εφαρμογές των Windows XP μέσα από το περιβάλλον των Windows 7 χωρίς κανένα πρόβλημα συμβατότητας!

Στον αντίποδα βέβαια, τα Windows 7 δεν θα υποστηρίζουν upgrade απευθείας από Windows XP σε αυτά.

Θα ήθελα εδώ να τονίσω το γεγονός ότι τα Windows 7 έχουν touch προσανατολισμό και πρόκειται να είναι φιλικά προς τα δάχτυλα όλων. Για την ακρίβεια και σύμφωνα με τα λεγόμενα της Microsoft, το UI έχει δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε το Windows Touch να λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά με το ποντίκι και το πληκτρολόγιο. Αυτό αποδεικνεύει ακόμα μια φορά πως ο τρόπος που θα κάνουμε interact με τον υπολογιστή μας αλλάζει άρδην, ειδικά με την εφαρμογή των touch τεχνολογιών. Η Apple το κατάλαβε πρώτη απ’όλους, η Microsoft το συνειδητοποίησε επίσης και κινείται σε αυτό το δρόμο.

Στις 5 Μαϊου 2009 η Microsoft διαθέτει στο ευρύ κοινό και για τουλάχιστον 2 μήνες από τώρα, τα Windows 7 RC, μαζί με τα αντίστοιχα license keys για χρήση έως την 1η Ιουνίου 2010.

Προσωπικά αν και τα Windows 7 είναι ακόμη σε beta, αποτελούν το πρωτεύον λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιώ, τόσο στον desktop όσο και στο φορητό μου (ακόμα και στον υπο-φορητό.. τρέχουν ακόμα και εκεί.)

Μια δοκιμή θα σας πείσει.