2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Marie

Δημοσίευση: 13-05-2009 - Τεύχος: Τεύχος 41 (Μάϊος 2009)



Marie Το πρώτο κλαμπ στην Άρτα

 Πίσω από το μπαρ είναι ο Αλέκος Τράμπας, ένας εκ των δύο ιδιοκτητών και το γκαρσόνι είναι ο Γεώργιος Τράμπας (Μπίκος)

Στο κέντρο της Άρτας, εκεί που σήμερα βρίσκονται μοντέρνα καφέ, μεζεδοπωλεία και μπυραρίες, άνοιξε το 1968 το πρώτο κλαμπ της πόλης, στο υπόγειο ενός μαγαζιού με έπιπλα.

Του Στάθη Μπαρτζώκα

1968. Χρονιά σταθμός στην ιστορία του κόσμου. Ο άνθρωπος στο φεγγάρι, Άνοιξη της Πράγας, χιπισμός στα Αμερικάνικα Πανεπιστήμια.

Στην Ελλάδα όμως είναι η δεύτερη χρονιά της δικτατορίας και η πολιτιστική άνοιξη της δεκαετίας του '60 διακόπτεται απότομα.Πολλοί Έλληνες διαφεύγουν στην Ευρώπη και στην Αμερική. Οι στρατηγοί εδραιώνουν τη θέση τους με σκληρό παρακράτος και "θαλασσοδάνεια".

Στην Άρτα τι γίνεται; Το 1968 ανοίγει το πρώτο club που λεγόταν MARIE. Το ανοίγουν οι αδερφοί Τράμπα,ο Στράτος και ο Αλέκος στην οδό Καραισκάκη 6, εκεί που είναι τώρα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μελισσουργιωτών "Ο ΑΙ ΜΑΡΚΟΣ" , δίπλα στον Κακαβά. Μιλώντας με τον κύριο Στράτο Τράμπα μου είπε ότι το μαγαζί το άνοιξαν, με την προτροπή του Μίμη Αλεξίου (Τάπας),στο υπόγειο του κτιρίου που είχαν το μαγαζί με τα έπιπλα.

Από αριστερα: ο ιδιοκτήτης Στράτος Τράμπας, ο Νίκος Σμύρης (Παπάκιας) και ο Χρήστος Τράμπας, πατέρας του ΣτράτουΤο κλαμπ έπαιζε πολύ ενημερωμένη μουσική (Rolling Stones, Beatles), που τους έστελναν με το ΚΤΕΛ τέσσερα κεντρικά δισκάδικα της Αθήνας. Ακόμα έπαιζαν και τα πρώτα γκρουπάκια που έγιναν στην Άρτα εκείνη την εποχή.

Το CLUB MARIE έκλεισε το 1973, αφού έφερε ένα διαφορετικό αέρα στην πόλη αυτά τα δύσκολα χρόνια.

*Ο Στάθης Μπαρτζώκας είναι ψυχίατρος και μέλος του Συλλόγου "Φίλοι της Πινακοθήκης Άρτας"