2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Cebit 2009: Η Ευρωπαϊκή απάντηση

Δημοσίευση: 10-04-2009 - Στήλη: Ψηφιακός Κόσμος - Τεύχος: Τεύχος 40 (Απρίλιος 2009)



Cebit 2009: Η Ευρωπαϊκή απάντηση

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η Cebit άνοιξε τις πύλες της στο Ανόβερο της Γερμανίας. Η Αrtapress όπως πάντα ακολουθεί τις εξελίξεις και σας μεταφέρει τις τελευταίες καινοτομίες από την εν λόγω έκθεση. Είναι πάρα πολλά αυτά που παρουσιάστηκαν στην εν λόγω έκθεση και όπως είναι φυσικό, δεν μπορούμε να τα μεταφέρουμε όλα. Οι πιο καίριες τεχνολογίες που αναμένουμε να βγούνε σε εμπορική παραγωγή, παρουσιάζονται παρακάτω.

 

Sony Vaio P

Αν και παρουσιάστηκε στην CES, η Sony δεν θα μπορούσε να μην το φέρει και στη Cebit. Netbook από την Sony (αν και η ίδια αποφεύγει να το ονομάζει έτσι – ελέω τιμής) με Intel’s Atom processor, 2GB RAM kai 8-ίντση 1600χ768 οθόνη XBRITEECO LED-backlit. Το σχήμα του εν λόγω netbook ευθύνεται και για την “περίεργη” ανάλυση της οθόνης. Έρχεται επίσης με ενσωματωμένο GPS, mobile broadband, Wifi και Bluetooh.
Εξυπακούεται, όπως μπορείτε να δείτε και από την φωτογραφία, ότι η Sony δεν βάζει εύκολα την υπογραφή της σε κάτι που δεν είναι designάτο.. Από και εκεί και πέρα η τσουχτερή τιμή σίγουρα θα ξενίσει. Περισσότερα στην άλλη στήλη μας, μιας και το εν λόγω netbook είναι ήδη σε κυκλοφορία.

Asus

Οrigami Laptop!
H Asus μα έχει συνηθίσει σε πρωτοπορίες. Στην Cebit παρουσίασε laptop βασισμένο στο “Origami”, το δίπλωμα χαρτιού (όσοι έχουν δει την πρώτη σεζόν του Prison Break είναι υποψιασμένοι). Τι σημαίνει αυτό? Laptop που διπλώνουν σαν χαρτί, laptop με εξωτερικό κάλυμμα χαρτί το οποίο μπορεί να αλλάζει πολύ εύκολα και το σημαντικότερο όλων είναι ότι τα laptop αυτά συνεργάζονται μεταξύ τους, δημιουργώντας ένα κοινό touch desktop. Εντυπωσιακή επίδειξη από την ASUS για μια ακόμα φορά μας δείχνει ότι δημιουργεί καινοτομίες και δεν ακολουθεί άλλους. Κάντε ένα μικρό search στο youtube για Fold / Unfold ASUS Notebook Concept Design και μείνετε κυριολεκτικά με το στόμα ανοιχτό.

Νέα Netbook – Νέες ιδέες
Η Asus εδώ και καιρό έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στα netbooks. Η Cebit δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Παρουσιάστηκαν πολλά νέα μοντέλα και περίπου το 80% των notebooks που βρίσκονταν στο booth της Asus ήταν netbook. Το νέο EEE PC S101 είναι χωρίς αμφιβολία το πιο όμορφο της σειράς αφού με το ένα εκατοστό πάχος συγκαταλέγεται στα πιο λεπτά notebooks της αγοράς. Παράλληλα παρουσιάστηκε το T91 που δεν είναι τίποτε άλλο ένας tablet υπολογιστής σε διαστάσεις netbook.
Zυγίζει κάτι λιγότερο από 1 κιλό ενώ η οθόνη του περιορίζεται στις 8.9 ίντσες με touch interface και περιστροφή 360 μοιρών.

 

Microsoft

Microsoft Auto
Ένα 500άρακι FIAT ήταν η πλατφόρμα που επέλεξε η Microsoft για να δείξει το καινούριο της προϊόν: Microsoft Auto 4.0. H σκοπιμότητα αυτής της πλατφόρμας είναι να συνδυάσει όλα τα διαδραστικά συστήματα με τα οποία ο άνθρωπος επικοινωνεί μέσα στο αυτοκίνητο σε ένα ενιαίο προϊόν και να μοιραστεί σε μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες. Για τον απλό χρήστη αυτό σημαίνει αναγνώριση φωνής, upload/download αρχείων μουσικής από τον player του αυτοκινήτου, πλοήγηση, online television, radio streaming, internet access και πολλά πολλά άλλα. Το πιο σημαντικό βέβαια είναι το γεγονός ότι η πλατφόρμα αυτή αποτελεί ένα “developer’s tool” ανοιχτό σε engineers που θα θελήσουν να την εκμεταλλευτούν. Αυτό αποτελεί δέλεαρ και για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, καθότι θα υπάρχει μια ενιαία πλατφόρμα
και όχι διαφορετικά συστήματα για κάθε κατασκευαστή. Στη Cebit η εφαρμογή επέτρεπε να δείτε διάφορες πληροφορίες που αφορούν τον τρόπο οδγήγησης του οδηγού και κατά πόσο ήταν eco-friendly.

Microsoft Surface
To Microsoft surface αν και είναι πάνω από χρόνος που έχει παρουσιαστεί, δεν είχε ακόμη φανεί στην δική μας πλευρά του Ατλαντικού. Είναι η πρόταση της Microsoft σχετικά με το νέο είδος υπολογιστή που είναι ενσωματωμένος στο τραπέζι / γραφείο και η αλληλεπίδρασή του με τον χρήστη είναι καθαρά και μόνο μέσω της αφής. Εννοείται ότι είναι multitouch περιβάλλον και παράλληλα μπορεί να αναγνωρίσει αντικείμενα όπως πιστωτικές κάρτες, κινητά τηλέφωνα και στη συνέχεια να αλληλεπιδράσει μαζί τους. Η εμπειρία Microsoft Surface δείχνει το δρόμο που θα επικοινωνούμε με το περιβάλλον. Τέλος στα άχαρα πληκτρολόγια και ποντίκια. Οι φυσικές κινήσεις των χεριών μας θα μπορούν.

MSI X-Series Laptop
Τρέμε MacBook Air! Αυτό σκεφτηκαν οι engineers της MSI όταν έφτιαχναν τη σειρά X-Series της MSI. H επιτυχία του U100 στα netbook έδωσε στην MSI να καταλάβει που βρίσκεται το trend της αγοράς αυτό τον καιρό. Πιο λεπτά, πιο μικρά και πιο ελαφριά! Η σειρά X-Series, αποτελούμενη από τρία μοντέλα, μοιράζεται κοινά χαρακτηριστικά. Και τα τρία μοντέλα έχουν το ίδιο ακριβώς μέγεθος (πάχος 1,98 εκατοστά και στο πιο λεπτό του σημείο 0,6 εκατοστά), ίδια οθόνη (13') ενώ η διαφορά τους έγκειται στους διαφορετικούς επεξεργαστές που χρησιμοποιούν.
Σε σχέση με το Macbook Air, δεν υπάρχει καμία διαφορά αφού και τα δύο laptop έχουν σχεδόν τις ίδιες διαστάσεις!Στα ηλεκτρονικά, το κορυφαίο μοντέλο Χ-340 ενσωματώνει έχει Intel Penryn SU3500, πάνω σε Intel GS45 και κάρτα γραφικών GMA 4500MDH, το μεσαίο Χ340 Intel Penryn SU2700 πάνω σε Intel GS40, κάρτα γραφικών GMA 4500MDH, ενώ το μικρό Χ320 Intel Atom (Z530) σε chipset Intel Poulsbo με κάρτα γραφικών GMA 500 Με HDMI έξοδο, αποσπώμενη μπαταρία και καλή φημολογούμενη τιμή, θα αποτελέσουν σίγουρα μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση αν όχι έναν Macbook killer.