2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


DVD 40

Δημοσίευση: 10-04-2009 - Στήλη: DVD - Τεύχος: Τεύχος 40 (Απρίλιος 2009)



88 Λεπτά

Το δικαστήριο, υιοθετώντας τις θέσεις του Δόκτορα Γκραμ θα κρίνει τον Φόρστερ ως ένοχο για κατά συρροή φόνους και θα τον στείλει στην ηλεκτρική καρέκλα. Την ημέρα όμως της εκτέλεσης του όμως, θα διαπραχθεί ένας ακόμη πανομοιότυπος φόνος φόνος με αποτέλεσμα την 12ωρη αναστολή της εκτέλεσής του.

Τα πράγματα θα περιπλακούν όταν ο Δόκτωρ Γκραμ θα λάβει ένα ανώνυμο τηλεφώνημα, που τον προειδοποιεί πως του απομένουν μόλις, 88 λεπτά ζωής. Ο Αl Pacino με μια καλή ερμηνεία διασώζει τη ταινία του Τζον Αβνετ που παρά τη σωρεία απίθανων συμπτώσεων παρακολουθείται ευχάριστα από όλους ανεξαιρέτως τους θεατές.


The painted veil

Στα μέσα της δεκαετίας του 20, η Κίτι, μια φιλελεύθερη Λονδρέζα, γόνος αριστοκρατικής οικογένειας της πόλης, παντρεύεται χωρίς τη θέλησή της, για να αποφύγει τον κοινωνικό διασυρμό, τον βακτηριολόγο Ουόλτερ Φέιν και τον ακολουθεί στην Σαγκάη. Η παρατεταμένη απουσία του Φέιν λόγω της δουλειάς του θα οδηγήσουν τη νεαρή γυναίκα στην αγκαλιά του διπλωμάτη Τσάρλι Τάουνσεντ. Μόλις ο Φέιν ανακαλύπτει την παράνομη σχέση τους, προκειμένου να την εκδικηθεί προσφέρεται εθελοντικά να μετατεθεί σε ένα χωριό στην Κινέζικη ενδοχώρα που μαστίζεται από την χολέρα. Συνοδευόμενος φυσικά από τη γυναίκα του. O Νεουρκέζος John Curran, μεταφέρει το υπέροχο έργο του Somerset Maugham, μια ιστορία πόνου, πόθου, έρωτα, και προσδοκιών με φόντο τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις της Κίνας της εποχής εκείνης.

Οι ανατροπές – στο φροντισμένο από τον σεναριογράφο του Philadelphia, Ron Nyswaner, θέμα – του ψυχικού κόσμου των ηρώων, συμβαδίζουν άρρηκτα με την αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της Κίνας. Που διατηρεί όμως ακόμη και σήμερα αναλλοίωτο παραμυθένιο φόντο, στο πλάι του Μπλε ποταμού, όπως το αποτυπώνει σε κάδρο η ονειρική φωτογραφία του Stuart Dryburgh.

Bordertown

Στη συνοριακή πόλη του Μεξικού, Χουάρεζ. νεαρές γυναίκες, εργαζόμενες στα τοπικά εργοστάσια των μεγάλων τραστς, βρίσκονται βιασμένες και δολοφονημένες σε ερημικές περιοχές, ενώ οι αστυνομικές αρχές δηλώνουν ανήμπορες να εντοπίσουν τους ενόχους. Λαμβάνοντας εντολή από τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας της Chicago Tribune, η φιλόδοξη δημοσιογράφος Λόρεν Άντριαν, που επί χρόνια κρύβει την μεξικανική καταγωγή της, θα πάει να καλύψει το ρεπορτάζ, χωρίς φυσικά να γνωρίζει πως θα θέσει και τον εαυτό της σε κίνδυνο.

Δυνατό θέμα και ως ιδέα εξαίρετη, αφού και υπόθεση φαντάζει ενδιαφέρουσα και ο προβληματισμός της υποστηριζόμενος από ένα αστέρι του μεγέθους της Τζένιφερ Λόπεζ μπορεί διαδόσει παγκοσμίως, αυτή τη φρικτή ιστορία που λέγεται ότι έχει μέχρις στιγμής 5000 θύματα. Το πρόβλημα παρουσιάζεται μόλις τα αληθινά στοιχεία δίνουν θέση στη μυθοπλασία. Πρωτίστως, γιατί τα τεκμηριωμένα στοιχεία χάνονται πλήρως, και δεν στοιχειοθετηθούν ούτε σεναριακά καταγγελίες περιοριζόμενα σε μια απλοϊκή λυτρωτική έκβαση μιας ανυπόστατης και υπερβολικής πλοκής.

Σημείο υπεροχής

Η δολοφονία του αμερικανού προέδρου, μια έκρηξη βόμβας με αθώα θύματα και μερικοί αυτόπτες μάρτυρες που είδαν την τρομοκρατική ενέργεια από διαφορετικές γωνίες και καλούνται να βοηθήσουν στην εξιχνίαση της. Αυτή είναι η σεναριακή ιδέα του Vantage Point, μιας ταινίας που παρουσιάζει το ίδιο γεγονός μέσα από το βλέμμα των διαφορετικών χαρακτήρων του εντυπωσιακού καστ ( Weaver Quaid Fox Whitaker. Η ιδέα δεν είναι πρωτότυπη και για το μέσο θεατή καταντά μάλλον κουραστική καθώς μέχρι να φθάσει στο τέλος της ιστορίας, δηλαδή τι συμβαίνει μετά την τρομοκρατική ενέργεια, πρέπει να διαθέτει την υπομονή να δει όλα τα flashback της πλοκής. Αξίζει να προσπαθήσετε να υπερβείτε αυτή την δυσκολία γιατί το Vantage Point προσεγγίζει με ένα διαφορετικό τρόπο το πολιτικό θρίλερ.


*Ο Aλέξανδρος Κακαβάς είναι σεναριογράφος.