2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Θράσος

Δημοσίευση: 10-04-2009 - Στήλη: Βιβλίο - Τεύχος: Τεύχος 40 (Απρίλιος 2009)



Από το στόμα ενός 16άρη

Με τρία βιβλία ήδη στο ενεργητικό της, επιτυχημένα τόσο εμπορικά όσο και σε ό,τι αφορά την κριτική τους υποδοχή,η Τατιάνα Αβέρωφ, κόρη του γνωστού ηπειρώτη πολιτικού και ευεργέτη Ευάγγελου Αβέρωφ, κάνει με το καινούργιο της βιβλίο ένα άλμα, τόσο θεματολογικά όσο και στην εμβάθυνση των λογοτεχνικών της μέσων. Το «Θράσος» είναι ένα μυθιστόρημα που φέρνει στο προσκήνιο την εφηβεία, χωρίς προκατασκευασμένες ιδέες, ή προκαταλήψεις. Χωρίς επίσης ίχνος νεολαγνείας ή διάθεσης εξωραϊσμού των σημερινών εφήβων.

Πώς να μιλήσει όμως κανείς για την εφηβεία; Πώς να μιλήσει κανείς για την τρέλα; Η εφηβεία, όπως και η τρέλα, είναι μεταιχμιακές καταστάσεις, για τις οποίες δεν μπορείς να μιλήσεις με γλώσσα κατασταλαγμένη, δεδομένη, τακτοποιημένη. Από την άλλη, αν αφήσεις την εφηβεία να μιλήσει για τον εαυτό της, όπως και την τρέλα αντίστοιχα, κινδυνεύεις να πέσεις στο παραλήρημα, στο κενό, στο άγχος που ενυπάρχει. Από αυτό το επικίνδυνο λογοτεχνικό «κρεβάτι» του Προκρούστη δραπετεύει η Τατιάνα Αβέρωφ επιλέγοντας τον συντομότερο δρόμο: Αφήνεται ανοιχτή σε ποικίλα λογοτεχνικά μέσα, σε τρόπους και μορφές, κι εμπιστεύεται στον ήρωά της πολλά περισσότερα απ’ όσα θα μπορούσε να σηκώσει σε ένα αυστηρά ρεαλιστικό πλαίσιο. Ήρωας του βιβλίου είναι ένας 16χρονος, ο οποίος με το ψευδώνυμο «Θράσος» ξανοίγεται σε διαδικτυακές περιπέτειες, υιοθετώντας την ταυτότητα ενός 26χρονου δικηγόρου, απελευθερωμένου, αυτοδημιούργητου. Απέναντί του, στην άλλη πλευρά του διαδικτυακού χάους, εμφανίζεται κάποια «Μαριάννα», «φοιτήτρια», «όμορφη», αγνώστων λοιπών στοιχείων. Έτσι, ένας παράξενος διαδικτυακός εφηβικός έρωτας ξεκινάει, με όλη την ανασφάλεια, τα σκιρτήματα, τη θολούρα της ηλικίας – συν την αβεβαιότητα για την ταυτότητα του άλλου που δημιουργεί το ίδιο το μέσο.

Γύρω του, μια οικογενειακή γαλήνη που τρίζει, ένας παππούς που δοκιμάζει τις αντοχές του, διδάσκοντάς τον δίχως ο «Θράσος» να το αντιλαμβάνεται, και βεβαίως η ευαίσθητη φιλόλογός του, η κυρία Μαυρίδου, που τον καθοδηγεί με κινήσεις προσεκτικές, του ανοίγει πόρτες, του κάνει ενέσεις αυτοπεποίθησης. Υπάρχει βέβαια και ο οικογενειακός σκύλος, ο Πούτσι, στην κυριολεξία ο καλύτερος φίλος του, αλλά και ο Κλάξος, ο συμμαθητής-πρότυπο στα ανδραγαθήματα και στις ερωτικές επιδόσεις, ο μύθος του οποίου σύντομα θα καταρρεύσει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα.

Η Αβέρωφ θεματοποιεί τη νέα επικοινωνιακή συνθήκη του διαδικτύου και των νέων μέσων, με όλα όσα φέρει μαζί της: Τις ρευστές, επινοημένες ταυτότητες, την κρυπτονυμία, την ανωνυμία, τις εύκολες γνωριμίες, τα αμήχανα ραντεβού στα τυφλά, τις αποκαλύψεις. Αλλά και την τόσο ιδιαίτερη ψυχολογία ενός αναγνωρίσιμου εφήβου, που μεταπηδά από τον αυτοθαυμασμό στις αυτολύπηση από τη μια στιγμή στην άλλη. Γλώσσα κοφτή, σπαρταριστή, ασθματική, νεανική χωρίς υπερβολές, που καταφέρνει να είναι άμεση και καυστική, δίχως να εκπίπτει στον μιμητισμό ή σε μεγαλίστικες υπερβολές. Χρησιμοποιεί τη μορφή της ημερολογιακής καταγραφής, παρακολουθώντας τις μεταπτώσεις του ήρωά της μέρα τη μέρα, καθώς επιχειρεί το άλμα του πάνω από τα κενά μιας γεμάτης αβεβαιότητες ενηλικίωσης. Χωρίς διδακτισμούς και αχρείαστους συναισθηματισμούς, μας δίνει μια από τις πιο πειστικές εκδοχές της εφηβείας που έχουμε διαβάσει τα τελευταία χρόνια, ένα μυθιστόρημα με αφηγηματικό νεύρο και χυμούς ζωής.

*Ο Κώστας Κατσουλάρης είναι συγγραφέας και βιβλιοκριτικός.

kostas.katsoularis@gmail.co