2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


3os ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ

Δημοσίευση: 02-04-2009 - Τεύχος: Τεύχος 39 (Μάρτιος 2009)



3os ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ
ΑRTA PRESS - METAIXMIO

Οι δύο πρώτοι Διαγωνισμοί Διηγήματος της ARTA PRESS αποτελούν ήδη γεγονότα. Και μάλλον επιτυχημένα, ακόμα και εάν κρίνουμε με μοναδικό κριτήριο τον αριθμό των διαγωνιζομένων. Ωστόσο, πέρα από την μεγάλη συμμετοχή, υπάρχουν και άλλα κριτήρια για να μας κάνουν ευτυχείς: η σύνθεση των κριτικών επιτροπών, τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής (creative writing), η φιλοξενία  των διαγωνιζόμενων στην πόλη της Άρτας, η συνδιοργάνωση με τον εκδοτικό οίκο ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, η υποστήριξη από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Όλα αυτά - ίσως και άλλα- είναι λόγοι που μας κάνουν να αισιοδοξούμε για το μέλλον του Διαγωνισμού. Με  ομολογημένη την επιδίωξη να γίνει αυτός, ει δυνατόν, ένας μικρός θεσμός στον πολιτισμό της Περιφέρειας. Όπως ήδη αντιληφθήκατε ο 3ος Διαγωνισμός Διηγήματος ARTA PRESS - ΜεΤαΙΧΜΙΟ μόλις  ξεκίνησε.

Πριν όμως αναφερθούμε στις λεπτομέρειες του 3ου Διαγωνισμού, να θυμηθούμε τι είχε γίνει  με τους δύο πρώτους.


1ος ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Ο 1ος Διαγωνισμός Διηγήματος πραγματοποιήθηκε το 2006 σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και τον αρτινό σύλλογο ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ.  Σε αυτόν συμμετείχαν 71 άτομα από την Ήπειρο αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας.  Η κριτική επιτροπή που αποτελούνταν από τους Κώστα Κατσουλάρη, Χριστίνα Ντουνιά, Νώντα Παπαγεωργίου, Γιώργο Παπασωτηρίου και Ντίνο Γιώτη, συνέταξε την τελική λίστα.  Οι συμπεριληφθέντες στην short list  συγγραφείς παρακολούθησαν δωρεάν ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής που έγινε στην 'Αρτα από τους συγγραφείς Κώστα Κατσουλάρη και Βαγγέλη Ραπτόπουλο. Τελικά, πρώτος νικητής αναδείχθηκε ο Ευθύμιος Σακκάς με το διήγημά του "Ο Πάνας" (τεύχος 11 ARTA PRESS), o οποίος πήρε για βραβείο ένα λάπτοπ, προσφορά της εταιρείας ΓΕΡΜΑΝΟΣ, ενώ οι υπόλοιποι πήραν μια σειρά βιβλίων, προσφορά του εκδοτικού οίκου ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.


 
2ος ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
Ο 2ος Διαγωνισμός έγινε το 2007 σε συνεργασία  με το ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και  με την υποστήριξη του ΕΚΕΒΙ. Το σεμινάριο δημιουργικής γραφής για τους επιλεχθέντες στη μικρή λίστα, έγινε από τον Γιάννη Καλπούζο, Κώστα Κατσουλάρη και Βαγγέλη Ραπτόπουλο. Την 1η Δεκεμβρίου 2007,  στην  αίθουσα του συλλόγου "ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ", σε μια μικρή τελετή,  ανακοινώθηκαν τα ονόματα των  νικητών του 2ου Διαγωνισμού Διηγήματος, από την Κριτική Επιτροπή που την αποτελούσαν οι Γιάννης Καλπούζος, Κώστας Κατσουλάρης, Βαγγέλης Ραπτόπουλος, Νώντας Παπαγεωργίου και Ντίνος Γιώτης. Το 1ο βραβείο (ένα laptop, προσφορά του καταστήματος Multirama) απενεμήθη στον Γιάννη Παλαβό για το διήγημά του "Για αλλαγή" (τεύχος 27 ARTA PRESS). Για τον 2ο και 3ο νικητή δόθηκαν μια σειρά λογοτεχνικά βιβλία, προσφορά των εκδόσεων Mεταίχμιο.



3ος ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
Ο 3ος Διαγωνισμός Διηγήματος της ARTA PRESS συνδιοργανώνεται και αυτή τη φορά με το ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και έχει την υποστήριξη του ΕΚΕΒΙ και του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Άρτας. Την Κριτική Επιτροπή του Διαγωνισμού απαρτίζουν οι Γιάννης Καλπούζος (ποιητής και συγγραφέας), Κώστας Κατσουλάρης (συγγραφέας και κριτικός), Αργυρώ Μαντόγλου (συγγραφέας και κριτικός),  Νώντας Παπαγεωργίου (εκδότης ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ), Πέτρος Τατσόπουλος (συγγραφέας και κριτικός). Στον διαγωνισμό μπορεί να συμμετάσχει ο καθένας με ένα διήγημά του, στην ελληνική γλώσσα. Το διήγημα δεν πρέπει να έχει εκδοθεί ή δημοσιευθεί με οποιονδήποτε τρόπο. Να έχει έκταση από 500 έως 2500 λέξεις. Η προθεσμία υποβολής των έργων είναι η 21η Ιουνίου 2009 στην ηλεκτρονική διεύθυνση Τα βραβεία για τον πρώτο νικητή είναι ένα laptop, αξίας 800 ευρώ, προσφορά του καταστήματος expert- Σκέντος, ενώ για τον 2ο και 3ο μια σειρά λογοτεχνικά βιβλία, αξίας 600 ευρώ, προσφορά των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.  Επιπλέον, οι δέκα επιλεχθέντες για τη μικρή λίστα θα φιλοξενηθούν δωρεάν για ένα βράδυ στην΄Αρτα και θα μπορούν να παρακολουθήσουν, επίσης δωρεάν,  το σεμινάριο δημιουργικής γραφής που θα γίνει από τους συγγραφείς Κώστα Κατσουλάρη και Πέτρο Τατσόπουλο.   Περισσότερες λεπτομέρειες για τον διαγωνισμό στην ιστοσελίδα www.artapress.gr και στα επόμενα φύλλα της εφημερίδας ARTA PRESS.