2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

Δημοσίευση: 02-04-2009 - Τεύχος: Τεύχος 39 (Μάρτιος 2009)



"H παρουσία μας στο πολιτικό σκηνικό αναγκάζει τα κόμματα να ασχολούνται με τα περιβαλλοντικά θέματα”

Ο Νίκος Χρυσόγελος είναι μέλος της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, υποψήφιος ευρωβουλευτής
και συντονιστής της εκλογικής καμπάνιας στις ευρωεκλογές του 2009
Οι Οικολόγοι Πράσινοι φαίνεται να εμφανίζονται από το πουθενά και να «μπαίνουν» στην ελληνική Βουλή και το Ευρωκοινοβούλιο, σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις. Πως το σχολιάζετε;
Είναι περισσότερο ανάγκη της εποχής μας. Οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι ένα σχετικά νέο κόμμα, αλλά τα περισσότερα στελέχη τους προέρχονται από κινήσεις πολιτών, οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος και υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν είναι επαγγελματίες πολιτικοί. Πριν από μέλη των Οικολόγων Πράσινων ήταν και συνεχίζουν να είναι ενεργοί πολίτες. Αυτές οι νέες κοινωνικές δυνάμεις, που ξεπερνούν φυσικά το 3,5-4,5% που μας δίνουν κατά μέσο όρο οι δημοσκοπήσεις, δεν εκπροσωπούνται από τα άλλα κόμματα και στρέφονται προς τους Οικολόγους Πράσινους.



Ναι, αλλά πως μπορείτε να μιλάτε για πολιτική και να αναφέρεστε μόνο στα θέματα του περιβάλλοντος;
 
Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν μιλάνε μόνο για το περιβάλλον. Αυτό που πιστεύουμε και προωθούμε είναι ότι τα θέματα του περιβάλλοντος πρέπει να μπουν στο κέντρο όλων των πολιτικών αλλά για να τις επηρεάσουν, με στόχο τη βιωσιμότητα. Δεν μπορεί να μιλάμε σήμερα για τη γεωργία, τις μεταφορές, την οικονομία, το φορολογικό σύστημα, τις κοινωνικές σχέσεις, τις επενδύσεις, τις διεθνείς σχέσεις, την παιδεία, τον τουρισμό, την ισότητα, τη μεταναστευτική πολιτική, την παραγωγή και κατανάλωση, το εμπόριο χωρίς να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές διαστάσεις. Δεν είναι τυχαίο που οι διεθνείς οργανισμοί αλλά και ορισμένες κυβερνήσεις αρχίζουν να δανείζονται το λεξιλόγιο και κάποιες ιδέες των Πρασίνων και μιλάνε τώρα για στροφή στην πράσινη οικονομία.


Πράσινη οικονομία. Ακούγεται ωραίο, αλλά πρακτικά τι σημαίνει;
Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε πολλές ιδέες και προτάσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής και περιβαλλοντικής κρίσης μέσα από πράσινες πολιτικές. Επιδιώκουμε να διαμορφωθεί ένα σοβαρό σχέδιο ανασυγκρότησης σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο ώστε να δημιουργηθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση 5.000.000 και στην Ελλάδα 100.000 πράσινες θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. Αυτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα απαιτούσε επενδύσεις 500 δισεκατομμυρίων Ευρώ (στην Ελλάδα μικρό ποσοστό από τα 28 δις του «πακέτου Αλογοσκούφη»). Οι επιλογές αυτές θα βοηθούσαν τη χώρα να στραφεί σε πιο βιώσιμες μορφές οικονομίας. Για παράδειγμα θα στήριζαν τη μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση των απορριμμάτων, την απεξάρτηση από το πετρέλαιο, την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, την παραγωγή ενέργειας με ηλιακές στέγες στις κατοικίες και στα δημόσια κτίρια, την παραγωγή βιοκαυσίμων όχι από καλλιέργειες για τρόφιμα αλλά από υπολείμματα καλλιεργειών και μαγειρικά λάδια, την ανάπτυξη των δημόσιων συγκοινωνιών και του σιδηρόδρομου, την επέκταση της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, την εξοικονόμηση και βιώσιμη διαχείριση του νερού, την οικολογική αναβάθμιση των γειτονιών και τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, την εξυγίανση ρυπασμένων περιοχών, τη δημιουργία ποδηλατόδρομων. Για να γίνουν αυτά πρέπει να υπάρξουν συγκροτημένες πολιτικές που είναι φανερό ότι απουσιάζουν.


Σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία πόσο ρεαλιστικό είναι αυτό;
Οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι ρεαλιστές και θεωρούν ότι ακόμα και τα θέματα διεθνών σχέσεων και εξωτερικής πολιτικής πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα, με δεδομένο ότι  στην εποχή μας απειλείται πλέον η επιβίωσή μας. Προτείνουν συνεπώς μεγαλύτερη διάθεση συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο για την επίλυση των προβλημάτων. Η ρύπανση και η κλιματική αλλαγή δεν γνωρίζουν σύνορα, άρα οι διακρατικές σχέσεις πρέπει να στηριχθούν στο διάλογο και την επίλυση των διαφορών, αντί στην απειλή και τη χρήση βίας. Ο επανακαθορισμός των σχέσεων μας με τη φύση ώστε να γίνουν πιο αρμονικές, προϋποθέτει ότι και οι σχέσεις μέσα στις ανθρώπινες κοινωνίες και μεταξύ των πολιτισμών πρέπει να γίνουν πιο αρμονικές, να μειωθεί η φτώχια και να εξασφαλιστεί ένα επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους ανθρώπους.


Μήπως έχετε μόνο καλές ιδέες αλλά αυτές δεν μπορούν να εκφραστούν στην πράξη, εννοώ μήπως με την πολιτική, έχει επικρατήσει να εννοούμε κάτι διαφορετικό;
Τι νόημα έχει να αγωνίζεσαι για το μέλλον των παιδιών σου αν ταυτόχρονα καταστρέφεται το κλίμα, δηλητηριάζεται ο αέρας που αναπνέουν και το φαγητό που τρώνε, απειλείται η υγεία τους και στο μέλλον θα πρέπει να πληρώσουν τα χρέη που τους φορτώνουμε εμείς οι γονείς τους; Σήμερα φορτώνουμε τα παιδιά μας με τεράστια οικονομικά βάρη (χρέος, ελλείμματα της χώρας, ασφαλιστικό) και συμβάλλουμε στην επιτάχυνση του κλιματικού χάους που θα κάνουν την ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας εξαιρετικά δύσκολη. Αν ενδιαφερόμαστε πραγματικά για τα παιδιά μας θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτά τα τεράστια προβλήματα σήμερα. Και αυτό είναι ή πρέπει να είναι η ουσία της πολιτικής, η αντιμετώπιση δηλαδή των προβλημάτων όχι η άγονη αντιπαράθεση μεταξύ κομμάτων. Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν περιορίζονται στην κριτική, δεν μιλάνε μόνο για ένα μακρινό μέλλον, δεν λένε μόνο τι πρέπει να κάνουν οι άλλοι, μιλάνε και ενδιαφέρονται για το παρόν, για το πώς ζούμε σήμερα αλλά και το πώς θα είναι ο κόσμος στον οποίο θα ζήσουν τα παιδιά μας.


Γιατί οι πολίτες τελικά να υποστηρίξουν και να ψηφίσουν τους Οικολόγους Πράσινους;
Οι Οικολόγοι Πράσινοι έρχονται να επηρεάσουν την πολιτική στη χώρα μας, προτείνοντας ταυτόχρονα και αλλαγές στις επιλογές που κάνουμε στην προσωπική μας ζωή. Εκφράζουμε επιλογές, αξίες, ευαισθησίες πολλών ανθρώπων και γι αυτό παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε την εύνοια των περισσότερων ΜΜΕ φαίνεται να εκφράζουμε όλο και μεγαλύτερα ποσοστά πολιτών. Και τώρα που είμαστε εκτός Βουλής και έχουμε περιορισμένες δυνατότητες, σε μια σειρά θέματα παίρνουμε πρωτοβουλίες. Φανταστείτε πόσα μπορούμε να κάνουμε με τη συμμετοχή μας στο ευρωπαϊκό και το εθνικό κοινοβούλιο!
Θέλουμε η πολιτική μας παρέμβαση να κάνει τους πολίτες να νοιώθουν ότι ανεξάρτητα από το τι ψηφίζουν μπορούν να συνεργάζονται με τους Οικολόγους Πράσινους και να προωθούν από κοινού λύσεις, αλλαγές πολιτικών. Επιδιώκουμε να διαμορφώνουμε και στη Βουλή και στην κοινωνία πλειοψηφίες σε θέματα, που είναι πλέον ώριμα μεταξύ των πολιτών αλλά δεν είναι στις προτεραιότητες των πολιτικών.


Ωραία, και τι μπορείτε να πετύχετε αν εκλέξετε έναν-δύο βουλευτές; Θα αλλάξουν μήπως οι συγκεκριμένες πολιτικές;
Στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου 2009, επιδιώκουμε να ξεπεράσουμε κατά πολύ το 3% και να εκλέξουμε 1-2 ευρωβουλευτές. Με 3% στις εθνικές εκλογές θα εκλέξουμε 8 βουλευτές, ενώ με 4,5% πάνω από 12. Επιδιώκουμε η παρουσία των Οικολόγων Πρασίνων στη Βουλή να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στην οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική πολιτική, για να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών. Μια ισχυρή παρουσία των Οικολόγων Πρασίνων στην ελληνική Βουλή, όποτε και να γίνουν οι εκλογές, θα πίεζε και τα άλλα κόμματα να αλλάξουν και θα βοηθούσε συνολικότερα την εξέλιξη της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος που βρίσκεται σε βαθιά κρίση σήμερα. Ήδη η παρουσία μας στο πολιτικό σκηνικό αναγκάζει τα κόμματα να ασχολούνται με τα περιβαλλοντικά θέματα και να «δανείζονται» πολιτικές ορολογίες άγνωστες σε αυτά μέχρι πριν λίγο καιρό, όπως η πράσινη οικονομία, τα πράσινα επαγγέλματα, οι πράσινες μεταφορές. Η δική μας πολιτική πίεση θα εξαναγκάσει και τα άλλα κόμματα να ασχοληθούν με έργα και όχι να μένουν μόνο στα λόγια. 


Ποια είναι η απήχηση του κόμματός σας στην Ήπειρο;

Μετά τις εθνικές εκλογές του 2007 οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι ένα κόμμα που αναπτύσσεται κοινωνικά και πολιτικά σε όλη την περιφέρεια. Σε πολλές περιοχές της χώρας έχουμε ήδη σοβαρές δυνάμεις και γι αυτό εκεί και τα ποσοστά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις είναι συχνά από 3-5,9%. Είναι αλήθεια ότι η Ήπειρος, εκτός από τα Ιωάννινα, είναι μια περιοχή που αν και αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα έχει ελάχιστη συμμετοχή στην χιονοστιβάδα που έχει προκαλέσει η πολιτική παρουσία των Οικολόγων Πράσινων. Είναι αντίφαση η Γενική Γραμματέας της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, η Βούλα Τσέτση, ένα πρόσωπο που παίζει ενεργό και σημαντικό ρόλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να είναι από την Ήπειρο, αλλά η περιοχή να μην έχει ισχυρή παρουσία των Οικολόγων Πρασίνων.
Ωστόσο η Ήπειρος είναι μια περιοχή που διαθέτει αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό και πιστεύουμε ότι σύντομα θα κινητοποιηθούν και θα αυτο-οργανωθούν ενεργοί πολίτες και από αυτήν την περιοχή για να συμμετάσχουν ενεργά στους Οικολόγους Πράσινους.