2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Γιατί λέμε ΟΧΙ στο ΒΙ.ΠΑ

Δημοσίευση: 02-04-2009 - Στήλη: Τα Δημοτικά - Τεύχος: Τεύχος 39 (Μάρτιος 2009)



Γιατί λέμε ΟΧΙ στο ΒΙ.ΠΑ

Στις 3 Φλεβάρη, ακούσαμε ότι η ανάπτυξη της Άρτας θα περάσει από το ΒΙ.ΠΑ στα Ρόκκα.
Αν δεν δεχθούμε τώρα δήλωσαν, η Ιόνια Οδός όταν γίνει, ίσως  γίνει δρόμος φυγής για πολλούς από μας. Μόνο δυο τρείς κτηνοτρόφοι αντιδρούν γιατί λέει εκμεταλλεύονται την περιοχή. Μας είπαν και παροιμία, πως αν έχουμε μυαλό  θα γίνουμε πλούσιοι. Ξαφνιαστήκαμε, αλλά δεν τα πιστέψαμε. Μαζευτήκαμε λοιπόν το Σάββατο 14 Φλεβάρη στα Ρόκκα. Κουβεντιάσαμε και αποφασίσαμε. Είμαστε πάρα πολλοί και μετά τις υπογραφές που μαζέψαμε, διαπιστώσαμε ότι είμαστε όλοι οι κάτοικοι του χωριού μια γροθιά απέναντι στην πρόταση.
Λέμε λοιπόν ΟΧΙ στο ΒΙ.ΠΑ. Να μερικά από τα επιχειρήματά μας:

1. Τα λιβάδια αυτά από παλιά έδιναν ψωμί στους πολλούς κτηνοτρόφους του χωριού. Σήμερα, λιγότεροι μεν, αλλά βοσκούν τα πρόβατά τους και ζούν τις οικογένειές οι κτηνοτρόφοι του χωριού. Αύριο, ίσως αποφασίσουν να γίνουν περισσότεροι και να  εκμεταλλευτούν την έκταση για κτηνοτροφική παραγωγή.

2. Πριν από 25-30 χρόνια 2-3 ανήσυχοι και διορατικοί χωριανοί έφεραν στο χωριό τα ακτινίδια. Σήμερα το κύριο εισόδημα των περισσότερων  κατοίκων προέρχεται από την καλλιέργεια της ακτινιδιάς. Ο κόσμος δουλεύει στα κτήματά του και βγάζει καλό μεροκάματο. Γιατί να ρισκάρουμε και να υποβαθμίσουμε την ποιότητα της παραγωγής μας; Οι κίνδυνοι  υπάρχουν. Την μόλυνση στον υδροφόρο ορίζοντα και στην ατμόσφαιρα την φοβόμαστε.

3. Η οικιστική ανάπτυξη του χωριού είναι μεγάλη. Είναι όμορφο το χωριό σας λένε όσοι αγοράζουν οικόπεδα και κτίζουν τα σπίτια τους. Το ξέρουμε και μείς που γεννηθήκαμε εδώ και επιλέξαμε να ζούμε μακριά από τη όχληση της όποιας Βιομηχανίας. Θέλουμε και τα παιδιά μας αύριο να το λένε. Ακούσαμε βέβαια την λύση ότι τα πρόβατα θα τα μεταφέρουμε κάπου αλλού. Τα κτήματά μας, τα σπίτια μας, εμείς; Να φύγουμε και μείς; Όχι , δεν δεχόμαστε την υποβάθμιση στην ποιότητα της ζωής μας.

Και, τέλος, δεν πουλάμε τη γή μας σε κανέναν Φορέα Διαχείρισης, για να επενδύσουν εκεί όσοι ονειρεύονται τα πακέτα των επιδοτήσεων  και την βιομηχανική ανάπτυξη στην Άρτα.
Το φιλέτο να το ξεχάσουν. Ας φτιάξουν το ΒΙ.ΠΑ εκεί που συμφωνεί η Τοπική Κοινωνία και η Δημοτική Αρχή. Τρίτη φορά και τελευταία τους.

 

 Χρήστος Β. Κολιός