2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Distributed Computing - Σώστε τον κόσμο από το σπίτι σας

Δημοσίευση: 31-03-2009 - Στήλη: Ψηφιακός Κόσμος - Τεύχος: Τεύχος 39 (Μάρτιος 2009)



Distributed Computing
Σώστε τον κόσμο από το σπίτι σας.

Χρησιμοποιήστε τον υπολογιστή σας για να θεραπεύσετε ασθένειες, να μελετήσετε το φαινόμενο του θερμοκηπίου, να ανακαλύψετε ζωή στο σύμπαν και καινούρια άστρα και να κάνετε πολλών ειδών επιστημονικές έρευνες.
Πώς; Είναι απλό. Χρησιμοποιώντας τον “αδρανή” χρόνο του υπολογιστή σας. Τι εννοούμε αδρανή; Πολύ απλά, ο επεξεργαστής του υπολογιστή σας “κάθεται” χωρίς να κάνει σχεδόν τίποτα, περίπου το 90% του χρόνου λειτουργίας του. Δεν θα ήταν ωραίο να “δανείσετε” στην επιστήμη αυτή τη χαμένη ισχύ; Αυτό σκέφτηκαν και οι πανέξυπνοι engineers του Πανεπιστημίου Berkeley (από τα πιο αναγνωρισμένα στον κόσμο) και εγένετo SETI@Home.
‘Ολα ξεκίνησαν από το SETI (SETI - Search for Extra Terrestrial Intelligence) και την ανάγκη που δημιούργησε η συγκέντρωση σημάτων από τα ραδιοτηλεσκόπια και η περαιτέρω ανάλυσή τους. Ο όγκος των δεδομένων αυτών απαιτεί τεράστια ποσά ισχύος και συνήθως τις διαδικασίες αυτές φέρνουν εις πέρας supercomputer (Cray είσαι εδώ;). Στην προκειμένη περίπτωση αυτό δεν ήταν αρκετό και οι επιστήμονες απευθύνθηκαν στον μεγαλύτερο supercomputer του κόσμου: Την ισχύ όλων των PCs που έχουμε στα σπίτια μας (μην ξεχνάτε είναι @home)!
Η ιδέα είναι πολύ απλή ως σύλληψη: τα δεδομένα στέλνονται σε κάθε υπολογιστή ο οποίος αναλαμβάνει να τα αναλύσει και κατόπιν να αποστείλει τα αποτέλεσμα πίσω σε έναν κεντρικό server ο οποίος τα αποθηκεύει. Από τη σύλληψη μέχρι την υλοποίηση ο χρόνος που απαιτείται είναι σημαντικός. Τον Μάιο του 1999 όμως το SETI@Home έγινε γεγονός (κοντεύει  τα 10 έτη) και ο υπολογιστής του καθενός μπορεί και αναλύει δεδομένα..
Από τότε βέβαια κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και πλέον πάρα πολλά Distributed projects (κυρίως από το Berkeley και πάλι) έχουν βρεί το δρόμο τους. Ενδεικτικά αναφέρω τα Folding@Home (από το Stanford – Πρωτεϊνες ενωθείτε..) και το LHC@home (άραγε τι να γίνεται μέσα στον Large Hadron Collider του CERN;).
Σύμμαχος σε αυτά τα εγχειρήματα είναι η τεχνολογία με νέους εξελιγμένους software clients (το BOINC - Berkeley Open Infrastructure for Network Computing - του Berkeley χρησιμοποιεί και GPU Processing Power), καινοτομίες στον καταμερισμό των εργασιών καθώς και το processing power που έχουν πια τα “κοινά” PC στα σπίτια μας.
Ξεκινήστε κι εσείς σήμερα κιόλας και μπορεί να είστε αυτός που θα ανακαλύψει τη θεραπεία του καρκίνου (μακάρι..) ή να ανακαλύψετε από που έρχονται τα μικρά πράσινα ανθρωπάκια..!