2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Λαογραφικό Μουσείο Άρτας

Δημοσίευση: 11-02-2009 - Τεύχος: Τεύχος 38 (Φεβρουάριος 2009)



ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΤΑΣ

Σ’ ένα όμορφο πέτρινο κτίριο
του 19ου αιώνα,
δίπλα στο θρυλικό γεφύρι,
φιλοξενείται ένα κομμάτι
της ιστορίας της πόλης.

Του Ευθύμιου Σακκά

Το λαογραφικό μουσείο της Άρτας στεγάζεται στο κτίριο που βρίσκεται δίπλα στο θρυλικό γεφύρι και χτίστηκε το 1884 από αυστριακό αρχιτέκτονα. Αρχικώς χρησιμοποιήθηκε ως φυλάκιο του γεφυριού και στην συνέχεια, μετά την συνθήκη του 1881 που καθόριζε τα σύνορα Ελλάδας- Τουρκίας στη μέση του γεφυριού , ως μεθοριακός σταθμός. Στον προθάλαμο του μουσείου υπάρχει συγγραφικό υλικό που προσφέρει  μια αναλυτική εικόνα για της λαικές παραδόσεις της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου.

Στο ένα από τα δύο δωμάτια του ισογείου διατηρούνται εκθέματα από τον παλιό ναό του Αγίου Δημητρίου και εκτός από το ιστορικό φωτογραφικό υλικό του γεφυριού οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα , περνώντας στο δεύτερο ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο, να απολαύσουνε και ακουστικό υλικό με όλη την ιστορία του θρύλου του γεφυριού. Ανεβαίνοντας προς τον επάνω όροφο ο χώρος είναι διακοσμημένος με αποκριάτικες μάσκες και μια πλακέτα ενημερώνει για τον τρόπο και τους λόγους που ο αρτινός λαός άρχισε να μεταμφιέζεται επί τουρκοκρατίας, για να καθιερωθεί αργότερα ως ένα ετήσιο έθιμο της πόλης. Τα τρία δωμάτια του ορόφου χρησιμεύουν για την ανάδειξη του παραδοσιακού τρόπου ζωής στην καρδιά της πόλης αλλά και στην ύπαιθρο.

 Μια αναπαράσταση των καταστημάτων της πλατείας μονοπωλίου (ένα υποδηματοποιείο, ένα αποστακτήριο, ένα κηροποιείο και ένα καφενείο) αναβιώνει την καθημερινότητα στην πόλη καθώς και τα εργαλεία που ήταν αναγκαία για την εκάστοτε δουλειά και που στην βιομηχανική πλέον εποχή μας μόνο για εκθέματα προσφέρονται. Η δεύτερη αναπαράσταση έχει να κάνει με την αγροτική ζωή που ήταν και η κύρια πηγή εισοδημάτων για τους αρτινούς και εστιάζει στα παραδοσιακά εργαλεία που χρησίμευαν για την καλλιέργεια της γης και την φροντίδα των ζώων.

 Στο τρίτο δωμάτιο φιλοξενείται μια πιστή αναπαράσταση της εσωτερικής διακόσμησης ενός παραδοσιακού σπιτιού με όλα τα απαραίτητα οικιακά σκεύη, τον αλησμόνητο αργαλειό και την ζεστασιά που αναδεύει η αισθητική του χώρου να ξυπνάει ανέμελες αναμνήσεις από την ζωή στο χωριό. Τέλος θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες στην υπεύθυνη του μουσείου για την φιλοξενία και τις πολύτιμες πληροφορίες.