2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


EPIRUS BLOGS

Δημοσίευση: 11-02-2009 - Τεύχος: Τεύχος 38 (Φεβρουάριος 2009)



 

EPIRUS BLOGS

Blogs από το web logs (ιστολόγια) ονομάζονται προσωπικές ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο.
Φιλοξενούνται δωρεάν από μεγάλες δικτυακές εταιρείες (η μεγαλύτερη blogspot.com ανήκει στην Google) και μπορούν να περιέχουν κείμενα, εικόνες, ήχους και μικρά βίντεο.

Του Γιάννη Κονταξή
Τα τελευταία χρόνια με την αλματώδη τεχνολογική ανάπτυξη και την ταχεία διάδοση του internet ανοίχτηκε ένας ακόμα δρόμος ενημέρωσης του κοινού. Ένας  δρόμος που δεν σχετίζεται με τα παραδοσιακά ΜΜΕ, τις διαφημίσεις και την ελεγχόμενη από το κεφάλαιο ενημέρωση. Έτσι δημιουργήθηκαν τα blogs. Η δυνατότητα δηλαδή να μπορεί να δημιουργήσει ο καθένας την προσωπική του ιστοσελίδα και να χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο για να εκφράσει τα πιστεύω του. Εννοείται βέβαια ότι η μεγάλη τους απήχηση δεν άφησε ανεπηρέαστους ακόμα και αυτούς που θα έχαναν το μονοπώλιο της ενημέρωσης από τα χέρια τους. Υπάρχουν δηλαδή και blogs που συνεχίζουν να αναπαράγουν ψεύδη και διαστρεβλωμένα γεγονότα. Αυτή η δυνατότητα του διαδικτύου να μην μπορεί να αποκλείσει κανέναν είναι που διατηρεί και τον πλουραλισμό απόψεων στον ηλεκτρονικό χώρο ενημέρωσης
Με γρήγορη ταχύτητα αυτός ο νέος τρόπος ενημέρωσης έφτασε και στην Ελλάδα. Χιλιάδες τα blogs που δημιουργήθηκαν και εκατομμύρια οι αναγνώστες τους. Blogs αθλητικά, πολιτικά, καλλιτεχνικά, προσωπικά και blogs που συνδυάζουν τα πάντα. Η Ήπειρος, μπορεί να είναι η φτωχότερη περιοχή της Ευρώπης, αλλά όσον αφορά τις νέες τεχνολογίες δηλώνει πάντα παρούσα. Έτσι και τώρα, με ένα απλό ψάξιμο στο διαδίκτυο μπορεί ο καθένας να βρει πολλές εκατοντάδες ιστοσελίδες και blogs που αναφέρονται στην «ξεχασμένη» γωνιά της Ελλάδας. Ψάχνοντας φάνηκε ότι ο Νομός 'Αρτας είναι αυτός που έχει τα λιγότερα blogs σε σχέση με τους άλλους τρεις νομούς της Ηπείρου. Ενώ παντού υπάρχουν blogs ενημερωτικά για ό,τι συμβαίνει σε κάθε νομό, στην Άρτα η ενημέρωση υπάρχει μόνο σε επίσημα sites , εφημερίδων και μη, και όχι σε προσωπικές ηλεκτρονικές προσπάθειες. Από την άλλη ο Νομός Ιωαννίνων έχει την αριθμητική υπεροχή σε blogs αλλά και την ποιοτική αφού η ενημέρωση που παρέχεται προέρχεται από διάφορες πολιτικές και κοινωνικές τάσεις.
Για να διευκολύνουμε όμως το ψάξιμό σας, ψάξαμε και βρήκαμε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα, κατά τη γνώμη μας,  blogs της Ηπείρου και σας τα παρουσιάζουμε. Καλό «σερφάρισμα»…!


ΝΟΜΟΣ ΑΡΤΑΣ

AVenGer!
avenger3000.blogspot.com
Στίχοι τραγουδιών, μουσικά βίντεο, υπαρξιακές ανησυχίες, συμβουλές για υπολογιστές, φωτογραφίες και πολλά άλλα ακόμα. Ένα blog που απευθύνεται κυρίως σε νέους και νέες και βασίζεται αρκετά στην επικοινωνία των αναγνωστών του.

ΚΟΓΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
pnikolaoskogias.blogspot.com
Ένα αμιγώς θρησκευτικό blog ίσως να είναι κάτι που δεν το περιμένατε. Ο λόγος που παρατίθεται εδώ δεν είναι επειδή συμφωνώ με το περιεχόμενο του αλλά επειδή πολλές φορές θα έχουμε ακούσει από αρκετούς θρησκόληπτους για το πόσο πολύ διαβάλλει η τεχνολογία τους ανθρώπους, αλλά από την άλλη κανείς δεν αρνήθηκε ότι μπορεί εύκολα να αποτελέσει προπαγανδιστικό όπλο στα χέρια του καθενός.

Skoumas.net
www.skoumas.net
Νεανικό blog που φιλοξενεί από μουσικά clips, videos, βιβλία, μέχρι σχόλια για τον πλανήτη, την κοινωνία, την πόλη και αρκετές προσωπικές στιγμές. 

ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

IGOUMENITSA BLOG
igoumenitsablog.blogspot.com
Το blog αυτό δημιουργήθηκε «ως χώρος συζήτησης των προβλημάτων της Θεσπρωτικής Πρωτεύουσας. Η Ηγουμενίτσα στο επίκεντρο με ζητούμενο την έκφραση θέσεων και απόψεων για το πως αυτή η πόλη μπορεί να γίνει καλύτερη».  Πολιτικά, καλλιτεχνικά, αθλητικά και πολλά ακόμα. 

Thesprotia Blog
thesprotiabloggers.blogspot.com
Όπως αναγράφεται και στην αρχική σελίδα: «Δημιουργήσαμε αυτόν τον χώρο για να αναπτύξουμε έναν δημόσιο διάλογο που θα σχετίζεται με την ανάπτυξη, τους οραματισμούς και την διαμόρφωση αυτών των προϋποθέσεων που θα καταστήσουν το τόπο μας αντάξιο των προσδοκιών μας όπως αυτός εκφράζεται μέσα από την θεσπρωτική επικαιρότητα. Ειδήσεις, έκφραση θέσεων και προβληματισμών ώστε ο νομός μας να πάρει τη θέση που του πρέπει στο οικονομικό και πολιτιστικοκοινωνικό γίγνεσθαι». Μια ιστοσελίδα γεμάτη ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει στο νομό Θεσπρωτίας, καλά ενημερωμένη για τις εξελίξεις.

filiati.blogspot.com
«Γίνε ο δημοσιογράφος της πόλης σου, στείλε μας για δημοσίευση…το άρθρο σου, το σχόλιο, την εκδήλωση, την ανακοίνωση, το παράπονο, την καταγγελία, και ο,τιδήποτε νομίζεις πως θα συνεισφέρει στην ενημέρωση για την πόλη και τα χωριά των Φιλιατών». Έτσι αυτοπαρουσιάζεται το παραπάνω blog και αποτελεί μια πάρα πολλή καλή και πλούσια σε όγκο προσπάθεια ενημέρωσης των κατοίκων των Φιλιάτων για όλα όσα περιστρέφονται γύρω από το πολιτικό και πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής τους.

ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Πολιτική Επικαιρότητα
http://polep.blogspot.com
Ένα από τα λίγα πολιτικοποιημένα blog της Ηπείρου και ταγμένο ξεκάθαρα στο… πλευρό της επανάστασης. Εδώ θα βρείτε κείμενα, σχόλια, ειδήσεις και απόψεις σχετικά με όλα τα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας και όλα αναλυμένα, φυσικά, από μια (ακρο)αριστερή οπτική. Η θεματολογία του κυμαίνεται από την αναρχία και την οικολογία μέχρι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και την εκκλησία ενώ υπάρχουν και πολλά links για άλλες ιστοσελίδες. Πέρα από την όποια πολιτική συμφωνία ή διαφωνία, το συγκεκριμένο blog είναι πληρέστατο και μια επίσκεψη σε αυτό μόνο καλό μπορεί να κάνει σε όποιον ενδιαφέρεται για τα κοινά.

Καθημερινοί Ποδηλάτες
podilates-ioannina.blogspot.com
Οι μικρές αποστάσεις που χαρακτηρίζουν τις πόλεις της Ηπείρου είναι ιδανικές για τη χρήση του ποδηλάτου ως μέσο μεταφοράς. Αυτό κάνουν πράξη άλλωστε, και αρκετοί από τους συμπολίτες μας. Το συγκεκριμένο blog έρχεται για να παράσχει πληροφορίες πάνω στις νέες μάρκες ποδηλάτων, στην επιδιόρθωση προβλημάτων και σε ό,τι σχετίζεται με το ποδήλατο, αλλά και για να το προωθήσει ως το πλέον φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μεταφοράς, αφού… καίει λίπος και όχι βενζίνη!

Φοιτητική Ομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας
foea.blogspot.com
Αντιγράφουμε από το προφίλ του blog: «Η Φοιτητική Ομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας (ΦΟΕΑ) συνεχίζει το έργο της από το 1980 στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου. Μέλη μας είναι φοιτητές από όλες τις σχολές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ υπάρχει άριστη συνεργασία με φοιτητικές ομάδες σχετικές με την εθελοντική αιμοδοσία από όλα τα πανεπιστήμια της χώρας». Η διαδικασία της αιμοδοσίας διαρκεί 10 λεπτά και το αίμα που δίνουμε μπορεί να σώσει μέχρι και τρεις ζωές.

Ioannina Daily Photo
ioanninadailyphoto.blogspot.com
Το Ioannina Daily Photo είναι ένα blog γεμάτο φωτογραφίες της πόλης των Ιωαννίνων. Φωτογραφίες που απεικονίζουν εκτός από τα αξιοθέατα και μικρές γωνιές της πόλης καθώς και τους ανθρώπους της. Αποτελεί μέρος ενός παγκόσμιου photoblog που περιέχει blogs  με φωτογραφίες πόλεων από κάθε γωνιά του πλανήτη, φωτογραφίες που απεικονίζουν την καθημερινότητα της πόλης και δεν χωράνε στα «λαμπερά» τουριστικά βιβλία.

ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Αγωνιστική Κίνηση Νοσοκομείου Πρέβεζας
agonistikiparemvasi.blogspot.com
Το blog αυτό αφορά την ηλεκτρονική αντιπληροφόρηση που παρέχει αυτή η συνδικαλιστική κίνηση που δραστηριοποιείται στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας. Το πολιτικό περιεχόμενο κυμαίνεται από συντεχνιακά νέα που αφορούν τον κλάδο της Υγείας μέχρι γενικότερα κοινωνικά ζητήματα και τη θέση της Αγωνιστικής Κίνησης πάνω σε αυτά. Το blog ανανεώνεται συνεχώς με όλα τα τελευταία νέα και στο πλούσιο αρχείο του μπορείτε να βρείτε όλες τις δημοσιεύσεις του.

Φιλιππιάδα… γιατί εδώ μας αρέσει
filippiada.blogspot.com
Η Φιλιππιάδα έχει και αυτή το δικό της blog και μάλιστα ένα από τα πληρέστερα. Το blog ενημερώνεται συνεχώς για όλα τα τεκταινόμενα τόσο στην πόλη της Φιλιππιάδας όσο και σε ολόκληρο το γεωγραφικό διαμέρισμα της Ηπείρου. Περιλαμβάνει πολιτικές, καλλιτεχνικές και αθλητικές ειδήσεις καθώς και διάφορους συνδέσμους για διάφορες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο.

Παραθέτουμε εδώ έναν πίνακα με κάποια ενδεικτικά blogs (πλην των δεκάδων "επίσημων") από τα πολλά που υπάρχουν και αφορούν στην Ήπειρο. Μια προσωπική βόλτα στο Διαδίκτυο είναι βέβαιο ότι θα σας  οδηγήσει και σε πολλά άλλα αξιόλογα blogs, που εμείς δεν εντοπίσαμε. 

• Τα δάκρυα του ήλιου, xristosarta.blogspot.com
• Αστροχώρι  Άρτας, astrohori.blogspot.com
• Κουτσοκαμάρα, koutsokamara.blogspot.com
• Ατσαλάκωτα Εμπρός, atsalakotaempros.blogspot.com
• Θυμοσοφείν..., thymosophein.blogspot.com
• Αθλητική Θεσπρωτική, www.athlitikithesprotiki.blogspot.com
• Tο πρώτο φόρουμ της πόλης, www.artinoi.gr
• Εικόνες από τα Τζουμέρκα, www.theodoriana.com
• Με τη διαλεκτική της αρνητικότητας για την καθολική απελευθέρωση, argird.blogspot.com
• Η σιωπή μπορεί να περιμένει, chorikos.blogspot.com
• Διαδικτυακή Εφημερίδα Πρέβεζας,    
www.prevezablog.blogspot.com