2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Σημειώσεις 38

Δημοσίευση: 11-02-2009 - Στήλη: Σημειώσεις - Τεύχος: Τεύχος 38 (Φεβρουάριος 2009)



ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ


Η κωμωδία " Οι Ηλίθοι" του σπουδαίου Αμερικανού συγγραφέα Νηλ Σάιμον παρουσιάζεται από το Θέατρο Πολυθέαμα στα Ιωάννινα, σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ και σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόγκου. Πρόκειται για μια ιστορία που εκτυλίσσεται σε ένα μικρό χωριό της Ουκρανίας. Εκεί καταφθάνει ένας δάσκαλος και ανακαλύπτει κάτι εντελώς απροσδόκητο: οι κάτοικοι του χωριού είναι ηλίθιοι, εξαιτίας μιας κατάρας που έχει ενσκήψει στο χωριό από το μακρινό παρελθόν. Ο δάσκαλος γνωρίζει την κόρη του γιατρού, την ερωτεύεται παράφορα και ξεκινά τον αγώνα του για την αποκατάσταση της λογικής και της αλήθειας, μαθαίνοντας ωστόσο ότι δεν διαθέτει γι’ αυτό παρά ελάχιστο χρόνο…
(Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:00 στην αίθουσα 2 του Πολυθεάματος. Τηλ. για κρατήσεις θέσεων 6955416236).

Ο ΑΦΕΛΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΣΒΕΪΚ


"Ο καλός στρατιώτης Σβέικ", το έργο του Τσέχου συγγραφέα Γιάροσλαβ Χάσεκ, που εξελίσσεται στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ανεβαίνει από την ΑΘΟΑ. Ο Ιωσήφ Σβέικ ήταν σκυλέμπορος από την Πράγα. Απολύθηκε απο το στρατό με τον χαρακτηρισμό διανοητικώς καθυστερημένος - κοινώς ηλίθιος. Ο ίδιος πιστεύει οτι είναι ένας καλός στρατιώτης έτοιμος να υπηρετήσει πιστά τους ανωτέρους του και να εκτελέσει όλες τις διαταγές τους. Μέχρι να φτάσει όμως στην πρώτη γραμμή ο υπερβάλων ζήλος του σε συνδυασμό με την πνευματική του ανεπάρκεια, βάζει σ'ενα σωρό μπελάδες γραφειοκράτες, στρατοκράτες και παπάδες.  Ο αφελής στρατιώτης Σβέικ θα γίνει το εθνικό σύμβολο των Τσέχων και ο πιο αγαπημένος αντιήρωας όλων των εποχών.
 (Παραστάσεις από 4 έως 22 Φεβρουαρίου κάθε μέρα εκτός Δευτέρας και Τρίτης. Τηλέφωνο θεάτρου
2681027700)

ΚΑΨΩΝΙΑ...


Λίγες μέρες πριν από τις αμερικανικές εκλογές ο τότε γερουσιαστής και νυν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν,  είχε προειδοποιήσει,  με αρκετή βεβαιότητα, πως «πριν καν περάσουν 6 μήνες... θα 'χουμε μια διεθνή κρίση, μια κατασκευασμένη κρίση για να δοκιμαστεί το κουράγιο του Ομπάμα». Να θυμίσουμε τη "δοκιμασία Κλίντον", όταν τον Φεβρουάριο του 1993, έναν περίπου μήνα μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του, ήλθε το χτύπημα κατά του Διεθνούς Εμπορικού Κέντρου («World Trade Center») της Νέας Υόρκης.
Η  «δοκιμασία Ομπάμα»,  ήταν τελικά η Γάζα ή μήπως αναμένεται κι άλλη τρομοκρατική επίθεση επί αμερικανικού εδάφους, όπως εκτιμούν οι ειδήμονες, όπως ο Λι Χάμιλτον, πρώην ανώτατο μέλος του Κογκρέσου και νυν πρόεδρος του ιδρύματος Γουίλσον, που συμπροεδρεύει της Επιτροπής 11/9 για τη διερεύνηση των τρομοκρατικών επιθέσεων.

“ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ”


Οι «ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ»  είναι μια πρωτότυπη σειρά ντοκιμαντέρ τηλεόρασης του ΣΚΑΪ,  που στοχεύει να αναδείξει τον σημαντικότερο Έλληνα όλων των εποχών μετά από ψηφοφορία του κοινού και βασίζεται στην αντίστοιχη παραγωγή του BBC.
Η πρώτη φάση της ψηφοφορίας ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2008 με  38.472 άτομα να επιλέγουν με την ψήφο τους  τις 100 επικρατέστερες προσωπικότητες.  Ο Μεγάλος Τελικός,  θα γίνει τον Μάιο, με δέκα παρουσιαστές (Θάνος Βερέμης, Πέμη Ζούνη, Βασίλης Καρασμάνης, Σία Κοσιώνη, Στέφανος Μάνος, Γρηγόρης Πατρικαρέας, Γιάννης Σμαραγδής, Πέτρος Τατσόπουλος, Τάσος Τέλλογλου, Μαρία Χούκλη) να παρουσιάζουν τις δέκα επικρατέστερες προσωπικότητες. Η παρουσίαση θα έχει τη μορφή ενός μεγάλου debate, σε απευθείας μετάδοση με ενεργή συμμετοχή 250 πολιτών και συντονιστή τον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά. Για να πραγματοποιηθεί η μεγάλη αυτή παραγωγή  εργάστηκαν 9 σκηνοθέτες (Λένα Βουδούρη, Ηλίας Ιωσηφίδης, Χρήστος Καρακέπελης, Γιάννης Κασπίρης, Γιώργος Κολόζης, Γιάννης Λάμπρου, Κώστας Μαχαίρας, Μαίρη Παπαλιού, Μάρκος Χολέβας) και  7 σεναριογράφοι (Λένα Βουδούρη, Ντίνος Γιώτης, Λένα Διβάνη, Αλέξανδρος Κακαβάς, Μαρία Καμηλάκη, Νατάσα Σέγκου, Στέλλα Τσίκρα). Τη μουσική της σειράς έγραψε η Ευανθία Ρεμπούτσικα ενώ την παραγωγή επιμελούνται οι Γιάννης Κασπίρης και Γιώργος Κολόζης (KASKOL PRODUCTIONS)

Το ΤΕΙ Ηπείρου στην Κηποτέχνικα 2009


Οι απόφοιτοι του Τμήματος Ανθοκομίας – Αρχιτεκτονικής Τοπίου του ΤΕΙ Ηπείρου είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην έκθεση Κηποτέχνικα 2009 που διοργανώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο στο εκθεσιακό κέντρο της Helexpo, στην Αθήνα.
Η Κηποτέχνικα αποτελεί το μεγαλύτερη διεθνή επαγγελματική  έκθεση που γίνεται στην Ελλάδα και συμμετέχουν σε αυτή όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς – επιχειρήσεις, οργανισμοί και στελέχη – από τον τομέα του κήπου και του αστικού πρασίνου. Και φυσικά το ΤΕΙ Ηπείρου που έχει την ευκαιρία να προβάλλει το εκπαιδευτικό και ερευνητικό του έργο.