2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Χιονοδρομικό πάρκο στα Τζουμέρκα

Δημοσίευση: 19-12-2008 - Τεύχος: Τεύχος 37 (Δεκέμβριος 2008)



 

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ

Γύρω στα 1284 π.Χ. ένας περιπλανώμενος άντρας φτάνει "εις τα ανατολικά άκρα των Τζουμέρκων, εις μιαν μικρήν κοιλάδαν του άνω ρού του Αχελώου με εκατέρωθεν κρημνώη όρη", όπου και εγκαθίσταται. Είναι ο Αθάμας, γιός του Αίολου και εγγονός του Έλληνα, που εκδιώχθηκε από το βασίλειό του, στον Ορχομενό Βοιωτίας.  Ο Αθάμας παντρεύεται τη Θεμιστώ, κόρη του βασιλιά των Λαπιθών και γίνεται ο πρώτος βασιλιάς και γενάρχης των Αθαμάνων. Οι Αθαμάνες λατρεύουν τον Αχελώο και τη Διώνη, ασχολούνται με τη γεωργία, κυρίως όμως με την κτηνοτροφία και εξελίσσονται σ΄έναν τραχύ και πολεμικό λαό. Είναι η πρώτη ιστορικά εξακριβωμένη φυλή που ζει σε αυτά τα εδάφη. Ιδρύουν δώδεκα πόλεις, μεταξύ αυτών και τη Θεοδωρία, από όπου πήραν την ονομασία τα Θεοδώριανα.

Σήμερα, 3293 χρόνια μετά, οι "περιπλανώμενοι" σε αυτά τα μέρη είναι ορειβάτες, επισκέπτες και λάτρεις της φύσης. Άνθρωποι των αστικών κέντρων που αναζητούν ένα διάλειμμα ξεκούρασης μέσα στη φύση.

Ο αυχένας του Σταυρού βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά των Τζουμέρκων σε υψόμετρο 1400. Τόπος συνδεδεμένος με ηρωικές στιγμες της ιστορίας.  Τον Αύγουστο του 1821 μερικές εκατοντάδες Ελληνων με επικεφαλής τον αρματολό Γώγο Μπακόλα (θείος του Καραισκάκη) καθηλώνουν τον Ισμαήλ Πασά, ο οποίος με πέντε χιλιάδες Τούρκους, όπως αναφέρει ο Μακρυγιάννης που νεαρός τότε πήρε το βάπτισμα του πυρός, και τον εμποδίζουν να κατέβει στη Στερεά. Εξήντα χρόνια αργότερα, το 1883, γίνεται η πρώτη εξέγερση στο νεοελληνικό κράτος κατά των τσιφλικάδων, όταν οι Θεοδωριανίτες δεν αναγνωρίζουν ως κύριους της Κωστηλάτας τους αδελφούς Αντωνόπουλους, που είχαν φροντίσει να αγοράσουν έγκαιρα από τους Τούρκους  το λιβάδι. Ωραίες ιστορίες να τις ακούς ιδιαίτερα το χειμώνα δίπλα από ένα αναμμένο τζάκι. Ιδιαίτερα αν αυτό το τζάκι καίει σε κάποιο καταφύγιο ψηλά στο βουνό, μέσα στα χιόνια. Ο νομός Άρτας δεν έχει την τύχη να έχει ένα μεγάλο οργανωμένο κέντρο, σαν και αυτά που υπάρχουν στην υπόλοιπη Ελλάδα, που θα έδινε ικανοποίηση στους λάτρεις του χιονιού και των χειμερινών σπορ. Η κατασκευή χιονοδρομικού κέντρου στην Κωστηλάτα των Θεοδωριάνων είναι ένα σχέδιο που συζητείται εδώ και δεκαετίες, ωστόσο παραμένει σχέδιο. Η εναλλακτική λύση όμως ακούει στο όνομα Πάρκο Χειμερινών Δραστηριοτήτων. Πρόκειται για το μικρό χιονοδρομικό κέντρο που έστησε ο Δημήτρης (Τζίμης) Κασελούρης - ο οποίος από  το  2003  δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον  χώρο  των  Εναλλακτικών  Μορφών  Τουρισμού, στη θέση “Λιβάδι”. Εκεί, στον αυχένα του Σταυρού και στην πλαγιά που κατεβαίνει από τα Τρία Σύνορα, στη διάρκεια του χειμώνα δημιουργείται μια μικρή φυσική πίστα που προσφέρεται για σκι, snow mobile(μηχανάκι χιονιού), snowboard (σανίδες) και έλκηθρο.

Το Πάρκο Χειμερινών Δραστηριοτήτων βρίσκεται σε υψόμετρο 1400 και απέχει 75 χλμ από την Άρτα. Η πρόσβαση στη πίστα γίνεται εύκολα και γρήγορα, αφού αυτή βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο δρόμο που συνδέει το Αθαμάνιο με τα Θεοδώριανα και στη μέση της απόστασης. Έτσι για τους επισκέπτες των Θεοδωριάνων, των διπλανών χωριών (Βουλγαρέλι, Αθαμάνιο, κ.ά) αλλά και των Αρτινών μια βόλτα στα χιόνια είναι εφικτή. Σήμερα, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να πάει εκεί, να αναπνεύσει καθαρό αέρα, να φάει ή να πιεί το καφέ του, να χαρεί παιγνίδια στο χιόνι  και τέλος για να απολαύσει τη μαγευτική θέα. Σε πρώτο πλάνο, σχεδόν σαν να τα αγγίζεις, τα Τζουμέρκα με τις οξύληκτες χιονισμένες κορυφές τους.  Χαμηλά, ανάμεσα στα δυό ποτάμια, πάνω στα ηπειροθεσσαλικά σύνορα, τα Θεοδώριανα. Ανατολικότερα το μάτι σου φτάνει μέχρι τα Άγραφα, ενώ δυτικά διασχίζει όλο το νομό Άρτας, για να καταλήξει στον Αμβρακικό και τη Λευκάδα.  Τις προηγούμενες  χειμερινές  περιόδους ο Δημήτρης Κασελούρης έφερε εξοπλισμό για  χειμερινά  σπόρ, κάνοντας έτσι  πιο  γνωστή  την  περιοχή  σε  επισκέπτες  από  άλλες  περιοχές. Φέτος οργανώθηκε καλύτερα και ο επισκέπτης μπορεί εκτός από τα σπορ να απολαύσει το φαγητό ή τον καφέ του στο φιλόξενο και ζεστό οίκημα του Πάρκου.