Λεπτομέρεια τεφροδόχου
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Οι αρχαιότητες της Άρτας
βρήκαν τη θέση τους
στο νέο μουσείο της πόλης
και περιμένουν το κοινό
να τις θαυμάσει και
να γνωρίσει την ιστορία του.
Του Ευθύμιου Σακκά
Το αρχαιολογικό μουσείο της Άρτας που θα εγκαινιαστεί μέσα στο νέο έτος αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα πολιτισμικά γεγονότα των τελευταίων χρόνων και σαφώς θα συμβάλλει τα μέγιστα στην πολιτιστική άνθιση του τόπου. Το κτίριο που θα στεγάσει τον αρχαιολογικό πλούτο βρίσκεται στην περιοχή του “τριγώνου” και καλύπτει όλες τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου μουσείου.
Το υπόγειο για την ακρίβεια διαθέτει χώρους για την αποθήκευση των ευρημάτων και εργαστήρια για την συντήρησή τους.
Ο κύριος εκθεσιακός χώρος στο ισόγειο, που αφορά άμεσα το κοινό, αποτελείται εκτός από τα γραφεία διοίκησης, από τρεις αίθουσες με τα μόνιμα εκθέματα, από βιβλιοθήκες, αναψυκτήριο και μια αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων που απευθύνονται σε μαθητές. Τα αρχαιολογικά ευρήματα καλύπτουν μια χρονική περίοδο από τους προϊστορικούς χρόνους ως τα πρώιμα οθωμανικά χρόνια.
Στον προθάλαμο, πριν από τις τρεις αίθουσες που η θεματολογία τους αφορά ως επί το πλείστον την αρχαία Αμβρακία, εκτίθενται κάποια λίθινα κυρίως ευρήματα από την εποχή του χαλκού που άλλωστε ο αριθμός τους είναι μικρός καθώς και από τους ρωμαϊκούς χρόνους.
Η πρώτη αίθουσα έχει ως θέμα τον δημόσιο βίο των Αμβρακιωτών και ειδικότερα όσον αφορά τους πολιτικούς θεσμούς, το εμπόριο, την δημόσια λατρεία και την πολεοδομία της περιοχής. Επίσης τα εκθέματα έχουν να κάνουν και με τη ζωή στις κοινότητες που είχαν συσταθεί εκτός των τειχών της Αμβρακίας που οι πληθυσμοί τους ασχολούνταν με γεωργικές και όχι μόνο εργασίες, όπως στην περιοχή Ορραόν και οι Αθαμάνες στα ορεινά.
Περνώντας στη δεύτερη αίθουσα οι επιτύμβιες στήλες, τα τεφροδόχα αγγεία και οι αναπαραστάσεις τάφων δίνουν μια σαφή εικόνα των νεκροταφείων της εποχής. Η βασική θεματική κλείνει με την αναπαράσταση στην τρίτη αίθουσα μιας χαρακτηριστικής οικίας της αρχαίας Αμβρακίας που περιλαμβάνει τον ανδρώνα, τον γυναικωνίτη και μια εσωτερική αυλή με πηγάδι, με τα αντικείμενα οικιακής οικονομίας να συνθέτουν πιστά το σκηνικό. Από κει και πέρα τα εκθέματα έχουν να κάνουν από την εποχή που οι Ρωμαίοι πολιορκήσανε την Αμβρακία με τον πληθυσμό της να μετοικεί στην περιοχή της Νικόπολις και επικεντρώνονται στα βυζαντινά και οθωμανικά χρόνια.
Ξεχωριστή πνοή στα μόνιμα εκθέματα δίνει ο χώρος που έχει προβλεφθεί για την περιοδική έκθεση ευρημάτων που φυλάσσονται στις αποθήκες καθώς και για μελλοντικά ευρήματα που σε συνδυασμό με τα εκπαιδευτικά προγράμματα προσφέρουν το ερέθισμα για διαρκή επαφή των πολιτών με το μουσείο.
Σημαντικός είναι και ο τρόπος που η τεχνολογία συμβάλλει στην ολοκληρωμένη περιήγηση στο χώρο καθώς με την βοήθειά της το κοινό εκτός από την αναλυτική περιγραφή των αντικειμένων στις προθήκες έχει την δυνατότητα να αναζητήσει περαιτέρω πληροφορίες για οποιοδήποτε από αυτά καθώς και να ενημερωθεί με οπτικοακουστικό υλικό για τα βυζαντινά μνημεία που διατηρούνται στην πόλη.
Eρυθρόμορφη πελίκη
Ακόμη αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχαιολογική συλλογή που από το 1972 φιλοξενούνταν στην μονή της Παρηγορήτισσας έχει περιέλθει στο νέο αρχαιολογικό μουσείο.
Ευχαριστώντας τέλος την αρχαιολόγο κυρία Αγγέλη για τον χρόνο και τις χρήσιμες πληροφορίες που αφειδώς διέθεσε, αναπόφευκτη φαντάζει η μνεία της ανακαίνισης του αρχαιολογικού μουσείου Ιωαννίνων και τα προσεχή εγκαίνια του μουσείου Νικόπολις στο νομό Πρεβέζης που σε συνδυασμό με το μουσείο της Άρτας ολοκληρώνουν ένα μεγαλόπνοο έργο. Και αν μη τι άλλο, εκτός από την γνωριμία των πολιτών της ευρύτερης περιφέρειας με την ιστορία τους, καθιστά την Ήπειρο τουλάχιστον πανελλαδικό πόλο έλξης με όλα όσα αυτό συνεπάγεται στο πεδίο της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης.