2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Κωστής Δήμος

Δημοσίευση: 18-12-2008 - Τεύχος: Τεύχος 37 (Δεκέμβριος 2008)



KΩΣΤΗΣ ΔΗΜΟΣ

“Την Ήπειρο την κουβαλάω μέσα μου.  Τις σιωπές της, την άγρια ομορφιά των Τζουμέρκων, το κλαρίνο του Πετρολούκα...”

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΤΙΝΟΣ ΓΙΩΤΗΣ


Είστε Συντονιστής Προγράμματος......... στην ΕΡΤ. Πώς προέκυψε;

Μετά από πολλά χρόνια στο ιδιωτικό ραδιόφωνο και στην ιδιωτική τηλεόραση ως διευθυντικό στέλεχος η πρόταση από την διοίκηση της Ε.Ρ.Τ για μένα φάνηκε σαν πρόκληση ζωής. Αφ ενός γιατί ασχολούμαι αποκλειστικά με ένα τομέα που αγαπώ εξαιρετικά, το διάβασμα και τον κινηματογράφο, αφ εταίρου γιατί είναι μεγάλη η ευθύνη στις εκάστοτε επιλογές μου.

ΕΡΤ και ψυχαγωγία. Τι είδους σχέση;

Δεν θα θελα να απαντήσω αναλυτικά στην ερώτηση αυτή. Τα σημάδια ήδη φαίνονται. Τα καλύτερα έρχονται.

Ζούμε στην εποχή της εικόνας. Πιστεύετε ότι η τηλεόραση έχει επιβάλλει, ανεπιστρεπτί, την εύκολη θέαση και κατά συνέπεια τη λιγότερη σκέψη;

Σε καμία περίπτωση. Ο πολίτης έχει το απόλυτο δικαίωμα της επιλογής. Ξέρετε…δεν προσφέρουν όλοι το ίδιο προϊόν, άρα είναι θέμα της απόλυτα ελεύθερης επιλογής σου για το π.χ πού θα δεις ειδήσεις, ποια σειρά ή ταινία θα παρακολουθήσεις κ.λ.π

Βρίσκετε κάποιου είδους ευτυχία στην θέαση των κινηματογραφικών ταινιών;
Mου άρεσε και μου αρέσει να βλέπω κινηματογράφο. Μόλις κατέβηκα από το φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Ήταν πολύ όμορφα. Μην ξεχνάτε όμως πως είμαι και πρόεδρος της επιτροπής μικροφίλμ της Ε.Ρ.Τ . Είναι μια επιτροπή σημαντική γιατί ασχολείται και επιδοτεί ταινίες μικρού μήκους. Γνωρίζουμε τους σκηνοθέτες από μικρά άπειρα παιδιά. Για σκεφτείτε τι όμορφο που είναι εάν κάποιος σημερινός “πιτσιρικάς” που θα τον επιδοτήσεις (επιλέξεις) σήμερα εσύ κάποτε “σηκώσει” κάποιο μεγάλο βραβείο!;


Τί θα αλλάζατε από την σημερινή εικόνα της Ελλάδας;

Δύσκολη ερώτηση. Δύσκολη και η απάντηση. Δεν ξέρω πως, αλλά εμείς ως πολίτες αυτής της υπέροχης χώρας να καταφέρουμε να πάψουμε να γκρινιάζουμε, να μεμψιμοιρούμε, να πλάθουμε σενάρια αλλά πρέπει και να αρχίσουμε να φωνάζουμε πιο δυνατά.

Εξακολουθείτε να επιστρέφετε στο γενέθλιο τόπο, κυριολεκτικά και μεταφορικά;

Όταν είσαι “εξαρτημένος” από αυτόν εσείς τι λέτε; Την  Ήπειρο την κουβαλάω μέσα μου. Τις σιωπές της, την άγρια ομορφιά των Τζουμέρκων, το κλαρίνο του Πετρολούκα, την βουή του Βοϊδομάτη, την βρύση των Μελισσουργών, την ηρεμία των Λεπιανών. Όσο για το κυριολεκτικά… πάντα ξεκόβω χρόνο και έρχομαι έστω και για μία με δύο εβδομάδες τον χρόνο.

Τί σας αρέσει από (σ)την Άρτα;

Μου αρέσει (αν και δύσκολο πια) να ξαναβρίσκω την Άρτα των παιδικών μου χρόνων. Βόλτες στα στενά δρομάκια πίσω από την εκκλησία του Παντοκράτορα όπου και γεννήθηκα, οι βόλτες στην πλατεία Σκουφά, οι πάντα σταθερές αξίες Παρηγορήτισσα και το γεφύρι, οι χαρούμενες παρέες στα Bar και στα ταβερνάκια.

Τί δεν σας αρέσει από (σ)την Άρτα;

Ό,τι σε όλες περίπου τις πόλεις…… Αλλά ας μην γκρινιάζουμε συνέχεια. Όταν επιστρέφω τα πάντα (ενώ οι αλλαγές είναι ραγδαίες) μου φαίνονται θαυμάσια.


Ποιά είναι τα σχέδιά σας για το άμεσο μέλλον;

Να υπηρετήσω με όλες μου τις δυνάμεις την τιμητική επιλογή του προέδρου και του διευθυντή της Ε.Ρ.Τ στο πρόσωπό μου. Να βάλω και εγώ ένα μικρό λιθαράκι στην περαιτέρω ανάπτυξη της Ε.Ρ.Τ .

Ποιά συμβουλή έχετε κρατήσει για τη ζωή, ως μότο, από τους γονείς σας;

Δεν έχω κρατήσει καμία γιατί ευτυχώς και τους δύο τους έχω κοντά μου…..κυριολεκτικά και μεταφορικά δίπλα μου.

Γεννήθηκε στην Άρτα, το 1961. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου της Pavia. Σήμερα  είναι Γενικός Συντονιστής Προγράμματος της  ΕΡΤ Α.Ε. Η επαγγελματική του δραστηριότητα ξεκίνησε το 1981 στον μεγαλύτερο ιδιωτικό σταθμό της επαρχίας VENETO της Ιταλίας, Radio Sherwood. Συνεργάστηκε με το 3ο κρατικό κανάλι της Ιταλίας Rai-3, παρουσιάζοντας την εκπομπή linea verde. Με την έναρξη των εκπομπών του μη κρατικού Ραδιόφωνου στην Ελλάδα το 1989, υπήρξε παραγωγός στον 9,84, στον Δίαυλο 10, στον 902, στο Ράδιο 5 και συνεργάτης του  Ρούσου Κούνδουρου στο Κανάλι 10. Έχει διατελέσει Γενικός Διευθυντής του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ  TV & Γενικός Συντονιστής Διευθύνσεων των τηλεοράσεων του ομίλου ΑΝΤ-1 στη Θεσσαλονίκη. Διευθυντής Προγράμματος  Ρ/Σ «ΚΑΝΑΛΙ 104» ( Θεσσαλονίκη).
Υπήρξε Διευθυντής Δυτικής Κρήτης και Σύμβουλος Ανάπτυξης της παγκρήτιας τηλεόρασης  «CRETA CHANNEL». Διευθύνων Σύμβουλος - Γενικός Διευθυντής στην επίσης κρητική τηλεόραση «ΚΥΔΩΝ»
Υπεύθυνος Προγράμματος και Γενικός Διευθυντής του   Ρ/Σ «ΧΑΝΙΑ 100». Ακόμα, υπήρξε μουσικός παραγωγός και παρουσιαστής εκπομπών ειδικευμένων κυρίως στην ελληνική μουσική.

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ
Έχει συνεργαστεί τόσο επαγγελματικά όσο και φιλικά στο repairage, στην οργάνωση παραγωγής πολλών κινηματογραφικών και τηλεοπτικών σειρών.
Συνεργάστηκε με τον Ν. ΚΟΥΝΔΟΥΡΟ (Φωτογράφοι- Οιδίπους Τύραννος)
Σ. ΤΖΙΤΖΗ (Η αγάπη είναι ελέφαντας- Σώσε με ), Π. ΒΟΥΛΓΑΡΗ (Τα πέτρινα χρόνια) Μ. ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ (Ψίθυροι καρδιάς- Άγγιγμα ψυχής- Η γυναίκα και το αυτοκίνητο- Μη μου λες αντίο- Κρυφά μονοπάτια) καθώς και τον  Γ. ΣΜΑΡΑΓΔΗ στην ταινία “Καβάφης” και στο αρχικό σενάριο της ταινίας του EL GRECO. Έχει γυρίσει περίπου 20 ντοκυμαντέρ που αντικείμενό τους ήταν οι ρίζες της Κρητικής μουσικής, η επικαιροποίηση των   μουσικών του περασμένου αιώνα καθώς και η ανάδειξη αγνώστων μέχρι τότε στοιχείων της λαογραφίας της Κρήτης.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Διοργάνωσε πάνω από 120 συναυλίες, αρκετές απο τις οποίες υπήρξαν σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα.
Ενδεικτικές  είναι οι συνεργασίες με τους: Μ. Χατζηδάκη, Μ. Θεοδωράκη, Δ. Σαββόπουλο, Χ & Π Κατσιμίχα, Π.Θαλασσινό, Σ.Κραουνάκη, Μ. Ρασούλη, Α. Πάνου, Λ. Κηλαιδόνη, Χειμερινοί Κολυμβητές, Τρύπες  κ.ά.