2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


DVD 37

Δημοσίευση: 18-12-2008 - Στήλη: DVD - Τεύχος: Τεύχος 37 (Δεκέμβριος 2008)



Ο σκοτεινός ιππότης
Πολλά έχουν αλλάξει στο Γκόθαμ από την εμφάνιση του Μπάτμαν και μετά. Πρώτα απ’όλα ο ίδιος ο Μπάτμαν αρχίζει να αναρωτιέται κατά πόσον θέλει πιά να διάγει διπλή ζωή.
Κι ενώ είναι έτοιμος να ενδώσει στον πειρασμό της κοινής, ήσυχης ζωής, κάνει την εμφάνισή του ο αγνώστων στοιχείων, Τζόκερ που μέλημά του έχει ν’αποδείξει πως κάθε άνθρωπος κατά βάση είναι κακός, όπως άλλωστε ορίζει και η Βίβλος. Πως λοιπόν μπορεί να καταπολεμηθεί το Κακό που δεν επιδιώκει παρά ν’αποδείξει ότι θα υπάρχει όσο υπάρχουν άνθρωποι; Στη σύγκρουση μεταξύ Καλού και Κακού που ακολουθεί οι "καλοί" ενώνονται με το Μπάτμαν, οι "κακοί" με τον Τζόκερ, όμως καίτοι οι ρόλοι είναι σαφείς, οι πράξεις δίνονται κατά τρόπο που τελικός κριτής να είναι ο θεατής. Αν αποκλείονταν κάποιες πολιτικά ορθές υπερβολές, όπως στη σκηνή με τα ποταμόπλοια θα ισχυριζόμασταν ότι «Ο Σκοτεινός ιππότης» είναι μία από τις πλέον σοβαρές και αξιόλογες προτάσεις ταινίας δράσης που έχουμε δει στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου
Όσον αφορά για τον Χιθ Λέτζερ ως τζόκερ στον Σκοτεινό Ιππότη  εαν σας αρέσουν τα γκροτέσκ στοιχεία και ο τραγέλαφος μην τον χάσετε. Παρά την ευκολία του ρόλου – κάθε ρόλος που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο κριτικής γιατί δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης – ο Τζόκερ του, έχει μερικές σκηνές που θα περιληφθούν στην ανθολογία του κινηματογράφου. Και οι υπόλοιποι όμως ηθοποιοί είναι υπέροχοι και συμβάλλουν τα μάλα, υπό την καθοδήγηση του Νόλαν, και χάρις σ’ένα πολύ καλό σενάριο στη σύνθεση αυτής της από πάσης απόψεως ενδιαφέρουσας ταινίας δράσης/φαντασίας



O πρωτάρης της χρονιάς
Ο επαρχιώτης Μπράιαν Τζάκσον φτάνει στο κολέγιό του στο Μπρίστολ, το φθινόπωρο του 85’. Εκεί θα του δοθεί η ευκαιρία να πραγματοποιήσει ένα παιδικό του όνειρο, συμμετέχοντας στον δημοφιλέστατο τηλεοπτικό διαγωνισμό γνώσεων «Μήπως Γνωρίζετε», με την ομάδα του κολεγίου του απ’όπου και ο τίτλος της ταινίας Starter for Ten που σημαίνει «πρώτη ερώτηση για δέκα μονάδες» και καμμία σχέση με τον ελληνικό «Πρωτάρης της Χρονιάς’
Το έργο πετυχαίνει να αποδώσει τον χωρίς ανταπόκριση έρωτα του πιτσιρίκου για την ξανθιά καλλονή, τις πολιτικοκοινωνικές ανησυχίες της εποχής, όταν η μοναδική Θάτσερ καθιστούσε εκ νέου την Αγγλία μεγάλη χώρα  και την αναπόληση της φοιτητικής ζωής. Η ταινία καταφέρνει με ισορροπημένο βρετανικό χιούμορ να μας χαρίσει μια γλυκειά αίσθηση και να κρατήσει το ενδιαφέρον μας αμείωτο μέχρι τέλους.
Ο εκ Γλασκωβης ορμώμενος James McAvoy, γνωστός από τη Narnia και το Τελευταίο Βασιλιά της Σκοτίας, ηγούμενος ενός γοητευτικού καστ, πετυχαίνει με τον εύθραυστο και ανασφαλή αντι-ηρωικό χαρακτήρα του, να μας πείσει ότι τελικά στη ζωή ακόμα και τα λάθη είναι απαραίτητα για να ωριμάσουμε.



Wall-E
Η  Γη έχει μετατραπεί σε μια τεράστια χωματερή και τα επίπεδα τοξικότητας της ατμόσφαιρας είναι σε βαθμούς αποτρεπτικούς για την διατήρηση ζωής. Τελευταίος κάτοικος ο Γουόλ-υ, ένα ρομπότ ρακοσυλλέκτης, που βλέπει καθημερινά το Ηello Dolly, χτίζει...πολυκατοικίες από σκουπιδαριό και έχει ως καλύτερο του φίλο μια...κατσαρίδα! Όλα θα αλλάξουν όμως στην καθημερινότητα του Γουόλ-υ, όταν ένα ανιχνευτικό διαστημόπλοιο προσγειωθεί και ένα θηλυκό ρομπότ, η Εύα θα βγει να ερευνήσει την Γη. Για τη συγκεκριμένη ταινία τα λόγια είναι φτώχεια.
Σας συνιστούμε να τη δείτε και να τη ξαναδείτε. Μια εξαιρετική ταινία από πάσης απόψεως και ένα ρομποτάκι ο Γουόλ- υ που θα λατρέψετε. 

 

 

 

Iron Man


O Iron Man είναι ένας ιδιοφυής δισεκατομμυριούχος έμπορος όπλων που μετά τη σύλληψή του από πελάτες του-τρομοκράτες συνειδητοποιεί το κακό των ενεργειών του και επιθυμώντας να εξιλεωθεί κατασκευάζει μια μεταλλική στολή που τον μετατρέπει σε υπερήρωα και θέτει τις υπηρεσίες του στην καταπολέμηση του Κακού. To Iron Man είναι μια πολύ καλή ταινία-όχι απλά μια πολύ καλή ταινία δράσης.
Ο Downey αποδεικνύει για άλλη μια φορά το ταλέντο του και είναι ανεπανάληπτος ως Tony Stark, o Jeff Bridges ως Obidiah Stane είναι εξαιρετικός και ο Favreau σκηνοθετεί επιτυχώς διατηρώντας την αίσθηση του ρυθμού και δημιουργώντας μια υπέροχη ατμόσφαιρα, αμφότερα ακρογωνιαία στοιχεία της επιτυχίας της ταινίας. Τα εφέ είναι εξαιρετικά, οι σκηνές δράσης εντυπωσιακές και το χιούμορ υψηλού επιπέδου και ανεξάντλητο. Μια απολαυστική, καλή ταινία.