2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Σημειώσεις 37

Δημοσίευση: 18-12-2008 - Στήλη: Σημειώσεις - Τεύχος: Τεύχος 37 (Δεκέμβριος 2008)



ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ

Κείμενα και φωτογραφίες συμπλέκονται ταιριαστά στο ημερολόγιο για το 2009 με τίτλο Ήπειρος (εκδόσεις Μεταίχμιο) και αφηγούνται την ιστορία της ηπειρώτικης γης, δίνοντας την αφορμή σε κάθε αναγνώστη για μια προσωπική καταβύθιση στις ρίζες του. Η Ήπειρος και οι άνθρωποί της παρουσιάζονται μέσα από σπάνιο φωτογραφικό υλικό, πλούσιες ιστορικές και λογοτεχνικές αναφορές, μύθους, οικογενειακές ιστορίες, μνήμες, συνήθειες, γεύσεις, ποιήματα και τραγούδια. Ο επιμελητής του ημερολογίου Δημήτρης Ράπτης σημειώνει πως ήθελε πολύ, σε μια εποχή που υπερτίμησε την τεχνολογία και άφησε τον άνθρωπο μετέωρο, η έκδοση αυτή να αποτελέσει αφορμή για μια παραπέρα αναζήτηση της πατριδογνωσίας...

ΤΟ ΥΦΑΔΙ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ



Η εκατοντάχρονη  Θεοδωριανίτισσα Vassiliki Scotes, επί χρόνια ξετύλιγε από τα βάθη της μνήμης της παραδοσιακά ποιήματα και τραγούδια της ορεινής Ηπείρου και ο γιός της Thomas J. Scotes ( τέως διπλωμάτης των Ηνωμένων Πολιτειών) τα κατέγραφε με αγάπη και μεράκι. Το αποτέλεσμα αυτής της επίπονης προσπάθειας είναι το σπουδαίο  βιβλίο  A Weft of Memory, A Greek Mother’s Recollection of Songs and Poems, έργο εμπλουτισμένο με εκτενή σχόλια και ιστορίες για την προέλευση των τραγουδιών και ποιημάτων, αναφορά στις γιορτές στις οποίες τα τραγουδούσαν, ανάλυση των εθίμων της ευρύτερης περιοχής και λεπτομερή παράθεση των κοινωνικών και πολιτιστικών συνθηκών που επικρατούσαν την εποχή. Για την παρουσίαση του βιβλίου που έγινε στην Ελληνοαμερικανική Ένωση ταξίδεψε και ήρθε από την Αμερική, μετά από πολλά χρόνια,  η θαλερή γιαγιά Βασιλική.

ΟΤΑΝ Η ΑΝΑΤΟΛΗ ΑΦΟΥΓΚΡΑΖΕΤΑΙ ΤΗ ΔΥΣΗ

Στους δρόμους του Διονύσου μας οδηγεί με το νέο του δίσκο ο  μουσικός και παραγωγός Νίκος Παπακώστας που πήρε και ανακάτεψε κλασσικά ακούσματα της μουσικής μας παράδοσης με σύγχρονα στοιχεία και κυριότερα, δυτικότροπους ρυθμούς.
Έτσι “Στους Δρόμους του Διονύσου” (παραγωγή Warner Music) μπορούν να περπατήσουν δίπλα-δίπλα τόσο αυτοί που μεγάλωσαν ακούγοντας το Τζιβαέρι και τον Μενούση, όσο και οι ξένοι ταξιδιώτες. Αυτοί  που ερχόμενοι στην Ελλάδα ανακαλύπτουν σε κάποιο στέκι με "ζωντανή ορχήστρα" τα εννέα όγδοα ή το κλαρίνο κα αναρωτιούνται ενθουσιασμένοι για την προέλευση αυτών των παράξενων αλλά τόσο γοητευτικών ήχων.

 

 

2η ΚΡΟΥΣΤΟΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΕΝ ΟΨΕΙ...

Με τους ήχους  των κρουστών να ακούγονται ακόμα από τον περασμένο Ιούλιο, η κοινότητα Κομμένου και ο πρόεδρός της Χρήστος Κοσμάς προετοιμάζονται για την Κρουστοπανήγυρι 2009.Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του διεθνούς φεστιβάλ κρουστών Νίκος Τουλιάτος και  οι συνεργάτες του θα είναι πάλι εκεί, στις όχθες του Αράχθου, από τις 27 Ιουλίου μέχρι τις 5 Αυγούστου 2009,  για  την 2η Γιορτή Κρουστών με συναυλίες,  μαθήματα και  εργαστήρια.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟ

Yπάρχουν αποφάσεις σαν και αυτή της Υπηρεσίας Νεώτερων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Ηπείρου, που δεν προσμετράνε την ανάπτυξη του τόπου με MW αλλά με Πολιτισμό. Συγκεκριμένα η εν λόγω υπηρεσία ΔΕΝ εγκρίνει την προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ που αφορά στα δυο υδροηλεκτρικά εργοστάσια ισχύος 3,9 και 3,0 MW στα ποτάμια «Μουζάκι» και «Άσπρη Γκούρα» των Θεοδωριάνων, διότι σύμφωνα με το Ν. 3028/2002 «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» άρθρο 10, η κατασκευή των σταθμών παραγωγής πλησίον των μνημείων (πέτρινο νερόμυλο και πέτρινο γεφύρι) τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως μνημεία, επηρεάζει άμεσα την αισθητική των μνημείων, το φυσικό τοπίο και τον περιβάλλοντα χώρο.
Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει την από δεκαετίας  θέση του συλλόγου ΟΡΕΙΝΟΙ για μια ανάπτυξη ήπιας μορφής στον ορεινό όγκο με σεβασμό στο περιβάλλον και την παράδοση.