2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


DVD 36

Δημοσίευση: 12-11-2008 - Στήλη: DVD - Τεύχος: Τεύχος 36 (Νοέμβριος 2008)



Καμμιά πατρίδα για τους μελοθάνατους


Το No Country for Old Men είναι μια νουβέλα του αμερικανού συγγραφέα Cormac McCarthy πρόκειται για την 12η ταινία των υπερτιμημένων αδερφών Ethan και Joel Coen και η πλοκή είναι απλoική και ήκιστα αληθοφανής· Το 1980, στο Τέξας κάπου κοντά στα σύνορα με το Μεξικό ο Llewelyn Moss βρίσκει μια βαλίτσα που περιέχει εκατομμύρια $ γεγονός που θα προκαλέσει την καταδίωξή του από επαγγελματίες δολοφόνους. Ο Ed Tom Bell ( Tommy Lee Jones) είναι ο σερίφης της κομητείας και προσπαθεί να τον βρει πρώτος, έτσι ώστε να τον προστατέψει.  Ο Anton Chigurh Javier Bardem είναι ένας  μονοδιάστατος κινηματογραφικός “κακός” Δεν είναι απλά ένας επαγγελματίας δολοφόνος που κυνηγάει τον Llewely για να πάρει πίσω τα λεφτά, είναι ένας ψυχοπαθής που ενεργεί ως λειτουργός του θανάτου.  Οι Coen επανέρχονται μ’ ενα έργο φόρμας και καταφέρνουν να εντυπωσιάσουν και να κερδίσουν το όσκαρ. Μια ταινία που δεν δικαιολογεί την παραγωγή της και αφορά μόνον τους σινεφίλ και τους θιασώτες των Κοέν.



Εμμονή


Το προαίσθημα της, βγήκε αληθινό! Η Λίντα Χάνσον, μητέρα δύο μικρών κοριτσιών, θα πληροφορηθεί πως ο άντρας της, σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Ο κόσμος της θα καταρρεύσει και η ίδια θα πέσει σε βαριά κατάθλιψη μέχρι το επόμενο πρωί όπου ξυπνώντας θα τον δει ολοζώντανο μπροστά της. Πρόκειται για παραλλαγμένο ριμέικ γιαπωνέζικης ταινίας μόνο που στη θέση του παιδιού έβαλαν το σύζυγο διευρύνοντας έτσι το κοινό τους, περιορίζοντας όμως κατα πολύ τη συναισθηματική φόρτιση και την οικουμενική διάσταση της ιστορίας.Οπότε η νέα αυτή προσέγγιση πέραν της εναρκτήριας έκπληξης που προσφέρει, εμπίπτει σε αντιφάσεις και συγκεχυμένες καταστάσεις, που αποπροσανατολίζουν ακόμα και τον πιό καλόβολο θεατή.  Κι ενώ η πρώτη πράξη, ακολουθώντας τους κανόνες ενός φυχολογικού θρίλερ, διατηρεί αμείωτη την περιέργεια του στην δεύτερη πράξη του η ταινία μετατρέπεται σε κοινότοπο δράμα προδίδοντας το είδος και τις προσδοκίες των θεατών με μόνη ανταμοιβή το αναπάντεχο φινάλε.  Κυρίως για τους φαν της Sandra Bullock που μετά από καιρό επανέρχεται σε πρωταγωνιστικό ρόλο.



Σιωπηλός εφιάλτης


Πλούσιος νεαρός κληρονόμος περιμένει συμβατό μόσχευμα για μεταμόσχευση καρδιάς. Εν τω μεταξύ στο πρόσωπο της πανέμορφης γραμματέας της μητέρας του γνωρίζει τον έρωτα. Παρά τις αντιρρήσεις της μητέρας του την παντρεύεται και εκ φοβερής συμπτώσεως την επομένη βρίσκεται το μόσχευμα. Ο νεαρός εναποθέτει τη ζωή του στα χέρια του φίλου του και προσωπικού του γιατρού. Η αναισθησία όμως δεν τον πιάνει απόλυτα και συνεχίζει να έχει πλήρη συναίσθηση των τεκταινομένων εντός της αίθουσας του χειρουργείου. Ο χειρότερος όμως πόνος δεν είναι των εργαλείων που τον τέμνουν αλλά η ανακάλυψη ότι η αγαπημένη του και ο φίλος του θα τον φονεύσουν για να τον κληρονομήσουν...
Ίσως η πλοκή να αγγίζει τα όρια της υπερβολής και ενίοτε να φλερτάρει με μια σοβαροφανή διανοητική προσέγγιση όμως σε καμία περίπτωση το Awake δε μπορεί να χαρακτηριστεί αδιάφορη ταινία.

 

 

Ζοχάν. Πράκτορας υψηλής κομμωτικής


Ένας πράκτορας της Μοσάντ, ο Ζόχαν, σκηνοθετεί το θάνατό του για να πάει στην Αμερική και να γίνει κομμωτής! Η νέα κωμωδία του Adam Sandler όπου σε κύριο ρόλο μετέχει ο υπέροχος John Turturro ανήκει στην κατηγορία των extreme κωμωδιών (πολλές άμεσες αναφορές στο sex, κάπως χυδαίο χιούμορ) που γνωρίζουν άνθιση τα τελευταία χρόνια στον Δυτικό κόσμο. Αν είστε θιασώτης του Sandler θα περάσετε υπέροχα απολαμβάνοντας ένα συνεπές χιούμορ και μια ανεπανάληπτη εξωφρενική ερμηνεία επί δύο άκρως διασκεδαστικές ώρες.  Ακόμα και η κατάληξη της εξύμνησης της κοινωνικής πραγματικότητας των ΗΠΑ όπου όλοι, ακόμα και προαιώνιοι εχθροί, συνυπάρχουν ειρηνικά,  παρά τον απίθανο τρόπο που δίνεται, δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα