2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Cloud Computing - Ο επόμενος υπολογιστής σας θα είναι Online

Δημοσίευση: 12-11-2008 - Στήλη: Ψηφιακός Κόσμος - Τεύχος: Τεύχος 36 (Νοέμβριος 2008)




Τί είναι το Cloud Computing; Ο όρος Cloud Computing είναι η Ιντερνετική (Cloud) χρήση της υπολογιστικής τεχνολογίας. Ο όρος Could χρησιμοποιείται μεταφορικά για το Internet και αφορά τις πολύπλοκες υποδομές που πλέον έχει και το αχανές, που ουσιαστικά παραπέμπουν σε ένα σύννεφο. Πρόκειται για υπηρεσίες που σκοπό έχουν να απαλλάξουν τα desktop μας από οποιαδήποτε υπολογιστική ή αποθηκευτική χρήση, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε υποδομή ή αντίστοιχη γνώση. Όλα online! Σύμφωνα με ένα paper που δημοσιεύτηκε από την IEEE το Cloud Computing «αποτελεί  ένα παράδειγμα με το οποίο οι πληροφορίες αποθηκεύονται σε server στο Internet και αποθηκεύονται προσωρινά σε “πελάτες” όπως desktops, entertainment centers, table computers, notebooks, wall computers, handhelds, sensors, monitors, κτλ.» Πλεον οι περισσότερες σελίδες στο Internet ακολουθούν αυτό το μοντέλο.  Η επεξεργασία στις δυναμικές σελίδες γίνεται στον server και όλο το περιεχόμενο παρουσιάζεται rendered στον χρήστη. Πολύ απλοποιημένα σκεφτείτε κάτι αντίστοιχο να γίνεται με τις καθημερινές σας εφαρμογές, π.χ. το MS Office… Τα κύρια συστατικά μιας λύσης τύπου Cloud Computing είναι τα εξής:
• Software as a Service
• Utility computing
• Web services in the cloud
• Platform as a service
• Managed Service Providers
• Service commerce Platforms
• Internet integration
Τα πλεονεκτήματα του Cloud Computing είναι πολλαπλά: το Mobility, δηλαδή η δυνατότητα πρόσβασης στις υπηρεσίες από οποιοδήποτε σημείο όπως γίνεται με τα κινητά. Το σχετικά χαμηλό κόστος. Οι Google Apps κοστίζουν στις επιχειρήσεις 50 δολάρια ανά άτομο όταν το Οffice κοστίζει 500 δολάρια! Η ευκολία στην εγκατάσταση και η μη επένδυση σε υποδομές. Η αξιοπιστία και το zero administration cost. Το Cloud Computing έρχεται στο προσκήνιο όταν σκεφτόμαστε απλά τις ανάγκες μας για Information Technology. Είναι ο πιο απλός τρόπος να αυξήσουμε δυνατότητες και χωρητικότητα χωρίς να επενδύουμε αντίστοιχα σε καινούρια υποδομή, εκπαίδευση νέου προσωπικού ή αδειών χρήσης. Όλα αυτά ίσως να είναι πιο σημαντικά στην παρούσα φάση για επιχειρήσεις. Όμως σιγά σιγά το Cloud computing θα μεταφερθεί και στον κατναλωτή.
Όμως δεν είναι όλα ρόδινα.. Οι  τεχνικές προκλήσεις και τα μειονεκτήματα ενυπάρχουν όπως σε κάθε νέα τεχνολογία.
Πιο αναλυτικά:
•  Οι τεχνικές προδιαγραφές για τη σύνδεση των διάφορων υπολογιστικών συστημάτων και των κομματιών λογισμικού που απαιτούνται για την ανάπτυξη του cloud computing ακόμη δεν έχουν προσδιοριστεί ακριβώς. Αυτό οδηγεί σε προβλήματα διαθεσιμότητας και αξιοπιστίας καθώς μερικές υπηρεσίες εμφάνισαν βλάβες μεγάλης διάρκειας και προβλήματα ασφαλείας που εγείρει ένα ανοικτό σύστημα.
•  Ταυτόχρονα, η χρήση ευρυζωνικών υπηρεσιών στην Ευρώπη και πολλές χώρες της Ασίας δεν είναι ακόμη επαρκών διαδεδομένη, στοιχείο απαραίτητο για την απρόσκοπτη χρήση υπηρεσιών που προσφέρονται μέσω cloud computing.
 •   Τέλος, η αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων που αφορούν προσωπικά στοιχεία των χρηστών ενδέχεται να προκαλέσουν ανησυχίες σχετικά με την προστασία δεδομένων.
Η όλη ιδέα είναι κατά την γνώμη μου πολύ ενδιαφέρουσα αλλά και συγχρόνως μια παγίδα. Ήδη μεγάλες εταιρίες (βλέπε Google, Amazon, Salesforce) πουλάνε με ιδιαίτερη επιτυχία τέτοιες υπηρεσίες.  Η Microsoft πρόσφατα παρουσίασε την πλατφόρμα της Azure που αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα της σε αυτή την αγορά. Το σίγουρο είναι ότι θα γίνει (πάλι) χαμός!
Όμως πλέον μας τα δεδομένα θα βρίσκονται στο διαδίκτυο θέλοντας και μη! Φανταστείτε εν τέλει να υπάρχουν όλες οι εφαρμογές μέσω Internet  και να είναι σε κλειστά συστήματα και να μην μπορεί κάποιος να τις τροποποιήσει ή να τις διαχειριστεί όπως θέλει στον δικό του χώρο. Κοινώς να μην έχει τον έλεγχο …
Το Cloud Computing χρησιμοποιείται ήδη με επιτυχία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Σίγουρα δεν αποτελεί κάτι ώριμο για την Ελληνική πραγματικότητα αλλά σε λίγα χρόνια θα είναι ο χώρος που θα κάνουμε τα πάντα.. σε σχέση με ΙΤ φυσικά: -D