KΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΣΙΩΖΟΣ
“Δεν υπάρχει κρίση στην κυβέρνηση”
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΤΙΝΟΣ ΓΙΩΤΗΣ
Κύριε Βουλευτά, μόλις ένα χρόνο μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές η κυβέρνηση δείχνει να βρίσκεται σε κρίση. Τι φταίει κατά τη γνώμη σας;
Να μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Βρισκόμαστε σε μια μεγάλη πρόκληση. Έπρεπε να γίνουν αποφασιστικά βήματα που σαφώς δεν θα ήταν αποδεκτά από την κοινωνία. Η παρούσα κυβέρνηση τόλμησε και τα θετικά αποτελέσματα θα φανούν σύντομα. Η στρατηγική των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η Κυβέρνηση πραγματοποιεί αυτά για τα οποία δεσμεύεται με συνέπεια και με αποφασιστικότητα. Στηριζόμαστε στα επιτεύγματα της προηγούμενης περιόδου και συνεχίζουμε τη μεγάλη προσπάθεια που ξεκινήσαμε για μια δυναμική οικονομία και μια δίκαιη κοινωνία.
Πριν από 5 χρόνια η ΝΔ ήρθε στην κυβέρνηση, με σημαία τον αγώνα κατά της διαφθοράς. Στην πορεία, ωστόσο, αναδύθηκαν μια σειρά σκάνδαλα με πρωταγωνιστές υπουργούς, βουλευτές και στελέχη της. Η σημαία που υψώσατε μήπως ήταν απλώς ένα επικοινωνιακό "κόλπο" για την κατάκτηση της εξουσίας;
Η Ν. Δ. ήρθε στην κυβέρνηση με πρόγραμμα και αρχές και όχι με επικοινωνιακά κόλπα. Ο λαός έκρινε πως χρειάστηκε μια ριζική αλλαγή από το τέλμα που είχε περιπέσει ο τόπος από την διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ. Κριθήκαμε από τον Ελληνικό λαό δύο φορές. Και τις δύο φορές βγήκαμε νικητές όπως θα βγούμε νικητές και στην τρίτη εκλογική αναμέτρηση. Ο λαός θα ανανεώσει την εμπιστοσύνη του στο κόμμα της Ν.Δ.
Προφανώς εννοείτε στις επόμενες εκλογές. Εκτιμάτε ότι θα οδηγηθείτε σύντομα σε εκλογές;
Η δική μου εκτίμηση είναι ότι ο χρόνος των εκλογών είναι αρκετά μακρύτερος. Γίνονται μια σειρά από σημαντικά βήματα και θεωρώ πως το έργο που παράγεται πρέπει να συνεχιστεί. Εξάλλου 12 μήνες πέρασαν από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Σαφώς και γίνονται λάθη το παραδέχτηκε και ο Πρωθυπουργός. Πιστεύω όμως πως η πορεία και το έργο της Κυβέρνησης κρίνεται από τον Ελληνικό λαό θετικά.
Ωστόσο αντί για την περίφημη επανίδρυση του κράτους που επαγγελλόσασταν, αντιθέτως γινόμαστε μάρτυρες πράξεων και παραλείψεων από υπουργούς και μεγαλοστελέχη που επισύρουν ακόμα και ποινικές ευθύνες με πρόσφατη την υπόθεση Βατοπεδίου. Πώς το εξηγείτε;
Κύριε Γιώτη για το θέμα του Βατοπεδίου, που είναι το θέμα των ημερών, θα πρέπει να εξετάσουμε την ουσία του προβλήματος που ήταν η απόκτηση της κυριότητας. Διότι, χωρίς την κυριότητα, δεν μπορείς να ανταλλάξεις τίποτα. Η κυριότητα αποκτήθηκε, όταν μεταγράφηκε στο Υποθηκοφυλακείο το 2003, και με παραγγελία του Εφόρου Δημοσίων Κτημάτων Ξάνθης, συστήθηκε πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής. Υπήρξε αίτηση αναπομπής. Την αναπομπή δεν την εξετάζει, μόνος του, ο Υπουργός, ζητά τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότησε ομόφωνα, ότι δεν πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία της αναπομπής. Η πίεση των ανταλλαγών ξεκίνησε από τους αγρότες ακτήμονες, που ζούσαν στις παραλίμνιες περιοχές, από το 1936. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν περιουσίες εκεί, έχουν καλλιέργειες, έχουν σπίτια και δεν μπορούν να τα μεταβιβάσουν. Ούτε στα παιδιά τους, με γονική παροχή, ούτε σε οποιονδήποτε άλλον. Ζήτησαν, λοιπόν, αφού η κυριότητα ανήκει στη Μονή, να τα πάρει το Δημόσιο, ώστε να τους τα παραχωρήσει. Έτσι ξεκίνησε η πίεση των ανταλλαγών. Από κει και πέρα, η απληστία ορισμένων μοναχών οδήγησε σε άλλα πράγματα, τα οποία και θα διερευνηθούν. Οι ανταλλαγές όλες είναι προς διερεύνηση. Να τις ελέγξουμε όλες, μια προς μια. Και αυτό κάνει η κυβέρνηση.
Θυμάστε, δύο προβεβλημένα στελέχη σας από τον αγροτοσυνδικαλιστικό χώρο, οι κ.κ. Κοκκινούλης και Νασίκας, είχαν μιλήσει σκληρά κατά του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου. "Τρίχα στο προζύμι" τον απεκάλεσε ο πρώτος, "σκωληκοειδή απόφυση" ο δεύτερος. Πιστεύετε ότι ο Ρουσόπουλος ήταν τελικά το πρόβλημα της κυβέρνησης και της παράταξής σας και ο μόνος υπεύθυνος για όσα συμβαίνουν;
Τα στελέχη που αναφέρατε εξέφρασαν τις προσωπικές τους απόψεις και όχι μόνο αυτοί αλλά και άλλα στελέχη που μπορεί να ανήκουν στην Ν.Δ. μπορεί να διατυπώνουν τις ίδιες θέσεις. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι εκφράζουν και τις κυβερνητικές θέσεις. Η Κυβέρνηση έχει σαφή πολιτική θέση, την εκφράζει ο πρωθυπουργός της χώρας και τα αρμόδια όργανα. Και για το θέμα αυτή η Κυβέρνηση έχει κρυστάλλινη θέση και εξέφρασε με σαφή τρόπο τις απόψεις της. Όπως όμως έδειξαν τα γεγονότα με την παραίτηση του ο κ. Ρουσόπουλος έδειξε πως η υπουργική καρέκλα δεν ήταν για τον ίδιο αυτοσκοπός. Αντιθέτως, ότι έλεγε με τις δηλώσεις του το εννοούσε.
Είστε από τον κάμπο, συνεπώς γνωρίζετε άριστα ότι η οικονομία του νομού εξαρτάται κατά το μεγαλύτερο μέρος της από την αγροτική παραγωγή. Οι αγρότες ωστόσο δηλώνουν δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση, πρόσφατα μάλιστα κατέβηκαν σε συλλαλητήριο στην Άρτα. Έχουν δίκιο;
Σας γνωρίζω ότι πριν το συλλαλητήριο βρέθηκα στην συνάντηση που είχαν οι φορείς του νομού στο Εργατικό Κέντρο και τους έκανα πλήρη ενημέρωση για τις αποφάσεις της Κυβέρνησης και τις υπεύθυνες θέσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Το νέο δεδομένο της ακαρπίας προέκυψε μετά τη συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τον Απρίλιο, με όλους τους φορείς του νομού. Όπως οφείλαμε, θα έπρεπε να τεθεί ως νέο αίτημα κι αν δε βρίσκαμε ανταπόκριση τότε από κοινού θα αποφασίζαμε τον τρόπο διεκδίκησης. Φυσικά οι φορείς του νομού αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν το συλλαλητήριο. Τα αποτελέσματα δε του συλλαλητηρίου τα είδατε ποια ήταν. Ακούστε…Το ότι βρίσκομαι στην Αθήνα τις μισές ημέρες τις εβδομάδας δεν σημαίνει ότι σταμάτησα να ενημερώνομαι για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου της περιοχής μας. Όποτε κρίνω ότι οι αγρότες μας αδικούνται είμαι δίπλα τους και διεκδικητής των αιτημάτων όπως άλλωστε έκανα πάντα.
Γιατί η κυβέρνησή σας δεν αποζημιώνει τους αγρότες μέσω ΕΛΓΑ, όπως ζητούν οι ίδιοι, και όχι μέσω ΠΣΕΑ; Ποια είναι η δική σας θέση;
Οι αποζημιώσεις, εκτός των φυλλοβόλων καλλιεργειών, για όλη τη χώρα θα δοθούν μέσω ΠΣΕΑ. Ο Νομός μας δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση. Η μοναδική εξαίρεση, όπως δεσμεύθηκε άλλωστε και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρος Κοντός, είναι για το νομό μας το πρόγραμμα της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών. Οι αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ είναι από Εθνικούς πόρους και όχι από Ευρωπαϊκούς, απλώς απαιτείται η έγκριση του προγράμματος από την Ε.Ε.. Έτσι λοιπόν ο ΕΛΓΑ , τον Αύγουστο του 2008, απέστειλε σχετική εγκύκλιο προκειμένου οι παραγωγοί να υποβάλουν αίτηση για τις ζημιές που υπέστη τόσο το φυτικό τους κεφάλαιο όσο και η φυτική τους παραγωγή, λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων.
Το μοναστήρι του Προφήτου Ηλία στην Πρέβεζα εμφανίζεται να κατέχει χιλιάδες στρέμματα γης, να εκμισθώνει τη λιμνοθάλασσα Τσουκαλιό στους ψαράδες, να διεκδικεί δικαστικά ολόκληρα νησιά του Αμβρακικού, ακόμα και την Κορωνησία. Τι θέση παίρνετε;
Ενημερώνομαι συνεχώς για το θέμα και σαφώς δεν μπορεί κάποιος να τοποθετηθεί «ελαφρά τη καρδία.». Θέλω όμως να πιστεύω ότι το ζήτημα που βάζετε με την ερώτησή σας δεν γίνεται μόνο λόγω Βατοπεδίου και άλλων μοναστηριακών ζητημάτων που έχουν βγει τις τελευταίες ημέρες στην επικαιρότητα, αλλά κάτι που θα απασχολήσει έντονα τις τοπικές κοινότητες. Γνωρίζω μάλιστα και τις απόψεις που έχει πρόσφατα διατυπώσει ο δήμαρχος Αρταίων για τις εκτάσεις του μοναστηριού της Κάτω Παναγιάς. Εν πάση περιπτώσει σαφώς και θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στις διεκδικούμενες μοναστηριακές εκτάσεις και όχι μόνο για αυτές, αλλά για οποιαδήποτε διεκδικουμένη δημόσια έκταση από τον οποιοδήποτε. Βέβαια θα ακούσουμε με ιδιαίτερη προσοχή και τις θέσεις που θα πάρουν οι τοπικές κοινωνίες και σύντομα θα έχετε την τοποθέτησή μου.
Δηλώνετε καθολικά αντίθετος με την πρόταση της ΚΕΔΚΕ για τον Καποδίστρια ΙΙ. Για ποιο λόγο;
Το μέλλον ανήκει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η αποτελεσματικότητα του κράτους εξαρτάται άμεσα από την ουσιαστική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η νέα διοικητική διαίρεση της χώρας, θα προκύψει μέσα από διάλογο με τα συλλογικά όργανα εκπροσώπησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δε θα επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν στο πλαίσιο του προγράμματος «Καποδίστριας», όπου οι συνενώσεις, οι οποίες προωθήθηκαν, ήταν αναγκαστικές και βασίστηκαν σε μικροπολιτικά κριτήρια, παραγνωρίζοντας τις τοπικές ιδιομορφίες και συνακόλουθα τη βούληση των τοπικών κοινωνιών. Οι σχετικές διαδικασίες, θα πραγματοποιηθούν με σεβασμό στις κάθε είδους τοπικές ιδιαιτερότητες, έτσι ώστε να έχουν έρεισμα στις τοπικές κοινωνίες, να υποστηριχτούν από την κεντρική διοίκηση οικονομικά και λειτουργικά και να αποδειχθούν βιώσιμες και μακροπρόθεσμες. Στόχος μας είναι μια σύγχρονη διοικητική δομή, λειτουργική και αποτελεσματική, με ενισχυμένα αποκεντρωμένο χαρακτήρα.
Εσείς τι προτείνετε συγκεκριμένα να γίνει στο νομό Άρτας;
Όλοι γνωρίζετε την πρόταση της ΚΕΔΚΕ για τη διοικητική διαίρεση του νομού μας σε τρεις Δήμους. Η συγκεκριμένη πρόταση δε με βρίσκει σύμφωνο. Έχω την άποψη ότι ο νομός πρέπει να διαιρεθεί σε περισσότερους Δήμους. Για τη διοικητική διαίρεση του νομού θεωρώ ότι πρέπει να συνεξεταστούν γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια. Δέσμευση για μένα αποτελεί η πρόταση της ΤΕΔΚ Ν. Άρτας.
Ποιοί πιστεύτε ότι ευθύνονται για την εγκατάλειψη ιστορικών και εμβληματικών μνημείων για την πόλη μας -το Γεφύρι, η Παρηγορήτρια, το Κάστρο;
Καταρχήν είναι θέματα που κληρονομήθηκαν και δεν ενέσκηψαν την τελευταία πενταετία που κυβερνά τον τόπο η Ν.Δ. Και αν θέλετε όσον αφορά το πρόσωπό μου δεν αποποιούμαι το μερίδιο ευθύνης που έχει και η τωρινή κυβέρνηση η οποία καθυστερεί να δώσει λύσεις.
Γιατί δεν κάνετε κάτι, πριν είναι αργά;
Για το Νομό μας τις αποφάσεις τις παίρνει η κεντρική διοίκηση, εμείς δυστυχώς δεν αποφασίζουμε, άρα το μόνο που μπορούμε να κάνουμε δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνο συχνές παραστάσεις στα Υπουργεία και να αναφέρουμε τα προβλήματα πιέζοντας όσο μπορούμε για άμεσες λύσεις, κάτι το οποίο προσωπικά έπραξα, αθόρυβα, πολλές φορές.
Έχετε εκλεγεί πρώτος σε ψήφους βουλευτής στο νομό. Περιμένετε μια θέση στην κυβέρνηση σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό;
Νομίζω ότι ο καθένας μας κάνει τη δουλειά του εκεί που η παράταξη τον έχει τάξει. Εγώ αυτή την ώρα είμαι Βουλευτής του Κόμματος και προσπαθώ να κάνω τη δουλειά μου όσο γίνεται καλύτερα. Ο ανασχηματισμός και τα πρόσωπα που στελεχώνουν την Κυβέρνηση βρίσκονται στην αποκλειστική ευθύνη του πρωθυπουργού ο οποίος και παίρνει τις σχετικές αποφάσεις.