2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


"Που να σκάσεις Κριστομπίτα..."

Δημοσίευση: 12-11-2008 - Στήλη: 26510 - Τεύχος: Τεύχος 36 (Νοέμβριος 2008)



  • Η είδηση του μήνα είναι σίγουρα για τα Γιάννινα η εγκατάσταση του εργολάβου που θα αναλάβει να κατασκευάσει τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στο Ελληνικό. Μετά από αρκετά χρόνια ταλαιπωρίας το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων φαίνεται να φτάνει προς αίσιο τέλος, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Οι αντιδράσεις από τους Δήμους Κατσανοχωρίων και Παμβώτιδας, καθώς και από κατοίκους της περιοχής ήταν για μια ακόμη φορά έντονες, όμως η αστυνομική παρουσία στην περιοχή απέτρεψε κάθε κίνηση αντίδρασης. Με τη χρήση των δακρυγόνων και την αριθμητική υπεροχή οι αστυνομικές δυνάμεις «έσπασαν» τον κλοιό των κατοίκων και επέτρεψαν την εγκατάσταση των μηχανημάτων για την έναρξη των εργασιών.

  • Το ζήτημα του ΧΥΤΑ, όμως, δεν σταματά εδώ. Παρά την εγκατάσταση του εργολάβου, οι Δήμοι Κατσανοχωρίων και Παμβώτιδας, η Επιτροπή Αγώνα κατά του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό και πολύς κόσμος δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις για να μην επιτρέψουν την συνέχιση των εργασιών. Ήδη πραγματοποιήθηκαν δύο κινητοποιήσεις, μια στο κέντρο των Ιωαννίνων και η δεύτερη στο Ελληνικό, ενώ αναμένεται και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας μετά από σχετικό αίτημα του Δήμου Κατσανοχωρίων.

  • Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόθεση του Μορφωτικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς να δημιουργήσει Μουσείο Τεχνολογίας Αργυροχρυσοχοϊας στα Γιάννινα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, η προμελέτη του Μουσείου εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το Συμβούλιο των Μουσείων, ενώ ήδη βρέθηκε ο χώρος που θα στεγαστεί και που θα είναι σε έναν από τους προμαχώνες του Κάστρου. Στόχος του Μορφωτικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς είναι η δημιουργία ενός χώρου πληροφόρησης για την τεχνολογία της αργυροχρυσοχοϊας στην Ήπειρο με επίκεντρο τα Γιάννινα. Στο Μουσείο θα υπάρχουν μόνο δείγματα αντικειμένων, καθώς και παραπομπές σε συλλογές και εκθέσεις που θα υπάρχουν στην περιοχή και τις οποίες μπορούν να επισκέπτονται οι ενδιαφερόμενοι. Επόμενες κινήσεις από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς είναι η ολοκλήρωση των μελετών μέχρι τέλος του έτους με τις απαιτούμενες εγκρίσεις, ώστε να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.

  • Πλούσια είναι και η καλλιτεχνική δραστηριότητα στα Γιάννινα, με την νέα παράσταση της Νεανικής- Παιδικής Σκηνής του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου (ΔΗΠΕΘΙ). Το έργο που επιλέχθηκε φέτος από την διεύθυνση του ΔΗΠΕΘΙ είναι μια διασκευή ενός θεατρικού του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Που να σκάσεις Κριστομπίτα, δεν την παίρνεις τη Ροζίτα». Την διασκευή και σκηνοθεσία του έργου έχει αναλάβει ο Γιάννης Καλαντζόπουλος, ενώ η ιστορία της παράστασης, αν και αρκετά «παραμυθένια», θέλει να στείλει το μήνυμα της αγάπης στους μικρούς και μεγάλους θεατές. Οι παραστάσεις ξεκίνησαν από τα τέλη Οκτωβρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών και το έργο αναμένεται να παρακολουθήσουν χιλιάδες παιδιά από νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία και γυμνάσια της Ηπείρου και της Λευκάδας.

  • Την έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Μικρή Αναδρομή» του Πέτρου Λαρδά φιλοξενεί από τις αρχές Νοεμβρίου το «Θυμωμένο Πορτρταίτο». Έργα του εκτίθενται την περίοδο 1977-88 εκτός από την Ελλάδα και στη Δανία και την Αγγλία. Από το 1988 ζει και εργάζεται στα Γιάννινα, όπου κατά καιρούς έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στα Γιάννινα, στη Ρόδο, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, σε άλλες ελληνικές πόλεις, καθώς και στην Κύπρο και την Γιουγκοσλαβία. Η μέχρι τώρα δουλειά του ξεπερνά τα 2.000 έργα σε λάδια και υδατογραφίες, και πολλά από αυτά βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στη Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου, καθώς επίσης και σε πολλούς δημόσιους οργανισμούς.  Έχει φιλοτεχνήσει εξώφυλλα βιβλίων, περιοδικών και μουσικών CD, ενώ τα έργα του έχουν σχολιαστεί σε πολλές εφημερίδες και πολιτιστικά περιοδικά.