2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Σημειώσεις 36

Δημοσίευση: 12-11-2008 - Στήλη: Σημειώσεις - Τεύχος: Τεύχος 36 (Νοέμβριος 2008)



ΤΟ ΙΜΑΡΕΤ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΠΟΥΖΟΥ

Το μυθιστόρημα του Γιάννη Καλπούζου "Ιμαρέτ" (εκδόσεις Μεταίχμιο) θα παρουσιαστεί στην Άρτα την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου και ώρα 8 και 45 μ.μ. στην αίθουσα ΣΚΟΥΦΑΣ.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο πρώην δήμαρχος Κώστας Βάγιας και η φιλόλογος Μαρία Δέτσικα, ενώ ο καθηγητής Τ.Ε.Ι. Ηπείρου Νίκος Αντωνιάδης θα συζητήσει με τον συγγραφέα. Ο Γιάννης Καλπούζος  και η Μαρία Δέτσικα θα διαβάσουν αποσπάσματα από το μυθιστόρημα. Στην εκδήλωση που διοργανώνουν ο Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος Σκουφάς και οι εκδόσεις Μεταίχμιο θα παρευρεθεί και ο εκδότης Νώντας Παπαγεωργίου.


Η ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΕΝΟΥ

Ο συγγραφέας Γιάννης Δάλλας υποδύεται έναν φανταστικό επιζώντα, τον Κοσμά Ανάστα, ο οποίος ανιστορεί τα φρικιαστικά εγκλήματα που είδε με τα ίδια του τα μάτια και άκουσε με τα ίδια του τ’ αφτιά να διαπράττουν οι ναζί στο Κομμένο, την ημέρα της 16ης Αυγούστου 1943. Όλα αυτά περιέχονται στο βιβλίο του  «Η σφαγή του Κομμένου» που γράφτηκε το 1945, όταν ο ίδιος ήταν ακόμη μαθητής Γυμνασίου στην Άρτα και δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στη «Φιλολογική Πρωτοχρονιά» το 1947. 
Το συγγραφέα και το βιβλίο του παρουσιάζουν την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου και ώρα 8.00 το βράδυ στην αίθουσα του Σκουφά η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Άρτας, η Μαρτυρική Κοινότητα Κομμένου, ο Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος «Σκουφάς», ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Άρτας και οι Ηπειρωτικές εκδόσεις «Πέτρα».  Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Χάρης Ναξάκης, καθηγητής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, και ο Νίκος Καρατζένης, φιλόλογος – συγγραφέας. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει ο σκηνοθέτης Στράτος Στασινός.


Πολλοί δρόμοι, λίγα μονοπάτια



Στα Θεοδώριανα και στην κορυφή των Τζουμέρκων βρέθηκε το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου ο ορειβάτης Στέφανος Σταμέλλος και η συντροφιά του από τη Λαμία. Στο οδοιπορικό του, μεταξύ των τόσων θαυμαστικών χαρακτηρισμών για την ομορφιά της περιοχής, σημειώνει και τα εξής:
Απαραίτητο για τους ορειβάτες να γίνει μια υποδειγματική σήμανση της ανάβασης στην Πυραμίδα, αλλά και των άλλων μονοπατιών γύρω από το χωριό. Είναι απαραίτητο, και για την νοικοκυρεμένη εικόνα του χωριού, να εκδοθεί ένα τουριστικό έντυπο και να μοιράζεται στους επισκέπτες δωρεάν με τον χάρτη της περιοχής, τα αξιοθέατα, τα μονοπάτια, την ιστορία κλπ Αυτό δεν είναι δύσκολο να γίνει και δεν απαιτούνται μεγάλες δαπάνες ...Και μια γενική παρατήρηση: Δρόμοι παντού. Είμαστε στην εποχή της πολυτέλειας, της κακώς νοούμενης ανάπτυξης, του “τα θέλω όλα τώρα”. Δρόμοι υποτίθεται για τους κτηνοτρόφους, αλλά περισσότερο ίσως για τους κυνηγούς. Δεν υπάρχει πια απάτητο μέρος για το κυνηγούς. Το σίγουρο είναι ότι πολλοί απ’ αυτούς τους δρόμους θα εγκαταλειφθούν σύντομα, αφού προηγηθεί η μείωση της ορεινής κτηνοτροφίας και απαγορευτεί το κυνήγι στο Εθνικό Πάρκο..


Ζητούνται ΧΥΤΑ




“Τα σκουπίδια δεν κρύβονται κάτω από το χαλί’ δηλώνει η Χειρονομία-Αντιεξουσιαστική Κίνηση, με αφορμή την επέμβαση των ΜΑΤ στο Ελληνικό την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου. Το πρόβλημα με τα σκουπίδια-τονίζει- είναι κομμάτι της σύγχρονης οικολογικής και πολιτικής κρίσης. Δείχνει την αδυναμία όλου του συμπλέγματος της Εξουσίας να διαχειριστεί οποιοδήποτε κοινωνικό-περιβαλλοντικό ζήτημα.
Η υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως κάθε άλλο κοινωνικό-οικολογικό ζήτημα, αφορά όλη την κοινωνία, όλους τους πολίτες, τους μόνους που είναι πραγματικά αρμόδιοι να συζητήσουν και να αποφασίσουν υπεύθυνα, άμεσα, συνειδητά για τι θα κάνουν με το νερό, τον αέρα, τη λίμνη, τους δημόσιους χώρους, τα σκουπίδια, την ανακύκλωση, τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων στο πλαίσιο μίας σύγχρονης κοινωνικής οικολογικής αντίληψης. Για να ανήκουμε εμείς στη Φύση και όχι αυτή σε εμάς.


ΦΥΛΑΚΕΣ: Οι ανθρώπινες χωματερές

"Εμείς οι κρατούμενοι στα κολαστήρια που κατ’ ευφημισμό καλούνται φυλακές του ελληνικού κράτους, κουρασμένοι από τις ψεύτικες υποσχέσεις όλων των υπουργών δικαιοσύνης τα τελευταία 10 χρόνια, για καλυτέρευση των συνθηκών κράτησης και βελτίωση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικαιοσύνης, αποφασίσαμε να κινηθούμε δυναμικά, ώστε να απαιτήσουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις μας".   Έτσι ξεκινάει το κείμενο με τα αιτήματα των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές.
Από τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου η πλειοψηφία των κρατουμένων στις 21 από τις 24 φυλακές  πραγματοποιεί αποχή συσσιτίου, απαιτώντας την ικανοποίηση 16 αιτημάτων που κατέθεσαν, την ίδια ημέρα, προς το υπουργείο Δικαιοσύνης. Στην αποχή συμμετέχουν και οι κρατούμενοι των φυλακών Σταυρακίου Ιωαννίνων (205 από τους 220 που κρατούνται εκεί).