2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


DVD 35

Δημοσίευση: 11-10-2008 - Στήλη: DVD - Τεύχος: Τεύχος 35 (Οκτώβριος 2008)



Νotes on a scandal

Η άραχλη καθημερινότητα της ηλικιωμένης και αυστηρής καθηγήτριας Μπάρμπαρα Κόβετ, θα αποκτήσει νόημα όταν στο λύκειο που διδάσκει, θα προσληφθεί, ως δασκάλα των εικαστικών, η κατά πολύ νεότερη της, Σίμπα Χαρτ. Από την πρώτη στιγμή ανάμεσα στις δύο γυναίκες θα αναπτυχθεί ένας ιδιαίτερος δεσμός, εφόσον στο πρόσωπο της νεαρής γυναίκας, η Μπάρμπαρα θα πιστέψει πως βρήκε την αληθινή φιλία που έψαχνε επί χρόνια. Μια σχέση όμως που θα διαλυθεί μόλις η άτεγκτη γεροντοκόρη ανακαλύψει την κρυφή ερωτική σχέση, ανάμεσα στην αγαπημένη – και παντρεμένη μητέρα δύο παιδιών - της φίλη κι έναν εκδηλωτικό δεκαπεντάχρονο μαθητή του σχολείου. Tο Notes on a Scandal δεν αποτελεί μια αναγωγή στην αρσενική εκδοχή της Λολίτας, ούτε σκοπό του έχει να ξυπνήσει τα ένστικτα των θεατών κα κοιτάξουν μέσα από την κλειδαρότρυπα. Σκηνοθετημένο από τον εμπειρότατο στην μελέτη των ανθρώπινων χαρακτήρων Richard Eyre, το φιλμ εμβαθύνει μέσα στις ψυχές δύο γυναικών, επιλεγμένων σχεδόν τυχαία από το σύνολο μιας σύγχρονης και προοδευτικής βρετανικής κοινωνίας. Η Σίμπα και η Μπάρμπαρα, κινούνται διαρκώς πάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί, – η μία κρύβεται καλά πίσω από την μάσκα της καλής μάνας και η άλλη πίσω από το προσωπείο της αυστηρής καθηγήτριας – έτοιμες να βρεθούν στο κενό και να κατασπαραχτούν είτε από τα αδηφάγα μέσα ενημέρωσης, είτε από το κοινωνικό περιβάλλον τους. Στο σενάριο του Patrick Marber χρησιμοποιώντας μόλις δύο βασικούς και τρεις δευτερεύοντες χαρακτήρες, παραθέτει άψογα τις εντάσεις και τις κορυφώσεις της αφήγησης  τονίζοντάς τις με κάποιες παρεμβαλλόμενες φλασμπάκ ενέσεις επιτρέποντας σε δύο από τις χαρισματικότερες κυρίες της βρετανικής σκηνής την Judi Dench και τη χαρισματική Blanchett να δώσουν ρεσιτάλ ερμηνείας.


Ανεκτίμητη ομορφιά

Ο Ζαν εργάζεται σαν καμαρότος σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο όπου περνούν τις διακοπές τους διασημότητες. Θα προσεγγίσει την όμορφη Ιρέν, και αποκρύπτοντας της την πραγματική του ταυτότητα, θα της χαρίσει μια νύχτα πάθους. Εκείνο που δεν γνωρίζει ο κακόμοιρος Ζαν, είναι πως η γυναίκα που ερωτεύτηκε  πουλάει την αγάπη της σε ευκατάστατους κυρίους, με αντάλλαγμα πανάκριβα δωράκια. Για να μην την χάσει θα ξοδέψει όλα του τα χρήματα προκειμένου να την κρατήσει κοντά του.  Αν και δεν σφύζει πρωτοτυπίας η ταινία ασκεί πάνω μας μια ιδιαίτερη γοητεία, κυρίως λόγω των υπέροχων ερμηνευτών της. Του φτωχού πλην τίμιου καμαρώτου Gad Elmaleh και της εξαιρετικής Audrey Tautou, που σαν σούπερ σέξι βόμβα μέσα στα Gucci, Prada και Versace της κυριολεκτικά θα μαγέψει το φιλοθεάμον κοινό.




Get smart

Ήρωας του φιλμ είναι ένα χαρτογιακάς πράκτορας, ο Αgent 86, ένας υπέροχος Steve Carell που για κατα λάθος προβιβάζεται σε ενεργό πράκτορα της μυστικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας CONTROL. Η πλοκή δεν διαφέρει από άλλες αντιστοίχων ταινιών και παρά την παρουσία της συμπαθητικής Hathaway κινητήριος άξονας του φιλμ είναι ο Carell. O Steve γνωρίζει πως να μα ς πείθει ότι είναι ένας μοναδικός γκαφατζής και πως όσο απίθανα κι αν είναι αυτά που του συμβαίνουν, όντως του συμβαίνουν. O σκηνοθέτης Segal ελέγχει εξαιρετικά καλά το ρυθμό της δράσης και η ταινία δεν χάνει ποτέ το ρυθμό της, δεν γίνεται ούτε στιγμή βαρετή. Μια ταινία που θα σας κάνει να γελάσετε αυθόρμητα ιδίως αν σας αρέσει ο χαρισματικός Carell.