2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Google Chrome - Όταν η Google μπαίνει στο παιχνίδι των browsers

Δημοσίευση: 11-10-2008 - Στήλη: Ψηφιακός Κόσμος - Τεύχος: Τεύχος 35 (Οκτώβριος 2008)



Το concept του Google Chrome, όπως τεχνηέντως αποκάλυψε η Google μέσα από κάποια comics, είναι απλό: Πλέον το Internet δεν έχει τη μορφή την οποία είχε κάποια χρόνια πριν. Τα πιο πολλά site τα οποία χρησιμοποιούμε καθημερινά δεν είναι απλά websites αλλά αποτελούν ουσιαστικά web applications. Οι  χρήστες  πλέον κάνουν πολύ πιο διαδραστικές λειτουργίες μέσα από τους browser τους από ότι έκαναν παλιότερα. Εν κατακλείδι, ο Ιστός έχει αλλάξει δραματικά.
Η Google με το Chrome επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει ολοκληρωτικά αυτό που γνωρίζουμε σαν κλασσικό πρόγραμμα περιήγησης και να κατασκευάσει μια μοντέρνα πλατφόρμα. Και εγένετο Chrome.
Το Google Chrome έχει δώσει βάση στις εξής ενότητες:

Σταθερότητα και αρχιτεκτονική πολλαπλών διεργασιών. Η υποστήριξη multithreading και η καλύτερη διαχείριση μνήμης (κάθε tab είναι διαφορετική διεργασία) διασφαλίζουν τους χρήστες από την αποφυγή ανεπιθύμητων crashes.

Ταχύτητα – Webkit και V8.
Το Google Chrome είναι βασισμένο στο open source rendering engine που ονομάζεται WebKit, αλλά χρησιμοποιεί το δικό του Javascript engine, το V8, που είναι κατασκευασμένο ειδικά για τις ανάγκες του Chrome από «επίλεκτη» ομάδα στη Δανία. Οι πιο πάνω επιλογές δεν είναι τυχαίες, καθώς η Google μιλάει για διπλάσιες(!) ταχύτητες σε σχέση με τον Firefox και τον Safari.

Search και User Experience.
Ο νέος browser της Google παρέχει διαφορετικό περιβάλλον από ό,τι έχουν συνηθίσει οι χρήστες μέχρι τώρα. Τα tabs του Chrome βρίσκονται πάνω από το address bar, το οποίο διαθέτει auto-complete features, καθώς και λειτουργίες keyword suggestion. Επίσης λιτό είναι και το GUI του.

Ασφάλεια και ασφαλές surfing.
Με τεχνικές όπως το sandboxing που εξασφαλίζουν την ορθότητα των user rights καθώς και με λειτουργίες που εξασφαλίζουν την ανωνυμία, το Chrome υπόσχεται να είναι ο πιο ασφαλής browser που είχατε ποτέ, χρησιμοποιώντας privacy mode και προστασία από phising. 

Gears, Standards και Open Source.
  Το Chrome είναι ένας εξολοκλήρου Open Source web browser, που ευελπιστεί κομπάζοντας να γίνει πρότυπο για τους υπόλοιπους. Προσπαθεί να είναι συμβατό με όλα τα πρότυπα και να έχει την συμπαράσταση της Open Source κοινότητας. Επιπρόσθετα ενσωματώνοντας και το Google Gears, προσφέρει και τη σύνδεση ανάμεσα σε desktop και web applications.
Τα παραπάνω δείχνουν ότι η Google έχει μια άξια λόγου πρόταση.  Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Τι γίνεται με τον ανταγωνισμό; Με τον Chrome το Google προκαλεί πλέον ευθέως την κυρίαρχου του ευρέως χρησιμοποιούμενο software, Microsoft, για έναν αγώνα μέσα στο «γήπεδό» της, εν όψει μάλιστα της κυκλοφορίας του Explorer 8. Σίγουρα η Microsoft είναι ο μεγάλος αντίπαλος, με 80% μερίδιο αγοράς.
Το  Mozilla Firefox με 10% μερίδιο της αγοράς είναι  η εταιρία με την οποία η Google συνεργάζεται στενά τα τελευταία χρόνια. Από τα 66.8 εκατομμύρια δολάρια που είχε έσοδα το Mozilla το 2006, το 85% προέρχονταν από την συνεργασία του με την Google.  Πρόσφατα πάντως το εν λόγω συμβόλαιο ανανεώθηκε για 3 χρόνια.
Αυτά τα έσοδα όμως που δαπανώνται στο Firefox φαντάζομαι ότι θα συρρικνωθούν σε βάθος χρόνου. Και σίγουρα η ύπαρξη του Google Chrome θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά στον Firefox. Όπως είναι επίσης σίγουρο ότι το Firefox έχει αποκτήσει φανατικό κοινό. O ανταγωνισμός είναι μεγάλος αν και η Google είναι μια εξίσου μεγάλη εταιρία που ξέρει πολύ καλά πως παίζεται το παιχνίδι.  Όλα αυτά μένει να φανούν στην πράξη. Οι τεχνολογίες υπάρχουν και οι εταιρίες φτάνει να τις εκμεταλλευτούν καλύτερα. Ως τότε, κατεβάστε το Chrome και κάντε click στο artapress.gr