2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Παραμορφώσεις

Δημοσίευση: 11-10-2008 - Στήλη: 26510 - Τεύχος: Τεύχος 35 (Οκτώβριος 2008)



  • Η πρώτη είδηση που μας έφερε ο Σεπτέμβριος στα Γιάννινα ήταν η απότομη αλλαγή του καιρού. Από τη μια στιγμή στην άλλη, τα καλοκαιρινά μπλουζάκια αντικαταστάθηκαν με τις μακρυμάνικες ζακέτες και τα πουλόβερ, ενώ όλα πλέον μας προϊδεάζουν για τον χειμώνα που έρχεται.

  • Βέβαια, οι Γιαννιώτες δεν βρέθηκαν το τελευταίο διάστημα αντιμέτωποι μόνο με τις βροχές και την πτώση της θερμοκρασίας, αλλά και με τις δηλώσεις- «βόμβες» του προέδρου του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών Π. Χριστοδουλάκη, για την ακαταλληλότητα χρήσης του νερού από το δίκτυο ύδρευσης της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ιωαννίνων, καθώς και για τα «μολυσματικά» στοιχεία στη λίμνη Παμβώτιδα. Οι δηλώσεις του κ. Χριστοδουλάκη για ύπαρξη κολοβακτηριδίων και εντερόκοκκου στο νερό της πόλης ήταν αρκετές για να κινητοποιήσουν τους φορείς της περιοχής. Μάλιστα, ο νομάρχης Ιωαννίνων κατέφυγε και στον Εισαγγελέα, παρουσιάζοντας στοιχεία που αποδεικνύουν την καταλληλότητα πόσης του νερού της πόλης. Αν και το ζήτημα θα λυθεί στα δικαστήρια, οι Γιαννιώτες είναι ακόμη ψύχραιμοι και ελάχιστοι ήταν εκείνοι που κατέφυγαν στα σούπερ μάρκετ για να αγοράσουν εμφιαλωμένα μπουκάλια νερό!


  • Και μιας και πιάσαμε τις αντιπαραθέσεις, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε την σημαντική σύσκεψη που είχε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Σ. Καλογιάννης με δημάρχους και φορείς του νομού για να διαλευκάνουν παρεξηγήσεις και παρανοήσεις σχετικά με το Ρυθμιστικό Σχέδιο του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. Με την ανακοίνωση των προτάσεων του υπουργείου για το σχεδιασμό ανάπτυξης του λεκανοπεδίου για τα επόμενα 15- 20 χρόνια, προκλήθηκαν και οι πρώτες αντιδράσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση, που ζητούσαν τροποποιήσεις, ώστε να εξυπηρετηθεί το συμφέρον ολόκληρου του λεκανοπεδίου και των κατοίκων του. Με την σύσκεψη και την κατάθεση των προτάσεων, αυτή τη φορά από τους δήμους και τους φορείς της περιοχής, ολοκληρώθηκε η Α’ φάση του Ρυθμιστικού Σχεδίου και πλέον όλα βαίνουν καλώς για την Β΄ και τελική φάση.

  • Όμως, ειδήσεις είναι και ο πολιτισμός. Και σε αυτή την περίπτωση η ειδησεογραφία ήταν πλούσια και ξεχωριστή. Αξίζει να σημειώσουμε την ίδρυση της αίθουσας Λόγου και Τέχνης στο Κέντρο Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων (ΚΕΠΑΒΙ), ένας χώρος αφιερωμένος στο Φιλέλληνα Λόρδο Βύρωνα και την προσφορά του στην Απελευθέρωση του υπόδουλου Ελληνισμού. Στόχοι της πρωτοβουλίας του ΚΕΠΑΒΙ, της Νομαρχίας Ιωαννίνων και της Εταιρείας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου, που συνέβαλαν στην ίδρυση και λειτουργία της αίθουσας, είναι η προβολή της δράσης του Φιλέλληνα Λόρδου, αλλά και η αξιοποίησή της ως χώρος συγκέντρωσης των Γιαννιωτών, και όχι μόνο, Βυρωνιστών.

  • Σειρά έχουν τώρα οι εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα. Αξίζει να αναφέρουμε την έκθεση ζωγραφικής της Ελισσάβετ Τάτση που φιλοξενεί από την Τετάρτη 1 και μέχρι το Σάββατο 25 Οκτωβρίου οΧώρος Σύγχρονης Τέχνης «Αμυμώνη». Όπως και η ίδια η καλλιτέχνης αναφέρει για το έργο της: «Η σημερινή δουλειά μου έχει να κάνει με τα πρόσωπα της καθημερινότητας. Η φθορά από την μονοτονία της ζωής του κάθε ανθρώπου οδηγεί στην παραμόρφωση. Βέβαια, όλα αυτά πηγάζουν από μέσα μας. Όταν δεν είμαστε καλά, αυτό βγαίνει μέσα από την έκφραση του προσώπου μας. Έτσι βλέπουμε τα σκληρά και απόλυτα σχήματα ενός προσώπου ή μιας φιγούρας να τα διαπερνάει μια λεπτή στρώση χρώματος, προσπαθώντας να την αλλάξει (καταστρέψει)».

  • Ακόμη, η Εταιρεία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου διοργανώνει τρεις πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς ποίησης με θέμα «Ένα τραγούδι για την Πίνδο». Ο πρώτος διαγωνισμός αφορά Έλληνες, ομογενείς και Έλληνες κατοίκους του εξωτερικού, ο δεύτερος μαθητές Γ΄ Τάξης Γυμνασίου και όλων των τάξεων του λυκείου της Ηπείρου, Βορείου Ηπείρου και όλων των γυμνασίων και λυκείων του εξωτερικού όπου φοιτούν Ηπειρώτες και ομογενείς Ηπειρώτες, ενώ ο τρίτος διαγωνισμός, που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αφορά Έλληνες φοιτητές- σπουδαστές, καθώς και ομογενείς Έλληνες φοιτητές Πανεπιστημίων του εξωτερικού. Η αποστολή των ποιημάτων θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 30 Ιουνίου 2009, ενώ τους νικητές περιμένουν τρία χρηματικά βραβεία και έπαινοι. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλ. 26510- 38882.