2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης

Δημοσίευση: 16-09-2008 - Τεύχος: Τεύχος 34 (Σεπτέμβριος 2008)



ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ ΙΝΤΖΕΜΠΕΛΗΣ

“ Όλοι με φωνάζουν με το μικρό μου όνομα”

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΤΙΝΟΣ ΓΙΩΤΗΣ

Τι σε έφερε στην Άρτα;
Η σκέψη πως τα παιδιά μου θα μεγαλώσουν σε καλύτερες συνθήκες από αυτές που θα είχαν σε μια μεγαλούπολη. Τα δικά μου παιδικά χρόνια ήταν ονειρικά, αν σκεφτείς πως  μεγάλωσα παίζοντας στις αλάνες . Μετά τη δεκαετία του ογδόντα , όταν το Αιγάλεω χτίστηκε, τότε κατάλαβα πως ήταν θέμα χρόνου το πότε θα φύγω. Τότε ήταν που μου χτύπησε την πόρτα η τύχη να γνωρίσω τη γυναίκα μου που ήταν από την Άρτα. Μια νέα αρχή έγινε με την επιλογή μου να αγοράσω σπίτι και να εγκατασταθώ μόνιμα στην Ήπειρο.

Έχεις επιμεληθεί την έκδοση δυο βιβλίων  για την περιοχή (Κόπραινα - Μενίδι). Τί σε οδήγησε σε αυτήν την επιλογή;
Είμαι θα έλεγα τυχερός που ζω στο Μενίδι και εργάζομαι στην Κόπραινα. Κάθε μέρα με το ποδήλατο ξεκινώ από το σπίτι μου και πηγαίνω στη δουλειά μου στην Κόπραινα. Περνώ την παραλία του Μενιδίου, διαβαίνω το μονοπάτι του Άγριλου και  φτάνω στο παλιό λιμάνι της  Κόπραινας. Κάνω μια διαδρομή καταπληκτικής ομορφιάς. Πώς να μην εμπνευστώ από αυτές τις εικόνες; Αυτά τα ερεθίσματα έγιναν κίνητρο για να κάνω κάτι για αυτή την περιοχή  που την αγαπώ  και όπως διαπίστωσα δεν είχε γραφτεί τίποτε στο παρελθόν; Τα υπόλοιπα ήρθαν μόνα τους. Φτάνει  μόνο το μεράκι.

Έζησες χρόνια στη Γερμανία και την Αγγλία. Ποιές είναι οι βασικές διαφορές στην εκπαίδευση με το ελληνικό σχολείο;
Οι  βασικές διαφορές είναι η οργάνωση αλλά και οι υποδομές. Πολλά από τα σχολεία μας είναι ξεπερασμένα. Πού είναι τα γυμναστήρια, τα αμφιθέατρα, οι βιβλιοθήκες, οι χώροι για εργαστήρια; Θα έλεγα πως είναι ήρωες οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε τόσο δύσκολες συνθήκες.
Έπειτα δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο προγραμματισμός στα σχολεία τους  αρχίζει κάθε Γενάρη για την επόμενη  χρονιά.


Αν είχες μια και μοναδική επιλογή σε ποιο τόπο θα διάλεγες να ζήσεις και γιατί;
Με την εμπειρία που έχω έπειτα από έξι χρόνια παραμονής στο Μενίδι θα  διάλεγα πάλι το Μενίδι. Το χωριό μου είναι για μένα ο σημαντικότερος σταθμός της ζωής μου.

Ποιά είναι τα σχέδιά σου για το άμεσο μέλλον;
Να ετοιμάσω άλλα δυο βιβλία για τον Αμβρακικό. Αυτήν την εποχή συγκεντρώνω στοιχεία και σε λίγους μήνες θα ξεκινήσει η προετοιμασία  για τη συγγραφή.

Τί σου αρέσει από την Άρτα;
Το ότι μπορώ και περπατώ στην πόλη με τα πόδια. Συναντώ φίλους και γνωστούς και απολαμβάνω τις ομορφιές της.  Όλοι με χαιρετούν και με φωνάζουν με το μικρό μου όνομα. Από την ανωνυμία της Αθήνας ζω πλέον στη συντροφική παρέα της μικρής πόλης.

Τί δε σου αρέσει από την Άρτα;
Πως το κάστρο, το δημοτικό αναψυκτήριο και η εκκλησία της Παρηγορήτισσας είναι κλειστά. Αυτό μου θυμίζει τον τίτλο του βιβλίου του Κώστα Μουρσελά «Κλειστόν λόγω μελαγχολίας».

Τί θα άλλαζες από τη σημερινή εικόνα της Ελλάδας;
Την εύκολη κακογουστιά που τη διακρίνω στις πόλεις και στα χωριά αλλά και τη γρήγορη τσιμεντοποίηση και το συνεχές κάψιμο των δασών. Ευτυχώς  μετανάστευσαν οι άνθρωποι και έμειναν ανέπαφα  τα ορεινά χωριά της Ελλάδας. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τα υπέροχα χωριά της Ηπείρου.

Η λέξη “Αμβρακικός” τι σημαίνει για σένα;
Εκφράζει μια από τις ομορφότερες περιοχές της πατρίδας.
Η πανίδα και η χλωρίδα του είναι σπάνιες. Η θάλασσα μπορεί να είναι κλειστή από βουνά αλλά η αίσθηση πως ζεις δίπλα στο υγρό στοιχείο σε κάνει να νομίζεις πως ζεις σ’ ένα νησί. Έτσι  βλέποντας τα καράβια περιμένεις να μάθεις νέα   τους μα και  το κυριότερο ονειρεύεσαι να ταξιδέψεις στην κάθε πλευρά του κόλπου ,μαθαίνοντας όλα τα απίθανα μυστικά του.

Ποιά συμβουλή έχεις κρατήσει για τη ζωή, ως μότο από τους γονείς σου;
Να είσαι απλός, ταπεινός, να εργάζεσαι και το κυριότερο να έχεις ήθος.

 

Kατάγεται από την Λέσβο και γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπούδασε στην Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία
και στην Θεολογική σχολή Αθηνών.
πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές
στο Μπέρμιχαμ  και μετακπαιδεύτηκε στο Μόναχο,
όπου και εργάστηκε για μια πενταετία
ως δάσκαλος στο Ευρωπαϊκό σχολείο.
Τα τελευταία χρόνια ζει
στο Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας
και εργάζεται ως υπεύθυνος
στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αράχθου.
Έγραψε και επιμελείθηκε το βιβλίο για το Μενίδι
“ΜΕΝΙΔΙ - Τα καλύτερά μας χρόνια”