2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Νέες αφίξεις 3000 φοιτητών

Δημοσίευση: 16-09-2008 - Στήλη: 26510 - Τεύχος: Τεύχος 34 (Σεπτέμβριος 2008)



  • Το καλοκαίρι τελείωσε, οι διακοπές έφτασαν στο τέλος τους και τώρα καλείται κάθε κατεργάρης στο πάγκο του.
    Και μιας και αναφέρθηκα σε πάγκο να ξεκινήσω από την καθιερωμένη εδώ και χρόνια εμποροπανήγυρη που φιλοξενείται στα περίχωρα των Ιωαννίνων κάθε χρόνο αρχές του Σεπτέμβρη.

  • Επεισοδιακή ήταν φέτος η διεξαγωγή του παζαριού αφού μετά από αρκετά χρόνια ο Δήμος Ιωαννιτών αποφάσισε να το διοργανώσει και πάλι. Τα εμπόδια ήταν πολλά, ωστόσο τίποτα δεν στάθηκε ικανό να ακυρώσει την διεξαγωγή της εμποροπανήγυρης. Χωρίς παζαράκι όμως έμεινε την τελευταία στιγμή ο Δήμος Ανατολής που τα τελευταία 15 χρόνια πρόβαινε στη διοργάνωσή του. Και οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ Δημοτικής Αρχής και αντιπολίτευσης καλά κρατούσαν επί μέρες. Από την άλλη χωρίς γκρίνιες και εμπόδια στήθηκε το παζάρι στο Πέραμα, με τους πολίτες να κατακλύζουν το χώρο αναζητώντας φτηνά προϊόντα.

  • Ο ερχομός όμως του Σεπτέμβρη σηματοδοτεί και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, που παρά τις προσπάθειες της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας για έγκαιρες τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών, οι κενές θέσεις στο νομό Ιωαννίνων, όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος των δασκάλων και νηπιαγωγών, ανέρχονται σε 35 δασκάλους και 10 νηπιαγωγούς, ενώ ανοιχτή πληγή, σύμφωνα με τον πρόεδρο, παραμένει ακόμα το θέμα της στέγασης κυρίως στα νηπιαγωγεία του δήμου Ιωαννιτών.

  • Από την άλλη, όσον αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων φέτος υποδέχτηκε 3.000 νεοεισαχθέντες, οι οποίοι όπως άλλωστε γίνεται χρόνια τώρα, αναμένεται να τονώσουν την τοπική οικονομία, με την μίσθωση κατοικίας την οποία τις περισσότερες φορές χρυσοπληρώνουν, αλλά και γενικότερα η παραμονή τους στην πόλη αποτελεί ανάσα για εκατοντάδες καταστηματάρχες κάθε λογής.

  • Ένα ακόμη θέμα που απασχολεί και την τοπική κοινωνία των Ιωαννίνων είναι το θέμα της επερχόμενης διοικητικής μεταρρύθμισης. Πρόκειται για ένα θέμα που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις από αιρετούς του νομού Ιωαννίνων με μια πρώτη αντίδραση να έρχεται από το Δήμο Ανατολικού Ζαγορίου που ζητά ξεχωριστό δήμο αφού, όπως επισημαίνει το δημοτικό συμβούλιο, το γεωγραφικό ανάγλυφο δεν επιτρέπει την εύκολη επικοινωνία στο εσωτερικό του νέου Δήμου. Κατά της συνένωσης τάχθηκε και ο δήμαρχος Κατσανοχωρίων πιστεύοντας πως έτσι δεν θα επιτευχθεί η ανάπτυξη της περιφέρειας αλλά η συρρίκνωσή της. Ως παλινωδία σχολίασε το θέμα ο δήμαρχος Ευρυμενών, ενώ αντίθετοι στη συνένωση των δήμων τους με άλλους τάχθηκαν και οι δήμαρχοι Ζίτσας και Δωδώνης πιστεύοντας πως δεν πρέπει να χαθούν τα ονόματα πλούσιων πολιτιστικά και ιστορικά δήμων.

  • Με τρικούβερτο γλέντι υποδέχτηκαν τον Σεπτέμβρη και την έναρξη της νέας κυνηγετικής περιόδου οι Γιαννιώτες κυνηγοί οι οποίοι στην ετήσια εκδήλωσή τους στο Δερβένι του Δήμου Μολοσσών ευχήθηκαν ο ένας στον άλλο «καλό βόλι» και συζήτησαν για περιβαλλοντικά θέματα και για προβλήματα που δημιουργεί ο άνθρωπος με τις παράνομες δραστηριότητές του στη φύση.

  • Σχετικά τώρα με τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, μετά από ένα καλοκαίρι γεμάτο εκδηλώσεις κάθε λογής που έδωσαν τη δυνατότητα στο κοινό των Ιωαννίνων να απολαύσει θεατρικές και μουσικές παραστάσεις της αρεσκείας του, όπως είναι λογικό για το μήνα αυτό θα υπάρξει μια μικρή παύση πριν οι πολιτιστικοί σύλλογοι της πόλης και των περιχώρων επιστρέψουν δριμύτεροι για να συμβάλλουν στη ψυχαγωγία των πολιτών.