2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


DVD 33

Δημοσίευση: 12-07-2008 - Στήλη: DVD - Τεύχος: Τεύχος 33 (Ιούλιος - Αύγουστος 2008)



21


Η αληθινή ιστορία μιας παρέας φοιτητών του MIT (απ’ τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου) που αχρήστευσαν με τη χρήση του μυαλού τους μόνον ένα από τα πλέον τέλεια συστήματα προστασίας ενός καζίνο από τους χαρτοκλέφτες και τίναξαν στον αέρα την μπάνκα αποκομίζοντας πολλά εκατομμύρια. Η ταινία βλέπεται πολύ ευχάριστα καθώς οι νεαροί ηθοποιοί ερμηνεύουν πειστικά και η διανθισμένη πλοκή προσδίδει στην ιστορία αρκετό suspense.



Η παγίδα


Παρά την έκπληξη των θεατών που έχουν δει τις ο Σέρβος σκηνοθέτης Srdjan Golubovic μεταφέρει με επιτυχία στην οθόνη το  θεατρικό έργο του Nenad Teofilovic, φτιάχνοντας ένα υπέροχο σύγχρονο κοινωνικό φιλμ νουάρ. Στη μετά-Μιλόσεβιτς Σερβία, ζουν ευτυχισμένα ο αρχιτέκτονας Μλάντεν με την καθηγήτρια γυναίκα του και τον γιό τους. Όμως προκειμένου να εξασφαλίσει το τεράστιο κόστος που απαιτείται ώστε να χειρουργηθεί το παιδί τους που εμφανίζει βαριάς μορφής καρδιοπάθεια αποδέχεται να δολοφονήσει έναν ισχυρό άντρα του επιχειρηματικού κόσμου με αντάλλαγμα το απαιτούμενο ποσό. Τα πράγματα όμως περιπλέκονται όταν γνωρίζει την γυναίκα και την κόρη του υποψηφίου θύματος και, κυρίως, όταν εκείνη προσφέρεται να λύσει το πρόβλημά του.

O Nταν έφαγε κόλλημα


Οι φαν του Steve Carell μπορούν να απολαύσουν τον, χαμηλών τόνων, κωμικό σε μία ρομαντική κομεντί που προσπαθεί να ξεύγει από την πεπατημένη, κάτι που πετυχαίνει για τα αμερικανικά, πιό συντηρητικά, δεδομένα, όχι όμως για τα ευρωπαικά. Η αλήθεια είναι ότι η προσπάθεια του σεναριογράφου να περιλάβει στην ταινία στοιχεία που θα την καθιστούσαν πρωτότυπη, δεν στέφεται με επιτυχία καθώς αυτό που τελικά προτείνεται στο  θεατή είναι μια ερωτική ιστορία που παρά τον έξυπνο τρόπο που ο σεναριογράφος χειρίζεται τις συνεχείς αναμίξεις, παρεμβάσεις της οικογένειας που περιβάλλουν τους πρωταγωνιστές δεν καταφέρνει, πλην ελαχίστων στιγμών, να πείσει για την αληθοφάνειά της. Το κυριότερο ατού, δηλαδή η ερωτική έλξη μεταξύ των πρωταγωνιστών παρά την ώριμη γοητεία της Binoche παραμένει σε ένα πρώτο επίπεδο και όσο κι αν ο εξαιρετικός Carell προσπαθεί η ταινία δεν καταφέρνει να ξεφύγει από τον χαρακτηρισμό της ρομαντικής κομεντί για όλη την οικογένεια.

Θα χυθεί αίμα


Το There will be Blood αφηγείται την άνοδο και την πτώση του Daniel Plainview (Εξαίρετος ο Daniel Day Lewis) ενός αδίστακτου, αυτάρκη μεγιστάνα που μοναδικός του στόχος είναι το χρήμα και η εξ εκείνου απορρέουσα δύναμη. 
Ελάχιστοι διάλογοι, λιτά σκηνικά και ένα επιβλητικό soundtrack συνθέτουν μια μάλλον ανιαρή ταινία που ως προς το περιεχόμενο δεν διαφέρει από άλλες αμερικάνικες ταινίες, ως προς το αισθητικό ύφος όμως παραπέμπει στις κοινότοπες ψευδο-διανοουμενίστικες ευρωπαικές ταινίες που στερούμενες περιεχομένου επιδιώκουν να εντυπωσιάσουν με το ύφος τους, αφήνοντας παντελώς αδιάφορους τους ευαίσθητους και νοήμονες θεατές. Μια ταινία που αφορά μόνον τους οπαδούς του όντως υπέροχου Daniel Day Lewis που κέρδισε μ’αυτό το ρόλο το δεύτερο όσκαρ της καριερας του, και ενδεχομένως τους θιασώτες του Anderson.